Swidczenia zus ?

• Autor wątku Autor wątku Bartlomiejt
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Bartlomiejt

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam chcial bym sie dowiedziec jakie swiadczenia po smierci mamy mi przysluguja ? Tzn. nie ucze sie i pracuje w systemie bez umowy wiec wedle prawa nie jestem ubezpieczony ! Czy po smierci mamy nalezy mi sie jakies odszkodowanie ? Dodam ze mama miala polise w pzu na jakas tam sume ktora mam za pare dni odebrac !

Pozdrawiam i licze na to ze pomozecie

Ustawa o emeryturach i rentach z FUS:
Do renty rodzinnej uprawnione są m. in.
[cytat:313rtdma]
Art. 68. 1. Dzieci własne, dzieci drugiego małżonka i dzieci przysposobione mają prawo do renty rodzinnej:
1) do ukończenia 16 lat;
2) do ukończenia nauki w szkole, jeżeli przekroczyły 16 lat życia, nie dłużej jednak niż do osiągnięcia 25 lat życia, albo
3) bez względu na wiek, jeżeli stały się całkowicie niezdolne do pracy oraz do samodzielnej egzystencji lub całkowicie niezdolne do pracy w okresie, o którym mowa w pkt 1 lub 2.
2. Jeżeli dziecko osiągnęło 25 lat życia, będąc na ostatnim roku studiów w szkole wyższej, prawo do renty rodzinnej przedłuża się do zakończenia tego roku studiów.

[/cytat:313rtdma]

Kodeks pracy:
[cytat:313rtdma]
Art. 93. § 1. W razie śmierci pracownika w czasie trwania stosunku pracy lub w czasie pobierania po jego rozwiązaniu zasiłku z tytułu niezdolności do pracy wskutek choroby, rodzinie przysługuje od pracodawcy odprawa pośmiertna.
§ 2. Wysokość odprawy, o której mowa w § 1, jest uzależniona od okresu zatrudnienia pracownika u danego pracodawcy i wynosi:
1) jednomiesięczne wynagrodzenie, jeżeli pracownik był zatrudniony krócej niż 10 lat,
2) trzymiesięczne wynagrodzenie, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 10 lat,
3) sześciomiesięczne wynagrodzenie, jeżeli pracownik był zatrudniony co najmniej 15 lat.
§ 4. Odprawa pośmiertna przysługuje następującym członkom rodziny pracownika:
1) małżonkowi,
2) innym członkom rodziny spełniającym warunki wymagane do uzyskania renty rodzinnej w myśl przepisów o emeryturach i rentach z Funduszu Ubezpieczeń Społecznych.
§ 7. Odprawa pośmiertna nie przysługuje członkom rodziny, jeżeli pracodawca ubezpieczył pracownika na życie, a odszkodowanie wypłacone przez instytucję ubezpieczeniową jest nie niższe niż odprawa pośmiertna.
[/cytat:313rtdma]

Powrót