sygnatura akt !! prosze o pomoc

• Autor wątku Autor wątku deny00
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

deny00

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam mam pytanie, niedawno przyszło mi wezwanie na komendę jednak na wezwaniu pisze w sprawie taz 130/4 o przestępstwo z art. 3 ds 1504/4.
Ni jak niemoge dojść o co chodzi ?? czy końcówka sygnatury oznacza rok ?? tj 2004 ?? niema paragrafów na wezwaniu żadnych dodam ze wzywany jestem w charakterze świadka, czy mógłby ktoś jakkolwiek mi to rozjaśnić?? z góry dziękuje

Nikt Ci nie pomoże bo to nic nie znaczy, jest to jedynie oznaczenie akt.

Sygnatura nie jest po to żebyś doszedł do wniosków to oczywiście wiesz, ale swoją drogą jak pamiętam był tam zwykle rok.. 3ds 1504/4 to sygnatura akt prokuratorskich a nie artykuł.. a taz 130/4 to może być numer sprawy w ewidencji Policji (ale to tylko taki strzał)

Tak jak kolega wyżej mówi ...
3Ds. 1504/4 - ale powinno być chyba 3Ds.1504/04, tak czy siak oznacza sygnaturę akt prokuratorskich, gdzie liczba po przecinku oznacza rok. Innej możliwości nie ma, czasami dodaje sie literkę D (dochodzenie) lub S (śledztwo).
Co do drugiej to nic nie wiadomo.
policja oznacza się tzw. Ldz. (liczba dziennika) np. Ldz. ... , często za Ldz. występuje skrót WK (wydział Kryminalny), WDŚ, WRD, WP itp. czyli Ldz. WK - ..../....
Powinien być jeszcze nr sprawy np. RSD, RSOW, RCS.
Reasumując, jeśli masz wezwanie, to zapewne jest tam nr pokoju (jeśli nazwisko policjanta jest nieczytelne) zadzwoń linią miejską na komendy skąd masz wezwania i powiedz dyżurnemu że masz wezwanie do pokoju ... i poproś o połączenie z tym policjantem lub numer bezpośredni. Zadzwoń do niego, napweno Ci powie o co chodzi ...
pozdrawiam ...

bzdura....przez telefon policjant nic nie powie...tym bardziej że wzywającym jest Prokurator....

Markiz32 napisał:
bzdura....przez telefon policjant nic nie powie...tym bardziej że wzywającym jest Prokurator....

Ale dlaczego tak piszesz?
skąd wiadomo, że wzywa prokurator? na wezwaniu tak czy siak jasno powinno być napisane "w sprawie: ... " (bójki, pobicia, znęcania , kradzieży, rozboju itp. lub nr sprawy, choćby symbolicznie ale powinno to być.
Dlaczego niby policjant w sprawie wszczętej nie mógłby podać choćby szczątkowo o co chodzi? chyba że to operacyjny - ale operacyjny może sam się pofatygować do obywatela jak ma np. RO.

Powrót