System dozoru elektronicznego część III

• Autor wątku Autor wątku Tadeuusz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
zbychu1 napisał:
[/LIST]
sswettly Słuchaj dzielnicowego... Sąd rozpatrujący sprawy o dozór to sądy okręgowe, a tam takich spraw jest na pewno sporo. Skoro siedzi już w ZK to musi czekać na wokandę ok miesiąca. Był już kurator na wywiadzie u Was?
Jeśli sprawa jest w toku i na wokandzie będzie o tym wiadomo to szczerze, czarno widzę, że przyznadzą dozór. pozdrawiam i powodzenia ;-)

Kuratorka była u nas dzień przed tym jak go zawinęli.

A u nas kuratorki wcale nie było :P Nie wiem od czego to zależy. Ale u nas ma być dopiero jak Sąd wyrazi zgodę.

zbychu1 albo czy ktos wie moze, jezeli w srode mam posiedzenie o SDE,
natomiast jeszcze jedna sprawe w toku lecz jako podejrzany, nie oskarzony z tym, ze jeszcze niema zadnej daty sprawy itd to sa szanse na otrzymanie SDE ?
pracuje i opiekuje sie matka z ktora sam mieszkam (potrzebna jej opieka praktycznie dzien w dzien,
bo choruje na schizofrenie gdzie oczywiscie mam wszystkie niezbedne dokumenty, by to udowodnic) ,
chodzi mi czy sad sie nie doczepi o te sprawe w toku lecz czy bedzie o tym wiedział :-)

Polecam przeczytać to Sąd Okręgowy w Białymstoku - System dozoru elektronicznego i Ustawa z dnia 7 września 2007 r. o wykonywaniu kary pozbawienia wolności poza zakładem karnym w systemie dozoru elektronicznego (t.j. Dz.U. z 2010 r. Nr 142, poz. 960 z późn. zm.) . Po przeczytaniu tego uzyskałam wszystkie odpowiedzi na nurtujące mnie pytania. Ustawa jest do pobrania na dole linku, który podałam. Pierwsza pod podrozdziałem "Regulacje prawne"

Bywa bardzo różnie z DE. Opiszę dwa przykłady z wokand w ZK z jakimi się spotkałem.
1) Chłopak stawał na wokandę o DE mając już termin posiedzenia w sądzie o odwieszenie innej kary, i wtedy kara przekraczała by rok - chłopak dostał DE bo na wokandzie nic o tym nie wiedzieli, a z wolności udało mu się załatwić by tego drugiego wyroku nie odwiesili.
2) Gość stawał na DE za jazdę pod wpływem miał tylko 2 wyroki, odsiadywał pierwszy bo mu ten odwiesili, a w drugim nie miał spłaconej grzywny i nie dostał ;-)

u mnie wszyskie grzywny juz dawno oplacone na szczescie, zreszta kurator cisnal mnie o potwierdzenia ktore kserował :-)
zreszta, w srode mam posiedzenie wiec sie okaze i napisze :-)

A czy dla Sądu duże znacznie ma to że policja doprowadziła oskarzonego do AS? Bo był poszukiwany listem gonczym???

kiki08 napisał:
A czy dla Sądu duże znacznie ma to że policja doprowadziła oskarzonego do AS? Bo był poszukiwany listem gonczym???

Nie przestrzegał prawa już po wyroku. To istotne dla sądu.

bziummuzib napisał:
ps. zerknij na pw ;-)
dzieki

Mógłbyś nie zaśmiecać tematu?

witam. Mam prośbę do wszystkich tych co mogą mi udzielić informacji w tym temacie, mój facet odbywa kare w zakładzie karnym, dostał rok pozbawienia wolności. Stara się o dozór elektroniczny, gdzie tymczasem sie dowiedział że w marcu czeka go kolejna rozprawa i jest możliwość że może dojść mu coś kary i teraz pojawia się pytanie. Ma szanse na dozór ? skoro zajmują się tym już, byli sprawdzać zasięg, może wyjść na dniach i zgłosić się po prostu na rozprawę w marcu ?? i dostać zawiasy i odbywać nadal SDE ? czy ze wzgledu na to ze za 2 miesiące czeka go kolejna sprawa może nie dostać dozoru ?

Obie wersje są możliwe. Decyzja w rękach sędziego.

yhym czyli decyzja tak jak mówisz należy wyłącznie do sędziego...

Mi niestety sie nie udało otrzymac, bo sedziemu nie spodobała sie moja SZCZERA postawa jak to zaznaczył, myslal ze beda go tam blagac, oczywiscie okazałem skruche itd. bo wiadomo, ze załuje ale oczekiwał chyba ode mnie wierszy pisanych z ust w uzasadnieniach na jego odpowiedzi, a gdy odpowiedziałem ze kazdy w takiej sytuacji ma prawo sie denerwowac i stresowac to kazal mi jemu nie przerywac :-)
ps. Pani prokurator byla za otrzymaniem opaski.

mam 7 dni na odwołanie sie,
cos to daje? warto wogole sie fatygowac?
kiedy wysłac kolejny wniosek o SDE?
bo teraz rozumiem czekac znów na bilecik do ZK trzeba

niestety niewiem jak sie edytuje,
skoro nie wysyłałem pisma o odroczenie wyroku to zrobic to moge to jeszcze zrobic ?
albo moze ktos wie czy kare mozna zamienic na grzywne/kaucje?

Ostatnia edycja:
Nie można zamienić.
A niniejszy wątek dotyczy systemu dozoru elektronicznego.

Witam.
Mam pytanie dotyczące zażalenia na nie uwzględnienie mojej prośby na odbywanie kary 10 miesięcy pozbawienia wolności.
Został mi odwieszony wyrok 10 miesięcy .
W zawiązku z tym napisałem pismo o odroczenie odbywania kary oraz pismo o odbywanie kary w systemie dozoru elektronicznego.
Mieszkam wraz z żoną i dwójką małych dzieci 2 i 4 latka w domu jednorodzinnym.
Ponadto prowadzę działalność gospodarczą i zatrudniam ludzi.
Jak to w każdej działalności mam także kredyty i różne zobowiązania finansowe wobec współpracujących ze mną firm.
Żona pracuje z zarobkami 1200 zł na rękę.
Moje koszty comiesięczne z prowadzonej działalności to około 10 tyś miesięcznie .
Prowadząc firmę zarabiam wystarczająco aby nas utrzymać,opłacić opiekunkę i spłacać zobowiązania.
Ale jeśli będę obywał karę firma upadnie a żona nie zarobi nawet na wynagrodzenie opiekunki.
Myślałem że te argumenty są wystarczające aby uzyskać dozór elektroniczny lub odroczenie kary.
Niestety myliłem się , ani Sąd rejonowy nie udzielił mi odroczenia kary ani Sąd Okręgowy nie udzielił mi odbywania kary w dozorze elektronicznym.

Złożyłem zażalenia na postanowienia tych Sądów do Sądów wyższych instancji.
Terminy spraw mam wyznaczone na luty.
Lecz w tym czasie Sąd który odwiesił mi wyrok wydał nakaz doprowadzenia mnie do aresztu w celu odbycia kary.

1. Co mam zrobić w takim stanie rzeczy ?
2. Czy mam szanse w Sądach wyższych instancji na uwzględnienie choćby jednego mojego wniosku ?

Witajcie.. Mielismy miec Wokande na początku lutego, teraz okazało się że mojego chłopaka przewieżli do innego miasta... :mad: :mad: PROSZE O POMOC.... :( Wiem że teraz Wokanda którą miał mieć w lutym, nie odbędzie się ponieważ Go tam nie ma. :( Moje pytanie.. Co teraz? Czy na nowo wszystkie czynności będą wykonywane? Czy jak to będzie wyglądało.
PROSZE o udzielenie odpowiedzi.

olso Raczej innego wyjścia jak się stawić do odbywania kary ja tu nie widzę, SA pewnie podtrzyma decyzję sądów niższej instancji.
kiki08 Może być, że wszystko zacznie się od nowa, a może być że sąd prześle dokumenty i postawi chłopaka na wokandę. Najlepiej zadzwoń do sądu.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót