System dozoru elektronicznego część IV

• Autor wątku Autor wątku bartekewa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
Siema wszystkim czy istnieje coś takiego jak przepustka w SDE??
Coś słyszałem że można ubiegać się o przepustkę bądź urlop od tego.
Czy ktoś się orientuje z was z góry dziękuję za pomoc :*

Poczytaj w końcu Ustawę o odbywaniu kary w SDE...
Art. 21. W przypadkach szczególnie ważnych dla skazanego, uzasadnionych warunkami zdrowotnymi, rodzinnymi lub osobistymi, sądowy kurator zawodowy może zezwolić skazanemu na oddalenie się poza miejsce, o którym mowa w art. 8 ust. 1 pkt 1, na okres nieprzekraczający jednorazowo 7 dni, w miarę potrzeby, w asyście osoby najbliższej lub osoby godnej zaufania.
Art. 22. Jeżeli po udzieleniu zezwolenia na oddalenie się, o którym mowa w art. 21, wystąpią nowe okoliczności uzasadniające przekonanie, że skazany w czasie tego oddalenia nie będzie przestrzegał porządku prawnego, sądowy kurator zawodowy niezwłocznie podejmuje decyzję o jego cofnięciu.
Art. 22a. Decyzje, o których mowa w art. 21 i 22, sądowy kurator zawodowy niezwłocznie przekazuje sędziemu penitencjarnemu.

Witam,
W zeszły wtorek złożyłam w Sądzie wniosek o dozór elektroniczny dla mojego narzeczonego, który odsiaduje wyrok w ZK. Do wniosku dołączyłam zgody wszystkich dorosłych osób, które będą mieszkać z nim (babcia, mama i tata). SDE miałby być w rodzinnym domu S. pod Wrocławiem. Wczoraj ktoś już tam był-prosili o pokazanie pokoju S. chodzili po domu. Tu pojawia się pytanie-w owym domu jest również zameldowana żona S. (rozwód jest w toku) która od okolo roku nie przebywa pod tym adresem. Czy brak jej podpisu i zgody może wpłynąć na to, ze S. nie będzie miał możliwości odbywania kary w SDE? Czy można ją natychmiast wymeldować? Powiedźcie proszę co zrobić w tej sytuacji. Ja juz gubię się w tym gąszczu przepisów i postów.

Ja mam pytanie moja Mama ma sklep mięsny czy jeśli mnie zatrudni jako sprzedawce to czy kurator nie bedziem miał nic przeciwko i normalnie da mi czas potrzebny by podjąć się tej pracy?

Jeśli będziesz mieć umowę o pracę, to nie. Ponadto kurator w każdej chwili będzie mógł w sposób niezapowiedziany udać się sklepu i sprawdzić czy rzeczywiście w wyznaczonych godzinach jesteś tam w pracy.

Witam! W mój mąż w 2012 odbywał kare jednego roku pozbawienia wolności w systemie dozoru elektronicznego ale pytanie mam inne otóż Mój brat dostał wyrok 1 roku i dwóch miesięcy pozbawienia wolności i z tego co wiem to może zapomniec o SDE az do dzis kiedy na sąsiedniej ulicy spotkałam własnie ludzi od SDE moze przyjechali na kontrole czy cos i spytałam sie jednego z nich czy cos sie zmienilo w tym zakresie chodzi o to czy podnieśli pułap do 1,5 roku ale niestety nie ale zapytalam sie wlasnie o wyrok 1 rok i dwa miesiące to powiedzial ze można złożyc wniosek jak sie jest juz odsiedzi te dwa miesiące o SDE ,nie chce mi sie w to wierzyc dlatego pisze tutaj czy jest taka możliwość i czy ktoś sie spotkał z takim czymś.Dziękuje za odpowiedz

Siema mam pytanie czy komuś z was kuratorka odmówiła pozwolenia podjęcia się pracy jeśli przyszliście do niego z umową bo boje się że moja coś zacznie wymyślać napiszcie proszę jak wy to widzicie bo siedzę trochę niespokojna przed spotkaniem z nią dodam że umowa jest podpisana z dosyć sporą drukarnią jako technik

Nie sądzę, aby komuś kurator "nie pozwolił na podjęcie pracy"... Jeśli wszystko jest ok ( tzn. umowa, godziny pracy umożliwiające odbywanie kary w SDE ), to skontaktuj się z kuratorem, napisz ewentualną prośbę o zmodyfikowanie harmonogramu.

to jest praca na 2 zmiany nie bd problemu?pro

Anatomko, oczywiście można złożyć wniosek, ale w przypadku takiego wyroku jest to bez sensu. Aż do lipca wyrok nie może przekraczać jednego roku. W lipcu przepisy się zmieniają i wtedy osoby z max. 2-letnimi wyrokami również się załapią. I sądy w I-szej instancji będą mogły orzekać o wykonywaniu kary w SDE.

Szadko, nie powinno być problemu. Harmonogram można zapewne wprowadzić i dwie i na trzy zmiany, jeśli zachodzi taka potrzeba. Powinnaś tylko przedstawić ten dwuzmianowy grafik kuratorowi. I myślę, że nie powinno być problemu. Najważniejsze, żeby nie przekraczać 12 godzin, podczas których musisz przebywać w domu.

Ostatnia edycja:
Dziękuje bardzo ostatnie pyt bo narazie na 3 miesiące dostaje umowe zlecenie ale z skladkami do ZUS czy to bedzie ok czy też potrzebna jest umowa o prace?

Rodzaj umowy nie ma znaczenia. Ważne, żebyś udokumentowała, że w ogóle pracujesz.

Słusznie... Powinnam napisać, że mają się zmienić, ponieważ ustawa poszła do Senatu. Mój błąd, przyznaję. Choć, mimo wszystko, jestem prawie na 100% pewna, że zmiany przejdą. Zapowiada się to od dawna.

Uchwalone ustawy

Nr 14 na liście, art. 28

pozorantka napisał:
Nr 14 na liście, art. 28

A który artykuł wprowadza zmiany, o których piszesz? Bo 28 stanowi o terminie wejścia w życie zmian.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót