swiadectwo

• Autor wątku Autor wątku lumpy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lumpy

Witam , nie wiedzialem w jakim dziale umiescic moj post dlatego w razie czego prosze o przeniesienie .

A wiec , czy szkoła policealna ma prawo przetrzymywac moje swiadectwo ukonczenia szkoly sredniej ?? przez rok chodzilem do szkoly policealnej gdyz poprawialem mature zeby isc na kierunek ktory mnie interesuje, gdy juz sie na takowy dostalem , wypisalem sie 21 wrzesnia z policealki i gdy chcialem odzyskac moje swiadectwo to powiedziano mi ze musze uiscic 130 zl oplaty miesiecznej za szkole poniewaz wypisalem sie po 14 wrzesnia gdy juz rozpocząl sie drugi rok. Niechetnie ale chyba bede musial zaplacic 130 zl ale nie w tym rzecz , dyrektorka z wyrazna satysfakcja na ustach powiedziala ze nie da mi swiadectwa dopoki dopoty nie zaplace i teraz tak , czy mam domagac sie wydania swiadectwa mowiac ze zaplace przed rozpoczeciem drugiego miesiaca i czy jezeli nie odebral bym swiadectwa przez np. 3 miesiace to czy naliczą mi oplate 390 zl , jezeli w umowie o nauke napisalem ze rezygnuje ze szkoly z dniem 21 wrzesnia , pytam poniewaz 130 zl drogą nie chodzi a niechcialbym miec tak jak napisalem wczesniej za 3 miesiace jakiejs niespodzianki finansowej. Dzieki za info , pozdrawiam

Jeśli dobrze zrozumiałam zerwałeś umowę ze szkołą od dn. 21 września (masz kopię z potwierdzeniem odbioru), to nie mogą od Ciebie żadać pieniędzy za kolejne miesiące. Natomiast co do opłaty za wrzesień-zastanawiam się, jak wygląda ostateczny termin płatnosci, tzn. do kiedy uczeń musi ostatecznie opłacić, kto wie czy nie pokuszą się o naliczenie odsetek. Przypuszczam, że za późno zgłosiłeś fakt zakończenia nauki.
Jednak "uśmięchnięta Pani dyrektor" :x nie ma prawa Cię szantażować, bo nawet jeśli będziesz musiał zapłacić za wrzesień, to np. możesz to zrobić dopiero w grudniu, choćby z odestkami..., a zgodnie z umową z dn. 21.09.2007 r. zakończyłeś naukę w tej szkole i szkoła ma obowiązek zwrócić Twoje dokumenty (już od 21 września).

Proponowałabym dotrzec do umowy podpisanej ze szkołą, bo podobno każdy uczeń razem z umową otrzymuje regulamin, w którym opisany jest sposób zerwania umowy ze szkołą, itd. Ewentualnie może pracownik szkoły udostępni taki regulamin lub udzieli informacji.

odnalazlem umowe , punkt numer 5 mowi " skreslenie z listy nie zwalnia słuchacza z obowiazku wplacenia czesnego za rozpoczety miesiac kalendarzowy " tylko teraz rzeczywiscie tak jak Pani pisze , ze np jak zaplace dopiero w grudniu to czy nie nalicza mi odsetek skoro umowe zerwalem dnia 21.09.07 .

Prawie napewno nalicza odsetki za okres od "terminu wplaty za wrzesien" do dnia faktycznej wplaty. Odsetki ustawowe to okolo 11% w skali roku wiec majatku nie bedzie. :)

Co nie zmienia faktu ze brak wplaty nie upowaznia do zatrzymania dokumentow.

drzemik napisał:
...
Co nie zmienia faktu ze brak wplaty nie upowaznia do zatrzymania dokumentow.
Napewno :?: stosuje się coś takiego jak karta obiegowa, do momentu nie "rozliczenia" się ucznia/studenta ze swoich zobowiązań chyba nie mają obowiązku wydawania dokumentów :?:

Powrót