SYGN. AKT: II W 71/20 - Wyrok w sprawie braku maseczki

• Autor wątku Autor wątku rychsmen
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rychsmen

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Szanowni specjaliści w zakresie naszego skomplikowanego systemu prawnego..:D

Mam pytanie w związku z wyrokiem przedstawionym w tytule: AKT: II W 71/20
Oraz: SĄD NAJWYŻSZY SYGN. AKT III KK 270/09

Osoba nie została ukarana, ponieważ sąd uznał jak uznał.

Jak to w końcu jest z tymi obowiązkowymi maseczkami/zasłanianiem ust i nosa, skoro w ustawie jest jasno napisane, że zakrywać twarz powinny tylko osoby chore a w rozporządzeniu, że wszyscy?

Czy uważacie, że posiadanie tego typu legitymacji/karty i okazywanie jej, kiedy ktoś poprosi o założenie maseczki jest legalne i zgodne z prawem?

Dziękuje za uwagę i zapraszam do dyskusji.
moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
rychsmen napisał:
skoro w ustawie jest jasno napisane, że zakrywać twarz powinny tylko osoby chore
rychsmen napisał:
w rozporządzeniu, że wszyscy
Przytocz przepisy dokładnie. Pewnie zainteresowanym łatwiej będzie się do tego odnieść.

Witam serdecznie, dziękuję za zainteresowanie..:)

USTAWA:
Art. 46b. W rozporządzeniu, o którym mowa w art. 46a, można ustanowić:
4) obowiązek poddania się badaniom lekarskim oraz stosowaniu innych środków
profilaktycznych i zabiegów przez osoby chore i podejrzane o zachorowanie;

ROZPORZĄDZENIE: (NAKAZ POWSZECHNY)
Do odwołania nakłada się obowiązek zakrywania, przy pomocy odzieży lub jej części, maski, maseczki,
przyłbicy albo kasku ochronnego, o którym mowa w art. 40 ust. 1 ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu
drogowym (Dz. U. z 2020 r. poz. 110, 284, 568, 695 i 1087), ust i nosa:

PODSTAWA DO UKRANIA:
art. 54 k.w., „Kto wykracza przeciwko wydanym z upoważnienia ustawy przepisom porządkowym o zachowaniu się w miejscach publicznych, podlega karze grzywny do 500 złotych albo karze nagany

WYROK SĄDU

Zdaniem Sądu, Rada Ministrów powołała się na niewłaściwą podstawę prawną nakazu zakrywania ust i nosa. W rozporządzeniu Rady Ministrów wskazano, iż możliwość wprowadzenia nakazu zakrywania ust i nosa daje ustawa o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych. Jednakże wspomniana ustawa pozwala jedynie na wprowadzenie “obowiązku stosowania środków profilaktycznych” dla osób chorych i podejrzanych o zachorowanie. Z kolei wprowadzony rozporządzeniem nakaz noszenia maseczek jest powszechny. Dotyczy więc znacznie szerszego grona osób niż pozwala na to rozporządzenie, przez co podlega pod delegację ustawową.

moderacja

Ostatnia edycja:
Piszę po raz trzeci, mam nadzieję, że uda mi się nie dostać bana.
W każdym bądź razie proszę, aby Pan Kanas podszedł poważnie i ostrożnie do sprawy i może zredagował co Panu nie pasuje bo niestety nie dostałem odpowiedzi od Pana, nie znalazłem umocowania w regulaminie i naprawdę nie wiem dlaczego dostałem ograniczenia na konto, choć z rachunku prawdopodobieństwa stwierdzić mogę, że najbliżej tego było zdanie o SN, więc teraz tego nie wymienię.

Wracając do tematu.

Sądy zaczęły już orzekać w tych sprawach i jest następny wyrok, który potwierdza, że nakaz noszenia maseczek jest nielegalny, a dokładniej mówiąc odmówił wszczęcia postępowania.
Sąd Rejonowy w Olkuszu sygnatura akt. II W 502/20
Dodaję załącznik.
O SN już nie wspominam jeśli o to chodziło.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
wiktoriano napisał:
aby Pan Kanas podszedł poważnie i ostrożnie do sprawy
Zatem nie baw się w politykę, gdyż nie temu forum jest przeznaczone.
wiktoriano napisał:
nie dostałem odpowiedzi od Pana
Otrzymałeś uzasadnienie, wraz z upomnieniem, potem ostrzeżeniem, jak i odpowiedź. Wystarczy czytać wiadomości prywatne.
wiktoriano napisał:
Sądy zaczęły już orzekać w tych sprawach i jest następny wyrok, który potwierdza
Już dawno zaczęły, teraz sobie porównaj kilkaset skazujących (jak nie więcej), z dwoma postanowieniami o odmowie wszczęcia postępowania. Jaki to procent i jakie masz szanse, że w Twoim przypadku Sąd postanowi podobnie ?

Ostatnia edycja:
Czy mógłbym prosić o jakieś źródło, w którym są wyroki skazujące? ( googlując znajduje tylko informacje o tym, że karanie za brak maseczki jest nielegalne )

Poszukaj danych na stronach rządowych, ewentualnie Policji. Ogólnie zostało sporządzonych ponad 6 tysięcy wniosków do Sądu o ukaranie (nie liczę sanepidu). Część z nich zakończona już wyrokami. Tylko dwa o których tak głośno, były na korzyść osób niestosujących się do nakazów, stad zresztą takie larum wokół nich.

Dzięki wielkie! :brawo:

Wszystko wszystkim, ale czy sądy mają prawo sobie orzekać raz tak, raz tak? Nie powinno być w tym jakieś spójności?

W Polsce nie ma prawa precedensu, więc w podobnych sprawach moga być różne wyroki.

Wysłane z mojego SM-A307FN przy użyciu Tapatalka

Kanas napisał:
Poszukaj danych na stronach rządowych, ewentualnie Policji. Ogólnie zostało sporządzonych ponad 6 tysięcy wniosków do Sądu o ukaranie (nie liczę sanepidu). Część z nich zakończona już wyrokami. Tylko dwa o których tak głośno, były na korzyść osób niestosujących się do nakazów, stad zresztą takie larum wokół nich.
Pokaż mi chociaż jedno, w której skład orzekający w uzasadnieniu uwzględnił konstytucję i orzekł na niekorzyść oskarżonego. Nie ma takiego wyroku.

Veritatem napisał:
Pokaż mi chociaż jedno, w której skład orzekający w uzasadnieniu uwzględnił konstytucję...
Twoim zdaniem każdy wyrok winien odnosić się do konstytucji ?
Cóż za bzdura.

Kanas napisał:
Twoim zdaniem każdy wyrok winien odnosić się do konstytucji ?
Cóż za bzdura.

Bzdura powiadasz...
Konstytucja (od łac. constituo, -ere – ustanawiać) – to ustawa zasadnicza, która jest najważniejszym aktem normatywnym w państwie, posiadająca najwyższą moc prawną.

Pozostaje się zastanowić czy się śmiać czy płakać, ale mam nadzieję, że dowiedziałeś się czegoś nowego.

Nie ma nawet ustawy o nakazie noszenia maseczek, a gdzie tam rozporządzenie...

Wyobraź sobie, że Sejm w ustawie wprowadza niewolnictwo, czy jest to zgodne z prawem?

Ostatnia edycja:
Veritatem napisał:
Pozostaje się zastanowić czy się śmiać czy płakać, ale mam nadzieję, że dowiedziałeś się czegoś nowego
Jeszcze raz zapytam, czy Twoim zdaniem w każdym wyroku Sąd winien odnosić się do konstytucji ?
Skoro Sąd nie widzi sprzeczności, najzwyczajniej się do niej nie odnosi.
Veritatem napisał:
Nie ma nawet ustawy o nakazie noszenia maseczek, a gdzie tam rozporządzenie...
Teraz wróć do postu #3 i przeczytaj zapis z ustawy.
Czy podejrzanym o zachorowanie nie może być każdy, szczególnie w dobie pandemii ?
To oceni Sąd. Jak widać, dwa wyroki oceniły jako sprzeczne z konstytucją, setki tej sprzeczności nie widziały.
Edit;
Umknęlo mi poniższe. Twoim zdaniem czym zajmuje się Trybunał Konstytucyjny ?
Veritatem napisał:
Wyobraź sobie, że Sejm w ustawie wprowadza niewolnictwo, czy jest to zgodne z prawem?
Resumując, przestań trollować.

Ostatnia edycja:
Kanas napisał:
Jeszcze raz zapytam, czy Twoim zdaniem w każdym wyroku Sąd winien odnosić się do konstytucji?
Sprzeczność jest oczywista, potwierdził to RPO i działa w tym kierunku, potwierdzili to inni prawnicy i sędziowie, skoro już tyle osób w wyrokach potwierdziło sprzeczność to znaczy, że istnieje ta sprzeczność. Czyż nie?

Kanas napisał:
Teraz wróć do postu #3 i przeczytaj zapis z ustawy.
Czy podejrzanym o zachorowanie nie może być każdy, szczególnie w dobie pandemii ?
Czytałem post #3. Nie, nie może być podejrzewany każdy, gdyby tak było, każdy byłby na kwarantannie, a po jej zakończeniu musiałby znów iść na kwarantanne bo znów byłby podejrzewany. Sam pomyśl. Widziałeś się z kimś kto był chory na covid-19 i rozmawiałeś z nim. Sanepid przysyła Ci pismo, że jesteś na kwarantannie, zgodnie z tym do czasu wykonania testu jesteś podejrzewany.

Kanas napisał:
...setki tej sprzeczności nie widziały.
Jak już wcześniej wspomniałem, wymień chociaż jeden wyrok, w którym powołano się na Konstytucję i orzeczono na niekorzyść oskarżonego.

Wygląda na to jakbyś znał większość tych wyroków, wymieniasz je w setkach i tysiącach, ale jakoś ani jednego nie potrafisz podać.

Veritatem, my wszystko rozumiemy, ale zauważ że od powoływania się na Konstytucję jest inny sąd. Po prostu. Takie są teraz czasy w polskim prawie, ciężkie, ale to nie znaczy, że trzeba - mimo wszystko - bić pianę.

Veritatem napisał:
skoro już tyle osób w wyrokach potwierdziło sprzeczność to znaczy, że istnieje ta sprzeczność. Czyż nie?
W ilu ?
W dwóch ?
Veritatem napisał:
Jak już wcześniej wspomniałem, wymień chociaż jeden wyrok, w którym powołano się na Konstytucję i orzeczono na niekorzyść oskarżonego.
Do powyższego się już odniosłem, coraz bardziej zaczynasz trollować !!!
Veritatem napisał:
jakoś ani jednego nie potrafisz podać
Ponieważ są niepublikowane. Potrafisz wskazać publikację owych dwóch o których mowa ?
Znasz je jedynie z mediów, bo dwa inne, znaczy się głośne.

TSG napisał:
ale zauważ że od powoływania się na Konstytucję jest inny sąd.
Tak, wiem, ale zauważyć można, że Sąd Najwyższy został zniszczony. Skoro jest tyle spraw, tylu protestujących, tylu niezgadzających się z tą opinią, to dlaczego nie orzeknie?
Choć częściowo się z Tobą zgodzę, bo gdyby faktycznie ten wirus był groźny to tak, ale ani to nie pasuje z przodu, ani z tyłu w tych statystykach. Dodatkowo do tych statystyk dochodzi błędne leczenie, bo pacjentów chorym na Covid-19 (nie mylić z Sars Cov 2) podpina się pod respirator, a w krytycznym stanie zwiększa się ciśnienie na respiratorze, zamiast podać Tlenoterapię.

Jeśli się głębiej tym zainteresujesz i przeanalizujesz sam zobaczysz.
Kłamstwo powtórzone 1000 razy staje się prawdą.

Kanas napisał:
Ponieważ są niepublikowane. Potrafisz wskazać publikację owych dwóch o których mowa ?
SYGN. AKT: II W 71/20 Kościan
SYGN. AKT: II W 502/20 Olkusz
Proszę bardzo.

Kanas napisał:
setki tej sprzeczności nie widziały.
Veritatem napisał:
ale jakoś ani jednego nie potrafisz podać.
Kanas napisał:
Ponieważ są niepublikowane.
I kto tu zaczyna Trollować.
W kilku postach szybko Cie podważyłem, ale ty nadal upierasz się przy swoim.
Kanas, widać Twoją stronniczość, zgłaszam Cie do administracji. Zdecydowanie nie powinieneś być moderatorem globalnym.

Ostatnia edycja:
Veritatem napisał:
Wiesz co to publikacja ?
Kolejny raz potwierdzasz, że nie masz pojęcia o czym piszesz.
Veritatem napisał:
W kilku postach szybko Cie podważyłem, ale ty nadal upierasz się przy swoim.
Jak wyżej, nie masz pojęcia o czym piszesz.
Veritatem napisał:
Kanas, widać Twoją stronniczość, zgłaszam Cie do administracji.
To nie stronniczość, tylko oddzielanie ziarna od plew.
Veritatem napisał:
Zdecydowanie nie powinieneś być moderatorem globalnym.
Natomiast Ty nie powinieneś wypowiadać się na forum prawnym, co skutecznie zakończę.

Kanas napisał:
To nie stronniczość, tylko oddzielanie ziarna od plew.
Oczywiście że jesteś stronniczy, nie po raz pierwszy i nie po raz pierwszy blokujesz kogoś bo się z tobą nie zgadza.

Ta cała pandemia pokazała jak bardzo skomplikowane jest prawo, jakie różne są interpretacje, i całe środowisko prawnicze ma ogromne wątpliwości skoro jedni mówią tak a drudzy inaczej. Wpływ na to ma także szybkość i zmienność wprowadzanych rozporządzeń czego konsekwencją jest ogromny chaos.

2 przykłady

1. rękawiczki - z tego co wiem do tej pory nie zniesiono wymogu ich używania w sklepach, a ile osób ich używa?

2. nakaz zakrywania ust i nosa "wszędzie" w czerwonych strefach - jak idziesz po ulicy to masz mieć maseczkę, ale jak już uprawiasz sport i np. biegasz to już jej mieć nie musisz.

Powrót