System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Jaką pomoc? Jeśli wymiar kary, którą ma do odbycia przekracza łącznie 1 rok to nie ma możliwości odbywania kary w SDE.

ja o tym wiem. ale kary które miał zarządzoną jedną 1 rok którą odsiaduję i drugą 1 rok którą odroczyliśmy na rok czasu. więc powinien mieć tylko jeden rok a nie dwa?
sędzina mi powiedziała że jak odroczę to jedną kare to dostanie dozór inaczej nie ma szans.
wię czemu na wokandzie powiedzieli ze ma dwa lata?

Skoro został osadzony w ZK odroczenie straciło sens. Nie można odraczać czegoś co już się zaczęło, w tym przypadku wykonanie kary trwa. Mógłby ewentualnie otrzymać SDE gdyby był na wolności, a nie w ZK.

nie rozumiesz...już wcześnie warunkowo chcieliśmy zawiesić jedną z tych kar a o drugiej nie zdawałam sobie sprawy. więc tą jedną zarządzili ale nie zaczął ją odbywać wiec ją odroczyłam do 4 lipca przyszłego roku. a tą kare co nie zdawałam sobie sprawy że ona jest to teraz odsiaduje, więc powinien mieć tylko rok . tak mi się wydaje.

dobra sędzina odroczyła tą sprawę i on dostał pismo że ta jedna kara zostaje odroczona

Nieważne, z której został osadzony. Jeśli został osadzony w ZK wszystkie kary wprowadza się do wykonania i czekają w kolejce, bodajże w kolejności uprawomacniania się wyroków.

Wg. mnie - nie. Warunkowe zwolnienie po połowie kary, o ile nie był skazany w warunkach recydywy. Wtedy dłużej.

to po co ta sędzin powiedziała że musi mąż odroczyć sprawę żeby dostać dozór?

agunia120890 napisał:
a co ro jest ta recydywy

Przeczytaj sobie art. 64 kodeksu karnego.

agunia120890 napisał:
to po co ta sędzin powiedziała że musi mąż odroczyć sprawę żeby dostać dozór?

Pewnie jak to mówiła nie był jeszcze w ZK lub o tym nie wiedziała, że jest.

właśnie że wiedziała że mąż jest w zakładzie bo ja pojechałam na tą sprawę za niego i wszystko jej powiedziałam. czy coś pomoże jak zapiszę zażalenie od wyroku?

To musiałaś coś źle zrozumieć. Nie można odroczyć kary jeśli skazany jest już w ZK.
Ponadto nie możesz złożyć zażalenia, bo nie jesteś stroną postępowania. Będzie ono bezskuteczne.

ale jeżeli ta kara została zarządzona ale jeszcze nie zaczął ją odbywać to dlaczego jej odroczenie jest nie ważne?????????

ja mam złożyć w sądzie bo on w więzieniu tego nie może złożyć.

agunia120890 napisał:
ale jeżeli ta kara została zarządzona ale jeszcze nie zaczął ją odbywać to dlaczego jej odroczenie jest nie ważne?????????

Bo jest osadzony w ZK i odbywa karę pozbawienia wolności. Nieważne, że w innej sprawie. Skoro jest zdolny i nie ma żadnych przeszkód (rodzinnych, zdrowotnych) do odbywania przez niego kary w sprawie A to z jakiego powodu kara w sprawie B miałaby być dalej odroczona?

ja mam złożyć w sądzie bo on w więzieniu tego nie może złożyć.

Ale rozumiem, że to on się podpisze pod zażaleniem, a Ty tylko fizycznie zaniesiesz zażalenie do sądu.

właśnie że są przeszkody rodzinne!!!!!! z tego powodu kara B była odraczana.

on się podpisze przecież
nie ja siedzę!!!

stawało ich 11 osadzonych i żaden nie dostał dozoru. a we wtorek też było ich 11 i wszyscy wyszli

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót