Syn dostał Mandat z radaru mały problem.

• Autor wątku Autor wątku grubass
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

grubass

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Witam.

Mam mały problem mianowicie syn dostał mandat a dokładniej zrobiono mu fotke fotoradarem. Zdjęcie przysłali na mój adres bo ja jestem właścicielem auta. Zdjęcie przesyła do mnie Straż Miejska. Dostałem wraz ze zdjęciem formularz ktory muszę wypełnić. Mam tam podać dane osoby prowadzącej auto. Rozumiem że jak do 7dni tego nie wyśle to sprawa zostanie skierowana do sądu grodzkiego. Wysłać to mam zamiar jutro tylko teraz pytanie czy wypisywać wszystkie dane syna czy tylko podstawowe (adres zamieszkania, nazwisko imie) Czy wypisywać też tą cześć która jest oznaczona tak: Wypisać w razie znania dokładnych danych prowadzącego. Ja tego nie chce wypisywać bo chciałbym sprawe jak najbardziej wydłużyć w czasie. Rozumiem że jak nie wypisze wszystkich danych to przyślą formularz do syna?? Boje się że jak nie wypisze wszystkich danych (tzn też tych w polu "wrazie znania dokładnych...") to sprawa od razu pójdzie do sądu Grodzkiego. Jak to wygląda??

Cóż cel tego jest taki, aby kwotą mandatu obciążyć fizycznie osobę prowadzącą pojazd i ona dostanie wezwanie do zapłaty. Jeżeli syn osiąga własne dochody, to wypadałoby żeby sam uregulował mandat za siebie. Jeżeli jednak pozostaje na utrzymaniu rodziców to tak czy inaczej będzie Pan zmuszony jako ojciec i zarazem właściciel pojazdu do uregulowania kwoty mandatu w jego imieniu. Poza tym prawdopodobnie chodzi jeszcze o właściwe przyznanie punktów karnych kierującemu, gdyż to nie Pan prowadził pojazd i popełnił wykroczenie, a więc brak podstaw do ich obligatoryjnego przyznania właścicielowi pojazdu. Odmowa przyjęcia mandatu niestety zawsze znajduje finał w Sądzie Grodzkim, a wtedy jeszcze należy się dodatkowo liczyć z zapłatą kosztów sądowych za przeprowadzenie rozprawy co znacznie podroży całą tę sprawę.

Wiem co jest celem tego pisma. Pytam tylko czy jak napisze te niepełne dane mojego syna to czy przyślą wtedy mu formularz do uzupełnienia czy od razu sąd grodzki. Niepełne tzn tylko podstawowe (adres zamieszkania, nazwisko imie) bo inne dane czyli np pesel są oddzielone klauzurą że wypisać tylko w wypadku znania tych danych. Jak wszystko wypisze to pewnie syn od razu mandat dostanie a jak ich nie wypisze to wtedy dopiero formularz przyjdzie do syna czy sąd grodzki??

Ze swojej strony niech Pan wpisze te dane, które uzna za niezbędne (podstawowe). Nie ma Pan obowiązku znać wszystkich szczegółowych danych kierującego, któremu Pan pojazd czasowo użyczył - przecież równie dobrze osobą taką mogła być np. znajomy/znajoma, a nie ma Pan prawa zaglądać komuś do Dowodu Osobistego czy wręcz wylegitymować, więc chyba mam nadzieję, że sprawa jest już w pełni jasna.

[cytat="grubass":12o2z3jn] Ja tego nie chce wypisywać bo chciałbym sprawe jak najbardziej wydłużyć w czasie. Rozumiem że jak nie wypisze wszystkich danych to przyślą formularz do syna?? Boje się że jak nie wypisze wszystkich danych (tzn też tych w polu "wrazie znania dokładnych...") to sprawa od razu pójdzie do sądu Grodzkiego. [/cytat:12o2z3jn]

W kwestii drobnego sprostowania:
[cytat:12o2z3jn]
Art. 97. § 1. W postępowaniu mandatowym, jeżeli ustawa nie stanowi inaczej, funkcjonariusz uprawniony do nakładania grzywny w drodze mandatu karnego może ją nałożyć jedynie, gdy:
1) schwytano sprawcę wykroczenia na gorącym uczynku lub bezpośrednio po popełnieniu wykroczenia,
2) stwierdzi popełnienie wykroczenia naocznie pod nieobecność sprawcy albo za pomocą urządzenia pomiarowego lub kontrolnego, a nie zachodzi wątpliwość co do osoby sprawcy czynu
- w tym także, w razie potrzeby, po przeprowadzeniu w niezbędnym zakresie czynności wyjaśniających, podjętych niezwłocznie po ujawnieniu wykroczenia. Nałożenie grzywny w drodze mandatu karnego nie może nastąpić po upływie 14 dni od daty ujawnienia czynu w wypadku, o którym mowa w pkt 1, i 30 dni w wypadku, o którym mowa w pkt 2. [/cytat:12o2z3jn]

jak widać, przedłużanie postępowanie spowoduje skierowanie sprawy do Sadu Grodzkiego.

Ok dzieki wielkie więc żeby nie kusić losu wypełnie wszystko. Mandat przyleci to trza będzie zapłacić. A nuż o mnie zapomną...

Powrót