System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
witam chciałam zapytac jak wyglada sytuacja osoby ktora zlozyla wniosek o odbywanie kary w sde 5 tyg temu do tego czasu nie zostalo wyznaczone posiedzenie, a przyszedl znajomemu ,,bilet" do zakladu karnego. Co zrobic w takiej sytuacji? dodam ze ma sie zglosic do rzeszowa bo tam jest zameldowany a zlozyl wniosek o sde do katowic gdzie mieszka? co teraz ?

Zgłosić się do ZK. Poinformować sąd o miejscu pobytu. Posiedzenie o SDE odbędzie się wówczas w Zakładzie Karnym.

Witam!
Dwa tygodnie temu sad zgodzil sie na odbycie reszty kary (ponad dwa miesiace) przez mojego partnera w SDE. Sad wyznaczyl mu godziny wyjscia z domu od 6.00 do 17.00, w niedziele pomiedzy 11 a 14, w celu wykonywania pracy, dokonywania niezbednych zakupow i kontaktow z rodzina. We wniosku o SDE partner napisal, ze bedzie wykonywal prace w domu. (Jest programista komputerowym, a co dosc istotne Brytyjczykiem i nie mowi po polsku). Dzis wpadla do domu pani kurator. Bez przeprowadzenia wywiadu stwierdzila, ze ona wyda postanowienie o zmianie czasu wychodzenia na 4 godziny raz w tygodniu i 1 i 1/2 godziny w niedziele, poniewaz moj partner nie ma stalej umowy o prace. Czy brak stalej umowy o prace moze byc powodem do zmiany postanowienia sadu penitencjarnego, ktory byl swiadomy rodzaju pracy wykonywanej przez osadzonego? Ponadto nawet w ZK wiezniowie maja prawo do 1 godziny spaceru dziennie. I czy taka zmiana decyzji wchodzi w zycie z chwila jej otrzymania, czy tez z chwila uprawomocnienia sie, bo chyba jest mozliwosc zlozenia zazalenia. Dodam, ze to wszystko wiem do ludzi, u ktorych on teraz odbywa kare, bo on sam nic nie zrozumial z tego co sie dzialo.

Tak, brak stałej umowy o pracę może być powodem do zmiany godzin. Decyzja wchodzi w życie z chwilą jej wydania, ale kurator może też wskazać inny termin np. od poniedziałku. Na decyzję kuratora przysługuje skarga do Sądu Penitencjarnego w terminie 7 dni od otrzymania decyzji lub jej ogłoszenia. Składa się ją za pośrednictwem kuratora.

czy ktos wie ile srednio czeka sie w krakowie na posiedzenie w sprawie dozoru ?

Dziekuje Finister. Jako anegdote dodam, ze uniemozliwiono mu wyjscia w celu praktyk religijnych bo nie rozumie polskiego:-)

Witam mam 2 pytanka!
1. Witam, mam takie pytanie, dostałem wyrok 6 miesięcy sądu 1 instancji od, którego się nie odwoływałem. Mój kolega nie zgadzał się z moim wyrokiem, wiec zaskarżył wyrok do sadu apelacyjnego. Moje pytanie jest nastepujące czy mój wyrok jest prawomocny, czy musze czekać na decyzje sądu apelacyjnego. Dodam ,że sprawę mieliśmy razem, obaj byliśmy oskarżeni w tej samej sprawie tylko, że on się odwołał.
2.Czy za wyrok 6 miesięcy, za posiadanie 10 gram narkotyku, mogę się starać opaskę elektroniczną?

Proszę kogoś o odpowiedz na moje pytanie! z góry dziękuję ;)

Możesz się starać o opaskę. Kolega nie mógł się odwołać w Twoim imieniu tylko w swoim. Prawdopodobnie więc co do Twojej osoby wyrok jest prawomocny. Chyba, że apelację złożył prokurator.

Finister adwokat kolegi odwołał się ,że dostałem za mały wyrok ,że zamiast 6 miesięcy powinienem dostać 12 miesięcy.Czy nadal uważasz ,że jest prawomocny? dziekuję ci ze odpisałeś na mój post:grin:

Wystarczy zadzwonić do sądu i się upewnić. Nie wydaje mi się, żeby adwokat kolegi mógł się odwołać co do Twojej osoby, ale może się mylę.

Tez mi sie wydaje, ze adwokat kolegi nie jest strona w Twojej sprawie, a jezeli nie jest strona nie moze wnosic apelacji. Czy na apelacji jest napisane, ze to apelacja w Twojej sprawie? Ale najlepiej zrobic jak radzi Finister i po prostu zapytac w sadzie czy wyrok jest prawomocny.

Finster
Sąd Rejonowy w Inowrocławiu 2 wydział karny zawiadamia, że apelacja złożona przez obronce. Tomasza XXXXX oraz Prokuraturę Rejonową w Inowrocławiu od wyroku z dnia XX.XX.XXXX syg akt XXk X/XX została przyjęta i akta sprawy zostały przesłane do Sądu Okręgowego w Bydgoszcy

Może teraz sie wypowiesz?

Prokurator jest stroną postępowania i w odniesieniu do Twojej osoby jak najbardziej mógł wnieść apelację, tym samym wyrok nie jest jeszcze prawomocny. Nadal zakładam, że obrońca kolegi wniósł apelację, ale w jego imieniu.

Finister

Ok załóżmy, że masz racje, ale adwokat odniósł się do mojego wyroku.Czyli pójdę siedzieć na te 6ms, a jak sad się przychyli do wnoisku adokata kolegi ze zamiast 6 powinienem dostać 12 to jak mi te kolejne 6 ms dodadzą.

Ostatnia edycja:
To jak Ci dodadzą 6 to kara nadal nie przekroczy roku i możesz się starać o DE.

Finister, a jak oceniasz jakie szanse ma kolega, czy to tylko próba ostatniego ratunku z jego strony?

Szanse na co? Na DE? Bo w kwestii apelacji nic nie da się powiedzieć nie znając szczegółów sprawy.

Witam Moj Mąż dostał wyrok 10 miesiecy. Probowalismy mu go zawiesic ale w tym czasie został wplatany w inny "zły czyn" i dostał sankcje 3 miesiace wiec te 10 automatycznie zostaly mu dowieszone. cy jest taka mozliwosc zeby dostal dozor elektronczny po tej sankcj bo ta sprawa bedzie sie podejrzewam dlugo ciagnela.... a tak by byl na wolnosci a nie tam.. prosze o pomoc

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót