Sylwester 2021

• Autor wątku Autor wątku moni_30
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

moni_30

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Dzień dobry,
Czy przy obecnie wprowadzonych obostrzeniach i zakazach właściciel pensjonatu ma obowiązek zwrócić mi zapłaconą w marcu zaliczkę na pobyt od 29/12 do 03/01 - właściciel twierdzi że zakazy nie mają mocy prawnej ponieważ nie ma na to ustawy i rozporządzenia można traktować jako zalecenie a nie obowiązujące prawo i nie ma podstaw do zwrotu zadatku.

Poproś o to, aby wysłał pisemne oświadczenie o takiej treści oraz, że nie odda pieniędzy, masz przyjechać w tym terminie i Cię przyjmie oraz oświadczenie, że zapłaci wszystkie ewentualne kary, które z tego tytułu będą na Ciebie nałożone.

Niema to żadnej wartości prawnej, ale nikt normalny nie będzie chciał tego podpisać i może to podziała, że odda kasę.

Najpierw piszesz zaliczka, potem zadatek. To w końcu zaliczka czy zadatek? Niezależnie od tego - 495 kc.

P.S. Zakładam, że pytasz o tegoroczny Sylwester 2020, bo co będzie za rok to nikt nie wie.

Moim bardzo skromnym zdaniem ewentualny zwrot zależy od tego, co wpłaciłeś - zaliczkę czy zadatek. Oraz od warunków rezerwacji, na które - dokonując jej i robiąc wpłatę - wyraziłeś zgodę.

Poszukaj na forum, gdzieś wstawiałem podstawę prawną, czy zapoznaj się z art. 15 ustawy
z dnia 31 marca 2020 r.
Reasumując, nieistotne zaliczka czy zadatek, istotne czy rozwiązanie umowy jest związane z wybuchem epidemii wirusa. Właściciel pensjonatu po rozwiązaniu umowy ma 180 dni na zwrot środków.

Ostatnia edycja:
Mój przelew był opisany jako zaliczka na rezerwacje pokoi, co do zadatku cytowałam co odpisał właściciel pensjonatu, tak pytałam o tegoroczny Sylwester

Powrót