System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska) - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
U mnie już był kurator na wywiadzie czy jest wc w domu i stały prąd ,pokazał mi że dostał z sądu penitencjarnego wskazówki co do wywiadu a mojemu przysłali do zakładu karnego żeby uzupełnił wniosek o sporządzenie harmonogramu 12 godzin jak bedzie pracowal i żeby podbite to było przez pracodawce ,dziś to wysłał więc nadzieja jakaś jest ,a jeśli chodzi o te rachunki to ja właśnie słyszałam że chcą z ostatnich trzech miesięcy ale czy to prawda to niewiem

Anatomka napisał:
U mnie już był kurator na wywiadzie czy jest wc w domu i stały prąd ,pokazał mi że dostał z sądu penitencjarnego wskazówki co do wywiadu a mojemu przysłali do zakładu karnego żeby uzupełnił wniosek o sporządzenie harmonogramu 12 godzin jak bedzie pracowal i żeby podbite to było przez pracodawce ,dziś to wysłał więc nadzieja jakaś jest ,a jeśli chodzi o te rachunki to ja właśnie słyszałam że chcą z ostatnich trzech miesięcy ale czy to prawda to niewiem

Ja mam SDE od marca i nie pytali mnie o żadne rachunki...W sumie pytali o mieszkanie czy wynajęte czy własne(umowy najmu tez nie chcieli) ,jest wynajęte co nie stało na przeszkodzie otrzymania SDE ,mam tylko w postanowieniu sadu obowiązek po zostać do zakończenia kary w tym mieszkaniu..Harmonogram sedzia ustalal dopiero na sprawie..

A myślisz że jest szansa że dostanie ten dozór ,chodzi mi o to czy jakby nie chcieli to by nie kazali dosyłać tego harmonogramu ,bo jak tylko mu to przyszło to on ma nadzieje :)

I zastanawiam sie ile to teraz bedzie trwało ,wniosek jest wysłany 3 tygodnie temu,dziś wysłał im z zakładu karnego ten harmonogram pracy ,kurator był już na wywiadzie ,ciekawe czy to kwestia dni czy tygodni ,ja nawet nie wiem jak oni sie ze mną skontaktują w razie pomiaru ,czy to bedzie przed tym jak sąd przyjedzie to zakładu do niego czy po ,jestem zielona ,ja co mogłam zrobić to zrobiłam ,mi pozostaje czekać ,mam tylko nadzieje ze nie ma żadnego limitu jeśli chodzi o powierzchnie mieszkania bo my mamy 60 m2 ,ale to chyba nie ma znaczenia ,z góry dziekuje za wszelkie informacje :)

ci od pomiaru dzwonią (do mnie dzień wcześniej) i podają, w jakich godzinach będą i że w domu ma być ktoś dorosły. Dzwonili przed 8.00 rano, najpierw na stacjonarny, potem na komórkę, a umawiali się na następny dzień między 13.oo a 15.00. Nie ma limitu metrażu, ja mam 38 metrów. A okazało się to ważne, jak zapytali, gdzie będzie urządzenie stało. Więc im pokazałam szafkę i zapytałam, czy nie będzie za mała. Powiedzieli, że nie, bo przy takim małym metrażu będzie tylko samo urządzenie bez jakichś anten czy dodatkowych nadajników. Pytają jeszcze o zwierzęta w domu, bo urządzenia nie można trącać, więc trzeba je umieścić stabilnie i z dala od małych dzieci i łażących sierściuchów typu kot.

Anatomka napisał:
Witam! Jestem tu nowa i mam jedno pytanie ,otóż mój mąż stara sie o obroże ,wszystko jest na dobrej drodze i teraz tylko czekac ,moje pytanie dotyczy pomiaru ,czy jak przychodzą mierzyć pomiar albo zakładać nadajnik to chcą do wglądu rachunki za prąd albo czy sprawdzają czy sie nie ma zaległości za prąd. Bardzo proszę o szybką odpowiedz. Dziekuje
U mnie nic takiego nie sprawdzali. To jest sprawa skazaenego aby urządzenie było non-stop pod zasilaniem. Nie zapłacisz, odłączą a sąd cofnie decyzję o odbyciu kary w SDE i mąż trafi do ZK.
A myślisz że jest szansa że dostanie ten dozór
Napisz coś więcej: za co siedzi, który raz, jakie macie warunki, czy są dzieci, czy mąż będzie miał pracę, czy sie będzie uczył itp.
I zastanawiam sie ile to teraz bedzie trwało
Około miesiąca od skompletowania wszystkich dokumentów.
ja nawet nie wiem jak oni sie ze mną skontaktują w razie pomiaru
Zadzwonią.
czy to bedzie przed tym jak sąd przyjedzie to zakładu do niego czy po
Przed.
Bedziesz musiała wskazać miejsce gdzie będzie stało stacjonarne urządzenie monitorujące przez cały okres odbywania kary. Podłączone ono musi być cały czas do kontaktu bez żadnych przedłużaczy. Jakieś pytania? Pytaj.

W jaki sposób można wnioskować do sądu o przyspieszenie terminu wokandy? Czy ktoś z Was próbował i jak to argumentować? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

W żaden. Jeśli dotrą do sądu wszystkie dokumenty i opinie wtedy skazany zostanie wystawiony na wokandę.

sandra23081982 napisał:
W jaki sposób można wnioskować do sądu o przyspieszenie terminu wokandy? Czy ktoś z Was próbował i jak to argumentować? Proszę o odpowiedź. Pozdrawiam

Powołując się na treść art. 40.5 ustawy o wykonywaniu kary w SDE

guest_user napisał:

A możesz tak własnymi słowami, ustawa ustawą ale nie mogę nic znaleźć na ten temat. Dodam, że chodzi o dobro dziecka, oraz mam opinię psychologa, że dziecko cierpi z powodu braku kontaktu z ojcem. Czy to coś pomoże w sprawie?

No tak. Powoła się na ten artykuł i co? A jesli nie ma kompletu dokumentów to co? Składamy wniosek wraz ze zgodą osób pełnoletnich i w tych 14 dniach kurator przeprowadzi wywiad, zostanie wykonany pomiar i sąd wyda orzeczenie?

Ostatnia edycja:
Chodzi o to, że nie było wizyty kuratora ani mierzenia sygnału i na wokandę we wrześniu na bank się nie załapię. Czekać do końca października...? Za ten czas w razie jak by się za pierwszym razem nie udało to byśmy już odwołania pisali...

I pytanie co w tym jest takiego zabawnego bo nie rozumiem aluzji??;/

Ostatnia edycja:
witam! czy dzwoniąc z nadajnika w domu moge dowiedzieć się na centrali czy system rejestrował jakies naruszenia. przestrzegam regulaminu ale juz dwa razy sprzret zawiódł i nie rejestrował mojej obecnosci.
była teraz taka sytuacja,że urzadzenie zadzwoniło, odebrałem, potwierdziłem moje dane i zerwało połaczenie, gdy zadzwoniłem do centrum oni powiedzieli że nikt do mnie nie dzwonił, a przeciez odebrałem tel!!!
może znowu urzadzenie zawiodło i nie potwierdzało mojej obecności...

Chodzi o to, że nie było wizyty kuratora ani mierzenia sygnału i na wokandę we wrześniu na bank się nie załapię.
To trzeba zadzwonic albo iść do sądu i zapytać. Może gdzieś coś się zapodziało.
I pytanie co w tym jest takiego zabawnego bo nie rozumiem aluzji??;/
Zabawny jest zapis w ustawie (art. 40.5). Przejrzyj kilka stron wstecz. Podałem link do pewnego artukułu dlaczego wszystko sie wydłuża.
witam! czy dzwoniąc z nadajnika w domu moge dowiedzieć się na centrali czy system rejestrował jakies naruszenia.
Możesz. Poczytaj temat o warunkowym z dozoru. Tam jest kilka przykładów "naruszeń" z winy sprzętu.

własnie dzwoniłem do centrali.
powiedzieli,że nie moga sprawdzić, że tylko kurator to może sprawdzić. nie lubię takiej niewiedzy, chciałbym wiedziec o co chodziło. a czy wszytskie połaczenia z nadajnika sa rejestrowane, bo w razie jakby kurator mi powiedział że było niby naruszenie to czy bedzie w systemie,że zaraz oddzwoniłem- jako dowód,że jednak byłem w domu?

powiedzieli,że nie moga sprawdzić, że tylko kurator to może sprawdzić.
To jak zanika sygnał np. w nocy to czemu dzwoną oni a nie kurator? Centrala monitoringu rejestruje cały przebieg odbywanej kary. A co widzi kurator tego nie wiem. Choć jak dzwoniłem do mojej kurator jak była na dyżurze w sądzie o zmianę czasu w niedzielę to pytała mnie czy miałem jakies naruszenia. Ostatnio musiałem pojechać do szpitala, bo miałem uraz głowy to z centrali zadzwonili po 20 min. i żona im wyjasniła co sie stało. Po powrocie poinformowałem centralę, że juz jestem w domu. Mówili żebym zaniósł papier od lekarza do kuratora.

to chyba osobie, która odbierała telefon nie chciało sie sprawdzać.
ale powtórze pytanie czy ktos wie czy mają zarejestrowaną moja rozmowe potwierdzającą moją obecność?

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót