świadek w zamkniętej sprawie

• Autor wątku Autor wątku joho
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joho

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
W maju tego roku zostałem wezwany do komendy miejsciej w celu złożenia zeznań w sprawie kolegi - był podejrzany o handel narkotykami. Zeznania składalem jako świadek - domniemamy "klient". Zrobiłem to dwa razy, tzn. raz zmieniłem moje pierwotne zeznania. Ostatecznie sprawa zakonczyła się skazaniem kolegi na 3 lata pozbawienia wolnosci, karę aktualnie odbywa w zakladzie karnym.
Wczoraj, tj. 30.10.08, otrzymałem wezwanie do prokuratury rejonowej jako świadek w sprawie tego samego kolegi. Przecież jego sprawa jest zamknięta a on sam znajduje się w więzieniu - dlaczego zostałem ponownie wezwany? Czego mogę oczekiwać?
Prosze o odpowiedź gdyż bardzo martwi mnie ta sytuacja, czuje się jakbym czymś zawinił.

Trudno jest zgadywać o co chodzi, ale najprawdopodobniej nie cała sprawa kolegi została zakończona tylko jej część, a część jest nadal w toku.

dziękuję za odpowiedź.
Hmm.. kolega miał też jakiś problem z samochodem i bronią gazową skonfiskowanymi po aresztowaniu. Jednak podczas mojego składania zeznań te sprawy nie zostały wspomniane ni slowem.
Czy jeżeli dostał wyrok za handel to czy jezeli chodziłoby teraz o ten samochod i pistolet nie powinienem zostac najpierw zaproszony na komende, w ramach standardowego toku postępowania w kolejnej sprawie przeciwko koledze?
proszę bardzo o jakąś sugestie..

Ostatnia edycja:
Powrót