Swoboda poruszania się

• Autor wątku Autor wątku Guest2137
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Guest2137

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam

Mam pytanie związane z poniedziałkowym zlagodzeniem obostrzeń. Czy w związku z nimi będe mógł wsiąść w samochód/autobus i pojechac do dziewczyny ktora mieszka na drugim koncu miasta? Czy w przypadku kontroli policyjnej moge dostac mandat za potruszanie się bez celu "zaspokojenia niezbednych potrzeb zyciowych"? Czy mógłbyn taki mandat dostac gdybym zdecydowal sie na odwiedzenie jej przed 20.04? Wiem ze zakaz ten obowiazuje do 19 kwietnia, ale podczas dzisiejszej konferencji PRM i MZ nic nie było o nim wspomniane.

Guest2137 napisał:
Mam pytanie związane z poniedziałkowym zlagodzeniem obostrzeń.

Poczekaj na odpowiedź aż pojawi się stosowny przepis prawa, bo na razie go nie ma a słowa Premiera przed kamerami nie są źródłem prawa.

emerytwojskowy napisał:
Poczekaj na odpowiedź aż pojawi się stosowny przepis prawa, bo na razie go nie ma a słowa Premiera przed kamerami nie są źródłem prawa.

Myślisz że kwestia rozporządzenia z 25.03 bedzie zawarta w akcie prawnym dotyczącym łagodzenia obostrzen od 20.04?

OMG, Ty nawet nie wiesz gdzie to napisane. To już trzecie rozporządzenie, ich nowelizacji nawet nie liczę.

Guest2137 napisał:
bedzie zawarta w akcie prawnym

Nie ma innej opcji.

Jako uczynny obywatel powinieneś za każdym razem dostarczyć jej zakupiony po drodze hamburger z maca. I paragon zachować na drogę powrotną. ;) W przeciwnym wypadku być może nie zobaczysz jej już nigdy, bo Szumowski jasno zapowiedział, że izolacja będzie utrzymana do czasu wynalezienia szczepionki, a nie jest wykluczone, że mutowanie wirusa uniemożliwi stworzenie jakiejkolwiek trwałej i skutecznej szprycy, a nawet jeśli to pewnie zajmie to 1-2 lata. :D

PS. Chyba wszyscy tak już robią, bo dziś się ostałem niemal pół godziny w kolejce do okienka.

Ostatnia edycja:
Skąd taka panika. Od 1 marca zrobiłem po kraju jakieś 6000 km. Nie miałem ani jednej kontroli...

emsiol , zakaz przemieszczania się od dziewięciu godzin już nie obowiązuje.

Powrót