System bardzo podobny do istniejącego

• Autor wątku Autor wątku bishopp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bishopp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, mój problem jest nastepujący. W firmie, w ktorej pracowałem współtworzyłem pewien system informatyczny. Tak się składa, że dla owej firmy już nie pracuję i chciałbym napisać prawie identyczny system od nowa i notabene zaoferować go temu samemu klientowi, któremu oferuje swój system mój były pracodawca. Jak się ma do tego prawo autorskie ? Na ile wysokie podobieństwo kodów źródłowych i struktury bazy danych, które jest w tym wypadku nieuniknione może być powodem do ewentualnego oskarżenia mnie o łamanie praw autorskich czy może podlega to pod jeszcze jakieś inne prawo ? Czy oferowanie tego systemu jako konkurencję dla byłego pracodawcy, klientowi z którym on współpracuje i z którym mam kontakt właśnie dzięki pracy w tejże firmie jest w pełni legalne ?
Pozdrawiam

Pomysły nie są w Polsce chronione.
Czyli możesz napisać bardzo podobny program, nie używając źródeł byłego pracodawcy.

Bardziej bym się obawiał oskarżeń o nieuczciwą konkurencję...

Czy mógłbyś rozwinąć ten wątek, na czym polegałaby by tutaj nieuczciwa konkurencja.
Opiszę sytuację dokładniej. Pracując w firmie X robiłem pewien system dla klienta Y w jego placówce A. Teraz pojawiła się potrzeba stworzenia podobnego systemu u klienta Y, ale w placówce B. Tak się składa, że nie pracuję już w firmie X, ale założyłem własną firmę Z. Od przedstawiciela klienta Y z placówki A dostałem informację o potrzebie takiego systemu w placówce B a także zostałem zachęcony do złożenia swojej oferty. Moja oferta okazała się sporo korzystniejsza i teraz zanim zacznę działać chciałbym się upewnić czy firma X nie ma tutaj żadnych podstaw do postawienia mi zarzutów.

Powrót