sygnatura akt / zatarcie skazania

• Autor wątku Autor wątku alan5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alan5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
w kwietniu 2003 zostałem skazany za przestępstwo na okres 2 lat w zawieszeniu na 3 lata oraz został przydzielony kurator na okres zawieszenia kary,
czy w związku z tym będą mógł złożyć wniosek o zatarcie skazania w KRK w kwietniu 2011 roku (licząc od daty zakończenia okresu zawieszenia kary tzn kwietnia 2006)?

gdzie mogę uzyskać nr sygnatury akt oraz dokładną datę wyroku -do wniosku o zatarcie - w punkcie KRK czy w sądzie okręgowym?

alan5 skazanie uległo "automatycznemu" zatarciu po upływie 6 miesięcy od dnia zakończenie okresu próby - w październiku 2006 roku

Yossarian - dlaczego uległo automatycznemu zatarciu? zostałem osądzony za zfałszowanie podpisu czy takie przestępstwo nie jest odnowtowane na okres 10 lat? czy gdyby nie było okresu zawieszenia byłbym w KRK wpisany na okres 10 lat?
czy okres zawieszenia w tym kontekście oznacza okres próby?
pls czy mógłbyś mi to to wytłumaczyć

W wypadku orzeczenia kary z warunkowym zawieszeniem jej wykonania, która następnie nie została "odwieszona" kwestię zatarcia skazania reguluje inny przepis (art. 76 k.k.) niż w wypadku wymierzenia kary bez warunkowego zawieszenia wykonania kary (art. 106a-108 k.k.).

W wypadku pomyślnego upływu okresu warunkowego zawieszenia wykonania kary (tzw. okresu próby) skazanie z mocy prawa zaciera się po upływie 6 miesięcy od zakończenia okresu próby - pod warunkiem, że do tego czasu wykonane są takze inne środki karne orzeczone w wyroku (zakaz prowadzenia pojazdów, nawiązka, świadczenie pieniężne itp.) oraz zapłacona jest grzywna ewentualnie towarzysząca warunkowemu zawieszeniu kary "zasadniczej" (oczywiście o ile środek karny lub grzywnę w ogóle orzeczono).

grzywnę orzeczono lecz zapłaciłem zaraz po wyroku,
dzięki za wyjaśnienie - żyłem w świadomości że widnieje w KRK

Powrót