System dozoru elektronicznego część IV

• Autor wątku Autor wątku bartekewa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
No właśnie a gdzie postawili urządzenie goście z pomiarów?

Akurat ja byłem w zk w tym czasie. Mowili że najlepiej półka nad tą szafka. Tylko za cholere nie mogę się w wiercic w ścianę... Nie wiem czy to ściana ze zbrojeniem czy ci

Może warto pożyczyć dobrą wiertarkę? i zamontować półkę? :what:

Mam lekką półkę na której spokojnie zmieści sie urządzenie. Przymocuję ową półkę taśmą Tesa z reklamy . Nie mam możliwości udać się pod ten adres gdyż narzeczona jest w pracy a ja nie mam tylu dni żeby wychodzić z domu.

Znajomy testował i mówi że niezawodna :) także utrzyma spokojnie i po dwóch miesiącach zdejmę bez śladu

A czy coś wiadomo o nowym prawie w związku z dozorem elektronicznym ponoć mają wejść zmiany czy ktoś się orientuje

ania1902 napisał:
A czy coś wiadomo o nowym prawie w związku z dozorem elektronicznym

Wszystko wiadomo. I nie raz już o tym na tym forum "dyskutowano".

W kodeksie karnym wykonawczym jest cały nowy rozdział dot. SDE - VIIa. Poczytaj, zmian "trochę" jest...

Witam. moj narzeczony odsiaduje kare pozbawienia wolnosci. odsiedzial juz 4 miesiace zostalo mu rok i 2 miesiace, czy moze sie starac o SDE w tym wypadku?

on34499 czy możesz uzasadnić swoją odpowiedz?

Jasne. Podstawowym warunkiem dopuszczalności odbywania kary w tym systemie jest skazanie na karę pozbawienia wolności, której wysokość nie przekracza roku. Istotny jest wyłącznie wymiar kary określony w treści wyroku skazującego. Nie ma natomiast znaczenia wysokość kary pozostała jeszcze skazanemu do odbycia. Zatem osoba skazana na karę pozbawienia wolności, której wysokość przekracza rok, a która odbyła już cześć kary, i której pozostał do odbycia okres nie przekraczający roku, nie może uzyskać zezwolenia na odbycie pozostałej części kary w systemie dozoru elektronicznego.

Aha, znajomy skazany mówił mi żebym sprawdziła przepisy bo mają ulec zmianą a mianowicie okres kary może przekroczyć dwa lata.Skazany odbywa na chwilę obecną wyrok 16miesiecy, czy faktycznie są zmiany i ma szansę zostać przeniesiony z zk do domu pod nadzorem elektronicznym dodam też ze wcześniej już odbywał karę pozbawienia wolności w sde

"Znajomi skazani" to zazwyczaj marne źródło informacji w kwestii prawa....

Witam jaki jest okres zatarcia kary w odbywanej w SDE dodam, że obie kary były karami zastępczymi jedna z nich w zamian za grzywnę 15 dni była to grzywna z wyroku w zawieszeniu ,który sie skończył ponad rok temu. I druga 180 dni w miejsce ograniczenia wolności. Czy tak samo ja w Krk art 107 4kk według nowelizacji po 3 ech latach.A sytuacja z grzywną? Może Forg wie na ten temat więcej. Z grzywny odbyłem 8dni resztę zapłaciłem. Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
Witam. Mam takie pytanie,czy jeśli mój mąż wysłał wniosek o sde bez mojej zgody to kiedy mogę ją donieść? Nie wiem kiedy jego wniosek może dotrzeć do sądu...

Kurator zawodowy zjawi się po twoją zgodę zaraz po pomiarach.

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót