sygn akt. D.I.L.M. XXXX-XX/XX

• Autor wątku Autor wątku Mr Black
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mr Black

Użytkownik
Odpowiedzi
78
co to może oznaczać ma ktoś jakiś pomysł? chodzi o to co oznaczają te oznaczenia czy to jest sygnatura policyjna czy prokuratorska czy da sie wywnioskować czy chodzi o śledztwo czy o dochodzenie ew jakie jakch jeszcze informacji moze taka sygnatura dostarczyć?

Z niczym ta sygnatura mi się nie kojarzy.

Na pewno nie jest to sygnatura prokuratury - w sygnaturach Prokuratury występuje zawsze oznaczenie Ds.
Na policyjna to też nie wyląda.

Spotkałem się raz z podobna, przy czym tam nie było D, a bylo bodajże K - byla to jednak sygnatura z Holandii. Może Gdyby s podal okoliczności związane z tą sygnaturą, łatwiej byloby cos o niej powiedzieć.

Jest to zwykłe oznaczenie l.dz. prowadzonego postępowania stosowane w jednostkach Policji. Na podstawie sygnatury nie da się jednak określić czy jest to dochodzenie czy śledztwo.

To jest jakiś trop czy możliwe, żeby to była sygnatura szwedzka (osoba była świadkiem przestępstwa w tym kraju)? Można to gdzieś sprawdzić? dodam, że na wezwaniu była jeszcze syg sprawy RSD XXX/XX to już chyba policyjna z tego co wiem. Natomiast ta o którą pytam to sygnatura akt ona także znajdowała się na kopercie

mała korekta zamiast I jest rzymska 1. (I) czy to coś zmienia?. Sie uczepiłem tych sygnatur ale nie mam doświadczenia w tej mierze a sprawa jest pilna.

będę wdzięczny za jakiekolwiek sugestie czy to jest polska sygnatura? czy możliwe żeby akta zostały przesłane do polski i nie nadano tutaj na miejscu nowej sygnatury?

MOżliwe jest, że są dwie sygnatury - zagraniczna i Polska, ale wpisano tylko zagraniczną.
Mi osobiście niestety nic ta sygnatura nie mówi.

W wolnym tłumaczeniu: D prawdopodobnie oznacza Wydział (Sekcję) Dochodzeniowo Śledczą w komendzie prowadzącej, I (1) może oznaczać jakiś referat, grupę, która prowadzi daną sprawę. LM to najprawdopodobniej inicjały osoby prowadzącej dane postępowanie. XXXX to oznaczenie rodzaju prowadzonego postępowania (np. postępowanie sprawdzające, dochodzenie/śledztwo, wykroczenie itd), kolejne XX to oznaczenie liczby dziennej danej sprawy, a ostatnie XX to oznaczenie roku w którym sprawa została zarejestrowana. W taki sposób oznacza się postępowania prowadzone przez polską Policję. Skoro masz dodatkowo sygnaturę RSD jest to postępowanie karne (dochodzenie lub śledztwo)

Powrót