System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Witam. Mój partner dostał na początku grudnia wyrok 1 roku pozbawienia wolności. Do wyroku miał dołączoną kartkę informacyjną że może starać się o dozór elektroniczny. Wszystkie dokumenty wysłał 16.12 i zostały odebrane przez sąd 17.12. Jednak 22.12 przyszła policja z nakazem doprowadzenia go w celu odbycia kary. Aktualnie przebywa jeszcze w areszcie i czeka aż go przewiozą do ZK. We wniosku zamieścił swój numer telefonu, ale przekazał mi telefon, gdy go zabrali. Czy będzie trzeba składać nowy wniosek o SDE czy zostanie rozpatrzony ten aktualnie złożony. Nie ukrywam, że bardzo mi zepsuli święta i jestem załamana. Rozumiem że na pomiary sygnału umawiają się telefonicznie, tylko teraz jeśli będą dzwonić na jego telefon i ja odbiorę to będę mogła się z nimi umówić na te pomiary? Proszę o szybką odpowiedź.

Nie musicie skladac nowego wniosku o SDE Sad rozpatrzy wasz wniosek a zostal doprowadzony do Aresztu poniewaz to ze zlozyl wniosek o SDE nie zatrzymuje kary pozbawienia wolnosci.. Jezeli Sad pozytywnie rozpatrzy wasz wnuiosek wtedy Twoj facet bedzie mogl byc na wolnosci.

Nie beda dzwonic na jego komorke ktorej nr podal we wniosku skoro wiedza ze odbywa kare..

jeśli będą dzwonić na jego telefon i ja odbiorę to będę mogła się z nimi umówić na te pomiary?
Tak.
Nie ukrywam, że bardzo mi zepsuli święta
Jacy oni? Chyba raczej partner... To nie "ich" wina, że partner popełnił przestępstwo i teraz ponosi za to skutki...

Postanowieniem sądu mam zastępczą karą aresztu za wykroczenie skarbowe:mad:. Wiem że systemu dozoru elektronicznego jest tylko za przęstępstwa i przęstępstwa skarbowe jednak da sie to jakoś uszczypnąc bo niewidzi mi sie iśc na wczasy:xW penitencjarnym nici ale może w apelacyjnym coś da sie zwojować wszystkie sugestie mile widziane

Wiem że systemu dozoru elektronicznego jest tylko za przęstępstwa i przęstępstwa skarbowe jednak
no właśnie... więc jakich sugestii oczekujesz? Skoro masz karę zastępczą za wykroczenie, to nie ma mowy o odbyciu jej w SDE przy obecnym stanie prawnym.

Tak tylko na posiedzeniu w sądzie penitencjarnym przewodniczący po orzeczeniu o oddaleniu zażalenia na postanowienie SR w sprawie zastępczej kary aresztu. Zasugerował złozenie wniosku o elektrona czyli albo nie czytał akt albo nie znał prawa :lol::lol:. Czy w takiej sytuacji jest możliwe pisanie zażalenia do sądu apelacyjnego i ponowne wnioskowanie o prace społecznie użyteczne z podniesieniem o braku podstawy prawnej do odbycie kary w SDE a odbycie kary aresztu odbije sie na budzecie rodzinnym gdyż oboje z żonną jesteśmy osobami bezrobotnymi bezprawa do zasiłku a zródłem dochodu jest pomoc z MOPS-u i prace dorywcze.A czy przed takim złozeniem zażalenie muszę wystapić o pisemne uzasadnienie postanowienia pomimo że byłem na posiedzeniu.

Ostatnia edycja:
kodi28 napisał:
Czy w takiej sytuacji jest możliwe pisanie zażalenia do sądu apelacyjnego i ponowne wnioskowanie o prace społecznie użyteczne z podniesieniem o braku podstawy prawnej do odbycie kary w SDE

Brak podstawy prawnej do odbycia kary w SDE to żaden argument dla zażalenia. Jest wręcz irracjonalny.

kodi28 napisał:
a odbycie kary aresztu odbije sie na budzecie rodzinnym gdyż oboje z żonną jesteśmy osobami bezrobotnymi bezprawa do zasiłku a zródłem dochodu jest pomoc z MOPS-u i prace dorywcze.

Odbycie kary będzie pozytywne dla Twojego budżetu. Ty będzie na utrzymaniu ZK, więcej pieniędzy zostanie dla żony. Innymi słowy - zaoszczędzisz sobie.

Witam czy ma kto moze jakis link zeby zobaczyc statystyki zdjęcia z nogi dozoru elektronicznego po połowie kary?a moze ktos wie jakie są ? ...z gory dziekuje za odp,pozdrawiam

Tylko sędzia na posiedzeniu sam zaproponował SDE czyżby nie czytał akt albo nie znał prawa:lol::lol:

Witajcie :) Mam pytanie z czystej ciekawosci... czy czesto sie zdaza ze Sad nie pozwala na odbycie kary w systemie dozoru elektronicznego, choc wszystkie warunki sa spelnione i po pomiarach w domu rowniez nie ma zadych przeciwskazan?

Czesc jest Daga. Mam bardzo wazne pytanie. chlopaka zabrali 29.11.2013 do wiezenia ma 6 miesiecy kary. wniosek o bransolete poslalam 6 grudnia . byli przed swietami robic pomiary i bylo wszystko ok! Teraz mam czekac na kuratora? i czy musi miec jakikolwiek meldunke?
Bo byl zameldowany u nas na rok ale w czerwcu juz sie ten okres skonczyl i my tak szczerze zapomnieli to przedluzyc. Prosze o podpowiedz czy musi miec jakikolwiek meldunek do bransolete? i co mam dalej robic.? czekac na kuratora czy sama do nich posc?
PROSZE O ODPOWIEDZ
DZIEKUJE!

zalamka2013 napisał:
Witam. Mój partner dostał na początku grudnia wyrok 1 roku pozbawienia wolności. Do wyroku miał dołączoną kartkę informacyjną że może starać się o dozór elektroniczny. Wszystkie dokumenty wysłał 16.12 i zostały odebrane przez sąd 17.12. Jednak 22.12 przyszła policja z nakazem doprowadzenia go w celu odbycia kary. Aktualnie przebywa jeszcze w areszcie i czeka aż go przewiozą do ZK. We wniosku zamieścił swój numer telefonu, ale przekazał mi telefon, gdy go zabrali. Czy będzie trzeba składać nowy wniosek o SDE czy zostanie rozpatrzony ten aktualnie złożony. Nie ukrywam, że bardzo mi zepsuli święta i jestem załamana. Rozumiem że na pomiary sygnału umawiają się telefonicznie, tylko teraz jeśli będą dzwonić na jego telefon i ja odbiorę to będę mogła się z nimi umówić na te pomiary? Proszę o szybką odpowiedź.

z tego co ja sie orientuje to tak. bedziesz mogla z nimi rozmawiac

Witam mam pytanie jak w temacie,mąż dostał wyrok 120dni za spowodowana kolizje drogowa po pijanemu-nikt nie ucierpiał tak pokrótce .Policja zabrała go po swietach i teraz chce pisac wniosek o obraczke elektroniczna,ale boimy sie ze nie dostanie pozwolenia poniewaz nie posiada zadnego zameldowania,a czy go wypuszcza aby sie zameldował u nas w wynajmowanym mieszkaniu nie wiem,czy idzie jakos rozwiazac te sprawe? czy dostanie przepustke aby mogł sie zameldowac czy wystarczyłby np meldunek tymczasowy? i gdzie powinien sie z tym problemem zgłosic?z góry dziekuje za odpowiedz

Ty go mozesz zameldowac, musisz miec tylko upowaznienie od meza. Ja z takim upowaznieniem meldowalam mojego chlopa :)

hej kiki,ja pisze maz ale to konkubent ;) mozesz mi podac wzor takiego upowaznienia?pozdrawiam

kiki08 napisał:
Ty go mozesz zameldowac, musisz miec tylko upowaznienie od meza. Ja z takim upowaznieniem meldowalam mojego chlopa :)

wlasnie jesli on nie mial nawet meldunku tymczasowego to bedzie mogl miec odrazu staly? mieszkamy od wrzesnia 2012,umowe babka w urzedzie miasta widziala jak ja sie tymczasowo meldowalam ale chyba jej nie kserowala
Szczesliwego Nowego Roku zycze ;-)

u mnie to wygladalo tak:

Ja ..........<imie i nazwisko osoby upowazniajacej>
syn ........< syn kogo>
legitymujacy sie....... <seria i nr dowodu> oraz nr pesel.......
upowazniam moja narzeczona ....... <tu bylo podane moje imie i nazwisko>
legitymujaca sie....... <moja seria i nr dowodu>
do zameldowania mnie na <adres> .

PODPIS osoby która upowznia

Mi to starczylo, wiadomo oprocz tego wniosku trzeba miec zezwolenia od wlascicieli mieszkania , lecz najlepiej zadzwonic do biura meldunkowego i sie dokladnie dowiedziec. Nie wiem jak to wyglada z braku meldunku... nie wiedzialam nawet ze mozna byc nie zameldowanym. Zadzwon do biura :)

Rowniez zycze Szczesliwego Nowego Roku... i by nasze wnioski o SDE byly rozpatrzone po Naszej Mysli ;)

dagusia018 napisał:
byli przed swietami robic pomiary i bylo wszystko ok! Teraz mam czekac na kuratora? !

Jak wygladal taki pomiar??? U mnie byli i Pan podloczyl cos i nic nie chcial mi poiwedziec, czy jest zasieg, czy go nie ma...:mad: Pan byl doslownie 5min w mieszkaniu... i nic nie wiem??? :(:(

Prosze o podpowiedz czy musi miec jakikolwiek meldunek do bransolete? i co mam dalej robic.? czekac na kuratora czy sama do nich posc?
Nie musi być meldunku. Czekać.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót