System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Ale to tak napewno ? bo naprawde . ten wychowawca od niego jest jakis dziwny strasznie.

a skad kurator lub kuratorka bedzie miala moj adres?

W ustawie nic nie pisze o wymogu posiadania zameldowania.
A skazany nie podał we wniosku, gdzie zamierza ewentualnie odbywać karę w SDE? Tzw. wywiad zleca Sąd pod adresem, jaki wskazuje skazany.

Powinno sie podac adres we wniosku... a w ustawie jest napisane ze ma byc to staly pobyt...

:cool: a mi ktos odpowie na moje pytanie :D:D:D

Ostatnia edycja:
Witam!
Czy jeśli komuś zostało do odbycia 1 rok z wyroku 2 lat i 4mc, może się starać o przyznanie branzoletki (SDE) ? Czekam pilnie na odpowiedz

angelaaa62o2.pl napisał:
Czy jeśli komuś zostało do odbycia 1 rok z wyroku 2 lat i 4mc, może się starać o przyznanie branzoletki (SDE) ?

Starać się może o wszystko. W tym przypadku bez szans na powodzenie.

Czy osoba która odbywa juz kare w wiezieniu od tygodnia i ma 120dni do odsiadki wogóle ma szanse na te bransolete?

Jeśli spełnia przesłanki określone w ustawie, to ma szansę

Wystarczy poczytać niniejszy wątek, a wszystko będzie jasne.

Z ustawy o odbywaniu kary w SDE:
Art. 6. 1. Sąd penitencjarny może udzielić zezwolenia na odbycie kary pozbawienia wolności nieprzekraczającej jednego roku w systemie dozoru elektronicznego skazanemu na taką karę, posiadającemu określone miejsce stałego pobytu oraz zgodę osób pełnoletnich wspólnie z nim zamieszkujących, jeżeli jest to wystarczające do osiągnięcia celów kary oraz jeżeli względy bezpieczeństwa i stopień demoralizacji, a także inne szczególne okoliczności nie przemawiają za potrzebą jego osadzenia w zakładzie karnym, a udzieleniu takiego zezwolenia nie stoją na przeszkodzie warunki mieszkaniowe skazanego umożliwiające funkcjonowanie systemu dozoru elektronicznego, a także możliwości techniczno-organizacyjne wykonywania tego dozoru przez upoważniony podmiot dozorujący, zwane dalej "warunkami technicznymi". Jeżeli skazany rozpoczął już odbywanie kary pozbawienia wolności w zakładzie karnym, należy mieć ponadto na względzie dotychczasowe zachowanie skazanego w czasie odbywania kary.
2. Do skazanego, któremu wymierzono dwie lub więcej niepodlegających łączeniu kar pozbawienia wolności, które skazany ma odbyć kolejno, nieprzekraczających w sumie jednego roku, przepisy ust. 1 stosuje się odpowiednio.
3. Zezwolenia na odbycie kary pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego nie udziela się skazanemu w warunkach określonych w art. 64 § 2 Kodeksu karnego.
Art. 7. Przepisy niniejszej ustawy stosuje się także do skazanego, wobec którego orzeczono zastępczą karę pozbawienia wolności za przestępstwo lub przestępstwo skarbowe.

co do dozoru elektronicznego to majac jaki wyrok mozna sie o niego starac? do roku czy dwóch lat ?

dzieki mnow chyba rzeczywiscie mamy jakies szanse,a ile bedzie czekał na odpowiedz? standardowo do 4 tyg?

To teoria... Zależy np. od obciążenia sprawami w danym Sądzie.

Ja na sprawdzenie warunkow czekalam 2tyg od zlozenia wniosku,;)teraz czekam dalej...

nadzór elektroniczny-stałe miejsce pobytu czy meldunek ??

piszę z pytaniem, mój Narzeczony przesiaduje w więzieniu, ma szanse na opaske elektroniczna. Stad moje pytanie, czy musi przebywać w miejscu zameldowania, czy może przebywać z opaską u mnie jako stałe miejsce pobytu ??? Czy jedyną szansą jest żebym go zameldowała u siebie skoro chce u mnie odbyć tą karę ? dodam jeszcze, że jestem w 5 miesiącu ciąży.

RE: nadzór elektroniczny-stałe miejsce pobytu czy meldunek ??

mafkaxdd napisał:
Stad moje pytanie, czy musi przebywać w miejscu zameldowania, czy może przebywać z opaską u mnie jako stałe miejsce pobytu

Może wskazać dowolne miejsce, w którym zechce odbyć karę pozbawienia wolności. Nie musi być tam zameldowany.

mafkaxdd napisał:
dodam jeszcze, że jestem w 5 miesiącu ciąży.

A jaki to ma związek z tematem?

Nie wiem czy dobrze zrozumialam ten paragraf

Art. 6. 2 . Do skazanego, któremu wymierzono dwie lub więcej niepodlegających łączeniu kar pozbawienia wolności, które skazany ma odbyć kolejno, nieprzekraczających w sumie jednego roku, przepisy ust. 1 stosuje się odpowiednio.

Czyli jesli ktos ma wyroki np. 8 miesiecy 4 meisiace i rok i nie podlegaja one laczeniu to moze sie starac o odsiadywanie ich kolejno w SDE?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót