Syngalizacja manewru skrętu w lewo na rondzie

• Autor wątku Autor wątku Mefju
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
M

Mefju

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Jak w temacie, mam pytanie, czy w przepisach prawnych jest uregulowane czy wjeżdżając na rondo z zamiarem skrętu w lewo należy ów manewr zasygnalizować przed wjazdem na rondo (punkt 1 na rysunku) i później mijając drugi zjazd zasygnalizować zamiar zjazdu z ronda włączając prawy migacz, czy też nie trzeba tego robić? Czy za nie włączenie/właczenie tego migacza można zostać ukaranym mandatem czy też nie? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.

74290641828208444803.jpg

Mefju napisał:
... z zamiarem skrętu w lewo należy ów manewr zasygnalizować ...
W jaki sposób zmierzasz na "rondzie" skręcać w lewo, zamierzasz zmieniać pas ruchu z zewnętrznego na wewnętrzny? Jeśli jest tylko jeden pas ruchu nie wykonujesz żadnego skrętu w lewo. Tutaj "skręt w lewo" jest wymuszony kształtem drogi, nie zmieniasz kierunku jazdy na lewo.

PS.
Na lewym łuku drogi też włączasz lewy kierunkowskaz :?:

Ostatnia edycja:
Zawsze myślałem że jadąc prosto (w drugi zjazd) włączam jedynie kierunkowskaz zjazdowy (prawy), jadać w prawo (w pierwszy zjazd) włączam kierunkowskaz prawy przed wjazdem na rondo i wyłączam po zjeździe z ronda, a jadać w lewo (w trzeci zjazd) włączam kierunkowskaz lewy przed wjazdem na rondo i wyłączam go mijając drugi zjazd i w tym samym momencie włączam kierunkowskaz zjazdowy (prawy). Ta sama sytuacja jeżeli zawracam na rondzie lub jeśli jeżdżę w kółko (cały czas na lewy kierunkowskazie).

Mefju napisał:
.... Ta sama sytuacja jeżeli zawracam na rondzie lub jeśli jeżdżę w kółko (cały czas na lewy kierunkowskazie).
Wybacz ale kto nauczył Ciebie takich bzdur. Przy kilku pasach ruchu na "rondzie" wprowadzisz innych kierowców w błąd bo będą uważać, że chcesz zmienić pas ruchu. Na takim skrzyżowaniu nie wykonujesz zmiany kierunku jazdy w lewo. Zapytam jeszcze raz, czy na lewym łuku drogi też włączasz kierunkowskaz?
Wyobraź sobie ciasny lewy łuk drogi z kilkoma prawostronnymi skrzyżowaniami, łapiesz, tym jest "rondo".

LeszsekS napisał:
Na lewym łuku drogi też włączasz lewy kierunkowskaz :?:

Na lewym łuku drogi nie mam możliwości skrętu w prawo czy lewo tylko jadę na wprost.

Zawsze wjeżdżając na rondo włączałem kierunkowskaz lewy (z wyjątkiem skrętu w prawo lub jazdy na wprost), bez względu na to czy miało 1 czy 2 pasy, traktowałem je jak takie rondo:
92095371656911354890.jpg

a na takim rondzie powinno się włączać kierunkowskaz lewy.

To nie jest "rondo" ale normalne skrzyżowanie. Rozwiń skrzyżowanie o ruchu okrężnym "rondo", a otrzymasz normalną drogę z kilkoma prawostronnymi skrzyżowaniami.

LeszsekS napisał:
Przy kilku pasach ruchu na "rondzie" wprowadzisz innych kierowców w błąd bo będą uważać, że chcesz zmienić pas ruchu.

Przy kilku pasach tak, ale nie przy jednym, i tak samo nie przy kilku jezeli jezdze w kolko, bo jazda w kolko mozliwa jest jedynie na wewnetrznym pasie a tam nie mam mozliwosci juz zjazdu na bardziej lewy pas, wiec nie mam mozliwosci kogo wprowadzic w blad.

LeszsekS napisał:
To nie jest "rondo" ale normalne skrzyżowanie.

Przecież rondo to jest specyficzny rodzaj skrzyżowania.

Przeczytaj wszystkie posty jeszcze raz. Na "rondzie" nie wykonujesz zmiany kierunku jazdy w lewo :!:

PS.
Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif

Przeczytałem, Ty przeczytaj moje bo chyba nie łapiesz, każdy zamiar skrętu powinno się sygnalizować, tutaj jest zamiar skrętu, nie rozumiem dlaczego "rondo" traktujesz jak zwiniętą drogę prostą z kilkoma zjazdami w prawo a nie jak zwykłe skrzyżowanie z możliwością nawracania.

Mefju napisał:
... nie rozumiem dlaczego "rondo" traktujesz jak zwiniętą drogę prostą z kilkoma zjazdami w prawo ...
Ponieważ takim jest właśnie skrzyżowaniem i tak należy je traktować, a jeśli tego nie rozumiesz to odpuść sobie jazdę samochodem.

Uprościjmy, w takim razie mówię o "rondzie" z jednym pasem, tutaj też nie powinno się włączać lewego kierunkowskazu przed wjazdem na rondo?

Mefju napisał:
... włączać lewego kierunkowskazu przed wjazdem na rondo?
Przecież wjeżdżając na "rondo" skręcasz w prawo :!: Nie widzisz tutaj sprzeczności w swoim zachowaniu :?: Skoro ustawodawca nie wymaga sygnalizowania tego skrętu w prawo skąd bzdurny pomysł sygnalizowania skrętu w lewo ?

Tutaj nie wykonujesz lewoskrętu tylko poruszasz się po lewym łuku drogi.

Ostatnia edycja:
Pokaż mi w którym przepisie jest to uregulowane. Poza tym skręt w prawo wykonuje w każdym przypadku zjeżdżając z ronda, w innym wypadku jeżdżę w kółko, czyt. lewo.

Po lewym łuku też jedziesz w lewo, czy sygnalizujesz to?
Przy "rondach" turbinowych jadąc dookoła wysepki zmieniasz pasy ruchu i wtedy sygnalizacja w lewo jest wymagana, ale to wynika z oznakowania pionowego.

Ostatnia edycja:
Sygnalizowanie skrętu w lewo ma jedynie uzasadnienie gdy dochodzi do zmiany pasa ruchu na tym skrzyżowaniu, w innych przypadkach to bzdura.

co za bzdury. Nie ma i o i ile pamięć mnie nie myli nigdy nie było mowy o sygnalizacji (włączaniu lewego kierunkowskazu) skrętu w lewo na rondzie. Przed wjazdem sygnalizuje się tylko gdy ma się zamiar zjechać w pierwszy prawy zjazd.
Wiejżadzając na rondo poruszamy się po łuku drogi i sygnalizujemy tylko (poza zmianami pasów ruchu) prawym kierunkowskazem zamiar zjazdu z ronda (dalej w prawo:) ).
Jeżeli ma się zamiar na rondzie skrecić w lewo to zwyczajnie wjeżdzamy na rondo i przed naszym zjazdem sygnalizujemy prawym kierunkowskazem!

Jak sobie wyobrażasz jazdę po rondzie z włączonym lewym kierunkowskazem - przy lewym zjeździe (który defacto jest w prawo w stosunku do jazdy po rondzie) cały czas masz włączony lewy kierunkowskaz to skąd jadący za tobą kierowca (który wiechał na rondo nie twoim "wjazdem" tylko np. ostatnim przed twoim "zjzadem w lewo") ma wiedzieć że zjeżdzasz z ronda. Pomijam fakt jazdy po rondzie z włączonym lewym kierunkowskazem gdy rondo ma dwa lub wiecej pasów.

Trochę logiki ludzie. Strach pomysłeć że tak mogą jeździć kierowcy i jeszcze gorsze że niektórzy instruktorzy tak mogą uczyc przyszłych kierowców.

Ostatnia edycja:
przem25 napisał:
co za bzdury. ... Jak sobie wyobrażasz jazdę po rondzie z włączonym lewym kierunkowskazem - ../.
Powtarzasz to co napisałem na początku tematu.

punkt 5 artykułu 22 ustawy prawo o ruchu drogowym:

5. Kierujący pojazdem jest obowiązany zawczasu i wyraźnie sygnalizować zamiar zmiany kierunku jazdy lub pasa ruchu oraz zaprzestać sygnalizowania niezwłocznie po wykonaniu manewru.

zjeżdżając w 3ci zjazd (lewy na rysunku) jesteśmy zmuszeni zmienić kierunek jazdy a tłumaczenia że to jazda po łuku są debilizmem, jest to zwykły manewr skrętu w lewo taki sam jak na zwykłym skrzyżowaniu więc mamy sygnalizować zamiar skrętu zarówno dla innych kierujących jak i dla pieszych na ewentualnych przejściach, tak by wiedzieli czy mogą na nie wejść czy nie.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót