świadectwo pracy

• Autor wątku Autor wątku m.wajm68
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

m.wajm68

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam z dniem 4 listopada 2015r bez uprzedzenia pracodawca wręczył mi wypowiedzenie z pracy, gdy zapytałam o świadectwo pracy powiedziała mi że wyśle je pocztą. Jest już31 styczeń 2016 a ja wciąż nie mam świadectwa pracy.Pracodawca na moje prośby pisemne nie odpowiada po prostu nie odbiera mojej korespondencji.Co powinnam zrobić aby je otrzymać.Pracowałam w Niemczech ponad rok, zarejstrowałam się w niemieckim biurze pracy i otrzymałam transfer zasiłku do Polski. Ale chciałabym mieć udokumentowany ten okres mojej pracy właśnie świadectwem pracy.Co mogę zrobić?

Ostatecznie, jeśli mimo Twoich wezwań i żądań, także pisemnych pracodawca nie wystawia Ci świadectwa pracy, możesz go pozwać do sądu pracy, który zobowiąże go pod odpowiednią sankcją do wystawienia świadectwa pracy. Powinnaś mu tym pisemnie zagrozić. I nie obawiaj się kosztów procesu, bo nie musisz płacić żadnej opłaty sądowej. A pozew w sprawie to właściwie dwa lub trzy zdania. Możesz go złożyć ustnie do protokołu w sądzie pracy. Jest tam taki pokój z napisem "Antragstelle". W tym pokoju ktoś spisze mały protokół Twojego żądania. Odpis tego protokołu sąd pracy prześle jako pozew Twojemu byłemu pracodawcy.

Powrót