Światła do jazdy dziennej

• Autor wątku Autor wątku Czacha
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Czego nie wie ? Przepis jest jasny, po włączeniu świateł mijania światła do jazdy dziennej mają zgasnąć, koniec kropka. Nie wiem w czym problem.

Ostatnia edycja:
widze ze tutaj sie nic nie dowiem.no to co powie przepis na to ze jezeli po wlaczeniu swiatel pozycyjnych swiatla dzienne gasna ale .... zostaja zapalone jako swiatla pozycyjne.czyli jezdzic mozna gdyz po zapaleniu swiatel pozycyjnych swiatla dzienne przechodza w stan swiatel pozycyjnych.ot i tyle , w swiecie mozna u nas nie dalej 100 lat za unia.

a, czy można ciągnąć przyczepkę kempingową, na samych światłach dziennych.

Kolego sympatyczny "lgbx" mam jedno pytanie odnośnie tych świateł do jazdy dziennej, w zasadzie jasno wszystko przedstawiłeś jednakże mam jedną wątpliwość odnośnie: "1) powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika,45)" Wiem na pewno że we wszystkich NOWYCH samochodach światła te mają być fabrycznie zamontowane i uruchamiać się automatycznie po odpaleniu silnika, jednakże jak się sprawa ma do nie nowych samochodów czy też muszą zapalać się automatycznie po odpaleniu silnika?? Czy po prostu mogę sobie zamontować włącznik i sam sobie je będę zapalał?? Co do jednego nie mam wątpliwości: "2) powinny wyłączać się automatycznie po włączeniu przednich świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych...." to jest jasne ale co z tym zapalaniem automatycznie czy niekoniecznie?? Pytam bo nie chce mieć żadnych problemów z policją jak je założę bo wiem że drogówka bardzo dokładnie je sprawdza (dodam że auto to golf IV światła jazdy dziennej nie diodowe chińskie podróby tylko zwykłe lampy montowane w zderzak homologacja E1 i oznaczenie RL oryginał niemiecki hella). Ps dodam że próbowałem dowiedzieć się czegoś na KPP ale widziałem że panowie z drogówki sami nie byli wstanie wielu rzeczy mi wyjaśnić bo... Nie wiedzieli. Swoją drogą pan aspirant powiedział że nie muszą włączać się automatycznie i mogę mieć własny włącznik ale co policjant to opinia a jak powinno być zgodnie z prawem?? Pomocy!!:-)

????

Ostatnia edycja:
Towarzyszu sympatyczny czy tak trudno zajrzeć do rozporządzenia do którego link podałem w tym wątku ? Jest tam (w rozporządzeniu) w polu dotyczącym połączeń elektrycznych odnośnik 45 którego treść brzmi :
45) Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. W pojazdach zarejestrowanych do dnia 31 grudnia 2009 r. dopuszcza się następujące wymagania w zakresie połączeń elektrycznych: połączenie elektryczne może być takie, aby nie można było ich włączyć, jeśli nie są jednocześnie włączone tylne światła pozycyjne.

kolego chyba się nie zrozumieliśmy znam całą treść rozporządzenia i wiem że nie są konieczne światła pozycyjne przednie, tylne, obrysowe, tablicy itp chodzi mi tylko o to czy muszą się włączać automatycznie po uruchomieniu silnika??

Inne wymagania:
"powinny się automatycznie włączać, kiedy urządzenie włączające lub wyłączające silnik znajduje się w położeniu umożliwiającym pracę silnika,45)"

Pod tabelą:
"45) Dla pojazdów rejestrowanych po raz pierwszy po dniu 31 grudnia 2009 r. "

Zbyt trudne ?

Dziękuje za pomoc "stom" Czyli ostatnie pytanie dla pewności, wymóg automatycznego włączania tylko dla nowych pojazdów dobrze interpretuje kolego??

Jeśli montujesz światla do jazdy dziennej TO musisz mieć automatyczny włącznik

"Światła Powinny się włączać automatycznie po przekręceniu kluczyka (włączeniu zapłonu), ale powinny się również automatycznie wyłączać po włączeniu świateł mijania, drogowych lub przeciwmgłowych."

Inaczej są zamontowane niezgodnie z prawem.

Witam

Zatrzymała mnie dzisiaj policja w Środzie Wlkp. doczepili się do moich świateł do jazdy dziennej takimi argumentami:

1. nie mam oświetlenia z tyłu przy włączonych światłach do jazdy dziennej
2. według nich nie mogę do Golfa IV założyć takich świateł bo tylko auta z oryginalnie wychodzącymi tego typu światłami mogą ich używać

Najbardziej interesuje mnie sprawa czy można zakładać do każdego auta tego typu światła, moje oczywiście założone są z wytycznymi z przepisu. Wyłączają się na światłach mijania, drogowych itd.

Witam
To, że światła do jazdy dziennej w autach nowych są montowane to wyczytałem, natomiast, proszę o poradę czy gdy uruchamiam silnik w aucie (auto z lipca 2010) automatycznie załączają mi się światła-wszytkie tzn. postojowe przednie, tylne oraz światła mijania, jedynie nie włącza się podświetlenie tablicy licznika z zegarami. Czy takie światła są światłami do jady dziennej?? Producent w ofercie tak je nazywa.

marpawlak napisał:
Witam

Zatrzymała mnie dzisiaj policja w Środzie Wlkp. doczepili się do moich świateł do jazdy dziennej ....

No i co zrobili ? Pogadali sobie ? Pogadać sobie mogą.

Gzrybol -> jeśli się zapalają mijania to nie są to "światła do jazdy dziennej" tylko automat włączający światła mijania.

Ostatnia edycja:
Niby tak, tylko czemu producent w ofercie używa takiego określenia, pewnie poszli na skróty wsadzili przekaźnik za 50 zł.

A jak jest obecnie z odległością 400mm od obrysu pojazdu. Gdzieś w necie wyczytałem, że ta odległość już nie obowiązuje. Nie mogę ponownie odnaleźć tego artukułu w którym to przeczytałem.

Powrót