System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witaj sde z tego co wyczytałam na tym forum i w regulaminie sde raczej nie ma czegoś takiego jak "przepustki" może zaistnieć zdarzenie losowe ale to też musi być wiarygodnie udokumentowane i zgłoszone do centrali bądź kuratora jeżeli go masz i to też w miarę możliwości jak najszybciej no chyba że jesteś w" śpiączce" ale tak czy inaczej urządzenie wysyła sygnał do centrali a po jakimś czasie jak się nie zgłosisz sami zaczną cie szukać i znajda.Ale to są zaczerpnięte informacje stad jak to w praktyce wygląda dowiedź się bezpośrednio u kuratora powinien ci wyjaśnić .

nie,sąd nie uchyla dozoru za takie bzdury.to są wykroczenia a nie przestępstwa więc nie ma to związku z dozorem.kurator też nie będzie nic wiedział...

Poprawka.można uzyskać przepustke do 7dni.wydaje ją kurator.i są to szczególne przypadki typu pobyt w szpitalu,pogrzeb w innej miejscowośći.nie rozumiem co znaczy przepustka na weekend?!ja będę się starał o przepustkę ze względu na pobyt w szpitalu i wiem o tych przepustkach właśnie od kuratora,więc są to info sprawdzone i prawdziwe.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Bardzo ciezki temat z przepustka moze ci dac kurator zgode na czasowe oddalenie nic poza tym ,miałem skierowanie do szpitala i nie poszedlem bo zanim napisałbym prosbe to hohohohoho wiec odpusciłem na szczescie jeszcze 3 tygodnie i pozbede sie balastu z nogi
:tuptup:

Mieliście przypadki, że wszystko było ok, bez jakich kolwiek naruszeń, a po wymianie PIDA z powodu słabej baterii pojawiały się jakieś zaniki i potrzebna była re - kalibracja?

powiem tak ja mam to od grudnia i było wszystko si zadnych kontroli telefonow odnich az tu nagle wczoraj kapie sie i nagle dzwoni mi to urzadzenie nie zdazyłem odebrac to zaraz na koma mi dzwonili i pytali sie ze niby im zniknołem i ze przyjedzie jakis pacjent w ciagu 4 godzin sprawdzic urzadzenia okazało sie ze wszystko jest dobrze nie rozumiem tego ... dodam ze w maju mam sie tego pozbyc

Czy to prawda, że SDE System Dozoru Elektronicznego ma być teraz aż do 2 lat wyroku? Od kiedy ma to wejść i czy recydywa również może z tego skorzystać?

Witam. jutro maja przyjechac panowie od pomiaru a w czwartek w zk w ktorym przebywa moj chlopak maja odbyc sie rozprawy o przyznananie dozoru. jak myslicie jest szansa ze i moj zalapie sie na ta sprae u eyjdzie na swieta?

Z tego co wiem to jezeli jutro zostana zrobione pomiary to w ten sam dzień są przesylane do sądu (przynajmniej u nas bo tutaj sprawa w sądzie a nie w zk ) i od tego czasu tydzien lub do miesiąca w zaleznosci od ilosci wniosków o sde.

A czy jeżeli ktoś odsiaduje wyrok 2 lat to po roku może odbywać karę już z sde?

Jezeli minal rok z dwóch lat to tak moze starać sie o sde

Jeśli kara lub suma kar przekracza 1 rok to nie ma możliwości odbywania kary w SDE.

Czyli moge zapomniec ze spedzimy swieta razem...dostalam zla informacje bo jutro ma byc ten pomiar a rozprawa w zk tez jutro wiec...ehh znow czekanie

Trudno jest powiedzieć ja miałam pomiary dzisiaj i powiedziała mi babeczka że pomiary dzisiaj prześle i czekamy na decyzje sadu bo sąd tez ma swoje wytyczne co do pomiarów .Ciężko jest naprawdę za nimi trafić moze jakimś cudem Twój załapie sie na jutro jeżeli zostaną pomiary wysłane do zk .

Juz na to nie licze bo z pomiarem maja byc miedzy 10-11 a rozprawy w zk sa do godz 11...i odbywaja sie raz w misiacu. szkda tylko ze niepotrzebnie zrobilam sobie nadzieje,chociaz moj twardo twierdzil jak dzis dzwonil ze na 99% wyjdzie w tym tyg.

Finister napisał:
Jeśli kara lub suma kar przekracza 1 rok to nie ma możliwości odbywania kary w SDE.
A jak jest z dwoma wyrokami odbywanymi kolejno, powiedzmy najpierw wyrok 1 rok, następny 1 rok, wiadomo SDE nie dostanie, ale po odsiedzeniu pierwszego wyroku może się starać o SDE na ten drugi wyrok? Tak sugerowałby wyrok, który wcześniej gdzieś podawałam z SA w Szczecinie Sygn. akt II AKzw 783/12 ,tak z ciekawości, jak Ty to widzisz?
P.S. Co do wcześniejszej naszej polemiki nt SDE przy drugim wyroku odroczonym, to mieliście z forgiem rację, SO umorzyl postepowanie, a SA po zażaleniu podtrzymal w mocy, zwracam honor.

Ostatnia edycja:
Jeśli są dwa wyroki 1 rok + 1 rok to w sumie = 2 lata kary pozbawienia wolności. A jeśli suma kar przekracza 1 rok, to nie ma możliwości odbywania kary w SDE, nawet jak w pierwszej sprawie skazany zakończy odbywać karę. Nie liczy się tych kar wtedy osobno tylko sumuje okres ile łącznie jest do odbycia kary. Analogicznie, jeśli skazany ma pięć wyroków po 1 rok kary pozb. woln. to o warunkowe zwolnienie można się starać po 2,5 roku czyli po połowie sumy kar, a nie po odbyciu połowy kary z pierwszego wyroku, tj. po 6 miesiącach.

Witam, zostałem skazany na 4 miesiące w zawieszeniu na 3 lata za posiadanie marihuany, teraz mogą ten wyrok odwiesić za nie wykonanie obowiązku nałożonego przez sąd. Czy kwalifikuję się do Dozoru Elektroniecznego? I czy w DE istnieje coś takiego jak przedterminowe zwolnienie za dobre sprawowanie :) ? Czy będę musiał przesiedzieć całe 4 miesiące?

Jeśli chodzi o sam wymiar kary, to spełniasz wymogi określone w ustawie.
I czy w DE istnieje coś takiego jak przedterminowe zwolnienie za dobre sprawowanie ? Czy będę musiał przesiedzieć całe 4 miesiące?
Istnieje, na tych samych zasadach, co przy odbywaniu kary w ZK.

Witam

Obecnie przebywam zagranica. I moj adwokat zlozyl pisma do sadu o przyznanie mi sde i o nie sciganie mnie lg. na terenie Polski. A wczoraj byla u mnie pani kurator i przeprowadzala wywiad z moimi rodzicami i byla bardza ZLA ze mnie nie ma w pl. A teraz czekam na firme(czy nie wiem jak oni sie tam naywaja), ktora sprawdzi mi zasieg w mieszkaniu.I moje pytanie brzmi; czy ja musze byc w pl na tym sprawdzaniu zasiegu czy moge jeszcze te pare tygodni przesiedziec zagranica?????
Pzdr

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót