Syngalizacja manewru skrętu w lewo na rondzie

• Autor wątku Autor wątku Mefju
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
tu przeczytaj sobie odpowiedź na zadane pytanie:

Kwestia kierunkowskazu na rondzie. Wiesz, jak używać? - Motoryzacja w INTERIA.PL

"Przepisy rzeczywiście mówią, że wjazd na rondo, jak i sama jazda po rondzie, odbywają bez użycia kierunkowskazów. Nie "miga się" więc w lewo, co jest dość częstym zjawiskiem. Natomiast koniecznie "miga się" w prawo, przed wyjazdem z ronda."

Prościej już chyba wytłumaczyć się nie da.

Idąc twoim tokiem rozumowania, jeżeli przez rondo jadę prosto to zjeżdzając z niego nie sygnalizuje tego prawym kierunkowskazem bo przecież nie zmieniam kierunku jazdy.

Ale sygnalizujesz zamiar zjazdu z ronda.

wyobraz sobie sytuacje, wjezdzasz na rondo z zamiarem pojechania w 3ci zjazd (w lewo) ale nie sygnalizujesz tego, przy drugim zjezdzie (jazda na wprost) czeka grupka osob na przejsciu ale nie wchodzi na przejscie bo nie wie ze Ty zjedziesz w lewo i czekaja. Madre to? Czym szkodzi migniecie lewym kierunkiem? Nie wprowadza zadnej dezorientacji, pod prad nie pojedziesz bo znaki tego zabraniaja, proste.

Ostatnia edycja:
Mefju napisał:
... jest to zwykły manewr skrętu w lewo taki sam jak na zwykłym skrzyżowaniu ...
To jest właśnie Twój ograniczony sposób myślenia.
Mefju napisał:
... nie wie ze Ty zjedziesz w lewo i czekaja. ...
Nie jedziesz w lewo (dla pieszych poruszasz się na wprost), skoro nie zjeżdżasz ze skrzyżowania to znaczy, że nadal po nim się poruszasz.

Ostatnia edycja:
Wdług ciebie na skrzyżowaniu włączasz lewy kierunkowskaz jak skręcasz w lewo. Tą samą zasadę stosujesz do ronda. Więc analogicznie nie sygnalizujesz kierunkowskazem jazdy na prost przez skrzyżowanie/rondo.

To mój oststni post w tej jałowej dyskusji, powtórze ostatni raz wesług mnie na rondzie powinniśmy sygnalizować tylko prawym kierunkowskazem zamiar zjazdu z niego. To poporstu wynika z logiki i zdrowego rozsądku, po co mi wiedza czy ktoś skręca w lewo na skrzyżowaniu, a jak będzie zawracał to co ma właczyć?

Mefju napisał:
Ale sygnalizujesz zamiar zjazdu z ronda.

wyobraz sobie sytuacje, wjezdzasz na rondo z zamiarem pojechania w 3ci zjazd (w lewo) ale nie sygnalizujesz tego, przy drugim zjezdzie (jazda na wprost) czeka grupka osob na przejsciu ale nie wchodzi na przejscie bo nie wie ze Ty zjedziesz w lewo i czekaja.

no przecież jak zjeżdzam to sygnalizuje prawym, skoro tego nie robie znaczy że jade rondem dalej, więc piesi widzą czy zjeżdzam czy nie.

przem25 napisał:
... Więc analogicznie nie sygnalizujesz kierunkowskazem jazdy na prost przez skrzyżowanie/rondo. ...
Pisałem juz o tym wcześniej lecz ta argumentacja nie dociera do Autora wątku.

PS.
Nie pisz posta pod postem, przez 20 minut jest dostępna opcja -
edit.gif

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót