System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
caroline.m napisał:
Czyli jesli ktos ma wyroki np. 8 miesiecy 4 meisiace i rok i nie podlegaja one laczeniu to moze sie starac o odsiadywanie ich kolejno w SDE?

Starać się może o wszystko. Wyroków tych nie odbędzie w SDE.

dodałam ten fakt, że jestem w ciązy, bo zapewne bd musiał podać powód dlaczego akurat u mnie chce odbywać kare. Ale czy na pewno jest tak że nie musi być zameldowany ???

mafkaxdd napisał:
dodałam ten fakt, że jestem w ciązy, bo zapewne bd musiał podać powód dlaczego akurat u mnie chce odbywać kare.

Co to znaczy "bd"?
Sądu nie interesuje powód wskazania takiego a nie innego adresu.

mafkaxdd napisał:
Ale czy na pewno jest tak że nie musi być zameldowany ???

A przeczytałaś stosowną ustawę?

Ale czy na pewno jest tak że nie musi być zameldowany ???
Skoro nie wystarczy Ci wypowiedź forga, to może jednak zajrzysz do ustawy - ja bym tak zrobił... Poza tym, podobna "dyskusja" w tym temacie toczyła się już w tym wątku na stronach 76 - 77.

Czekamy juz tylko na wyrok w sprawie SDE moje pytanie... Jaki czas w przyblizeniu czeka sie na Wokande :?: :?:

Czy ktos z forum zlamał zakaz dozoru??/ Brat spoznil się dwa razy - po okolo 15 minut. Musial odebrac syna z zajęć dodatkowych.

Jeśli nie rozumie, że musi przestrzegać harmonogramu kary to najwyżej odbędzie ją w ZK. Jego wybór.

A usprawiedliwienie nie może byc??? Wiem że zlamal zakaz,

Na tym etapie pewnie jeszcze da się nieobecność usprawiedliwić. Skończy się na reprymendzie od kuratora. Jeśli jednak Twój brat nie zmieni stosunku do zasad odbywania kary w SDE czekać go może pobyt w więzieniu.

LIDIA N.T. Ile czekaliscie na Wokande zanim Twojemu bratu przyznali SDE????

Finister napisał:
Na tym etapie pewnie jeszcze da się nieobecność usprawiedliwić. Skończy się na reprymendzie od kuratora.

A ja nie byłbym taki pewien. Zajęcia dodatkowe to nie jakiś wypadek losowy, nieprzewidziany - zatem powód "musiałem odebrać dziecko z zajęć dodatkowych" to według mnie żadne usprawiedliwienie. Równie dobrze kurator może uznać, że skazany nie rozumie, że jest pozbawiony wolności. Gdyby był za kratami to kto odebrałby dziecko??

Ostatnia edycja:
zapytanie o dozor elektroniczny

Na Poczatku prosiłbym o nie "ciśnięcie" mnie i nie odsyłanie mnie do szukania czy cos w tym stylu
Mam Pytanie odnosnie Dozoru Elektrycznego

Mam Wyznaczony Czas na prace od 6 do 18 godziny , Jak to jest czy Kurator widzi kiedy wychodze i kiedy wracam ? czy wybija mu tylko wtedy kiedy narusze warunki odbywania kary tzn np sie spóznie ..
Bo Kiedys dzwonilem do centrali z zapytaniem czy Jezeli Jest brzydka pogoda (pracuje na budowie) to mam siedziec w domu ? a oni mi powiedzieli ze ich nie interesuje co robie w tych godzinach , wazne zebym byl w domu przed koncem okreslonego czasu wolnego..

Czyli po tym zrozumiem ze im wyskakuje tylko wtedy jak narusze warunek?

Druga sprawa jest taka ze kurator mi powiedzial ze w kazdej chwili ( w okreslonych godzinach wolnego czasu) moge przyjsc do niego , albo moge tez isc w sprawie pracy np do Szefa..

Jak to jest dokladnie , fajnie by bylo jak by wypowiedziala sie osoba ktora Dozor Miala a nie tylko o nim czytala ..

"Wyskakuje" kiedy wychodzisz i wracasz. Jeśli w danym dniu nie pracujesz - siedzisz w domu. Możesz wychodzić z domu tylko w takim celu jaki określił sąd w postanowieniu. Jeśli masz czas na wychodzenie do pracy to możesz iść tylko do pracy i z powrotem, a nie np. do dziewczyny, bo będzie to naruszenie warunków odbywania kary i sąd może uchylić zgodę na SDE. Lepiej nie kombinuj.

nie kombinuje . to czemu kurator mi powiedzial ze moge zawsze wyjsc do niego albo w sprawie pracy.. dziwne

wtedy naruszenie nei wyszkoczy?

mam jeszcze takie pytanie czy moge sie starac o jakis czas na wyjscie np w te dni kiedy nie ma pracy? teraz taki okres jest ze praca stanela w miejscu , w domu juz szalu dostaje..

Ostatnia edycja:
Jeśli sąd w postanowieniu orzekł, że możesz wychodzić do pracy to logicznym jest, że kurator zgadza się, abyś wychodził z domu w sprawach związanych z pracą. Masz obowiązek utrzymywania kontaktu z kuratorem, widocznie ze względów organizacyjnych kuratorowi łatwiej uzgodnić z Tobą, że w razie potrzeby po prostu przychodzisz do sądu niż za każdym razem będziesz dzwonił i pytał o pozwolenie. Być może inny kurator inaczej sobie to organizuje.
Generalnie jeśli w tej chwili masz przestój, harmonogram kary powinien być zmieniony i kurator powinien zablokować Ci możliwość wychodzenia. Jeśli nie idziesz akurat do pracy, a potrzebujesz wyjść do sklepu po zakupy, albo na pocztę odebrać przesyłkę lepiej zapytaj o zgodę kuratora, bo jak Cię przypadkiem na tej poczcie spotka, albo zobaczy w systemie, że wychodziłeś gdzieś na np. 40 minut (co sugeruje, że w pracy nie byłeś, bo czas za krótki) to możesz stracić szansę na odbywanie kary w domu.

Witam, moje pytanie dotyczy oświadczenia osób współzamieszkujących do składania wniosku o sde, mianowicie czy potrzebne jest ww. oświadczenie od właściciela mieszkania (głównego najemcy) jeżeli nie zamieszkuje on w przedmiotowym lokalu ale jest tam zameldowany ?

Czy jesli ktos ma np dwa wyroki 1 rok i 2 miesiace to ma szanse aby odbywac jeden wyrok na sde a pozniej nastepny itp? Bo juz sie zamotalam.. rozne sa wypowiedzi.

Jeśli oba są wprowadzone do wykonania to nie.
Ustawa precyzuje to jasno.
Idąc odmiennym tokiem rozumowania, to teoretycznie mając np. pięć wyroków po 1 roku można by było po kolei odbywać je sobie w SDE i tym sposobem spędzić z "obrączką" 5 lat....

witam,
w poniedzialek 27 stycznia mam koniec SDE. zadzwonilem dzis zapytac czy jest mozliwosc ustalenia jakies +- godziny sciagniecia urzadzenia, facet mi powiedzial ze wizyta jest juz przewidziania miedzy 0.00-5.00 27 stycznia, czy to normalne ze w takich godzinach sie to odbywa?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót