Swiatła dzienne, a ciągnięcie przyczepki.

• Autor wątku Autor wątku done7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
done7

done7

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam
Może ktoś wie czy można ciągnąć pojazdem osobowym do 3.5t przyczepkę mając włączone tylko światła dzienne (oczywiście w dzień).
W KD, Ustawa prawo o ruchu drogowym
Rozdział 5 - Porządek i bezpieczeństwo ruchu na drogach
Oddział 3 - Używanie świateł zewnętrznych
Art. 51.
Jest wzmianka o światłach dziennych ale nic o przypadku ciągnięcia przyczepy.
Pozdrawiam

A w czym upatrujesz problem? O światłach dziennych jako takich pisaliśmy już wielokrotnie.

O światłach dziennych temat jest wyczerpany. Dla przykładu holując samochód nie można mieć włączonych dziennych tylko mijania, a pojazd holowany pozycyjne.
Jak sprawa wygląda z przyczepką czy pojazd który ją ciągnie może mieć włączone dzienne czy musi mieć włączone mijania.

LeszekS specjalnie w żadnej z moich wypowiedzi nie użyłem wyrazu holowanie przyczepy.
Art. 2 PoRD. nic tu nie wnosi. Znaczy się co nie jest zabronione jest dozwolone :what:

Ale odniosleś sie do holowania:
done7 napisał:
... Dla przykładu holując samochód nie można mieć włączonych dziennych tylko mijania, a pojazd holowany pozycyjne.
...
Art. 2 wnosi czym jest pojazd z przyczepą, poczytaj dokładnie.

LeszsekS temat będzie do zamknięcia jeśli znasz odp. na moje pytanie:
a) można
b) nie można
właściwe zaznaczyć :)

Że zacytuję innego Moderatora:
AnJay napisał:
Forum prawne ma za zadanie także propagować wiedzę prawną. Podawanie wiedzy na talerzu nie jest propagowaniem wiedzy tylko wyręczaniem leniwych intelektualnie pytających. ...
:ok:

Ok. Zgadzam się z tym stwierdzeniem.
Zadałem sobie "trud" czytają KD, ale nie znalazłem klarownej informacji, stąd moje pytanie.
W takim układzie utwierdzenie mojego przekonania, że można ciągnąć przyczepkę na światłach dziennych musi dokonać się na najbliższym posterunku.

Dziękuje marian.o. za link.

PS. Już wiem skąd taki dorobek postów u Moderatorów :)

Swój dylemat przedstawiałeś w Hydeparku, a to skłania do szczególnych odpowiedzi. :ok: Nie mniej przytoczony cytat jest zawsze aktualny. :D

niestety wszystko jest w oryginale tylko nagrywane telefonem z telewizora, bo oryginał już usunięty z youtube z powodu naruszania praw TVN

Powrót