System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska) - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
PejoMiszcz napisał:
Dzieki, jestes bardzo pomocny ,ale rozwiej moje watpliwosci zebym sie nie pomylil. W tym wniosku o odroczenie kary mam napisac ,ze takze prosze o wstrzymanie wykonania kary?

Ten o sde moge zlozyc listownie, a ten drugi? Tez czytalem ze oplata wynosi 80zl. Mozesz tez mi powiedziec czy wiesz z praktyki jakie uzasadnienia sa najlepsze , ktore przejda (w obu wnioskach)?

Bardzo mi zalezy na tym sde.

Ok dziekuje i pozdrawiam.

Ja proponuję złożyć wniosek o odroczenie kary. We wniosku koniecznie wpisz zdanie: "Jednocześnie proszę o wstrzymanie wykonania kary", gdyż sam wniosek o odroczenie kary nie wstrzymuje jej wykonania.

SDE możesz złożyć listownie, sam wniosek o odroczenie kary też możesz wysłać listownie, tylko naklej znak opłaty sądowej za 80zł lub dołącz potw. przelewu.

Co do uzasadnienia - nie ma sztywnych regułek, wszystko zależy od Twojej sytuacji, co przemawia za tym abyś dostał ten dozór lub też go nie dostał ;).

PejoMiszcz napisał:
A panowie co wpisywalscie w uzasadnienie we wniosku o sde? Nie chce by mi odrzucili , a pewnie sa formulki ktore przechodza, jakies zasady oni maja jakie uzasadnienia akceptuja.

Takich regułek nie ma.
To by było chore, gdyby każdy skazany miał taki sam powód..

Czy opaske można założyć w innym miejscu niż miejsce zameldowania??

jaimojimperatyw napisał:

Jeśli posiadasz stały adres zamieszkania (np. wynajmowane mieszkanie) to tak, przedstawiasz Kuratorowi (lub nie) umowę lub inny dokument, zbierasz podpisy i zgody osób zamieszkujących z Tobą i nie ma problemu.

Ja odbywam karę w miejscu innym, niż zameldowanie :)

jaimojimperatyw napisał:

Tak.

Ale opaskę zakłada się na nodze lub ręce a nie "w miejscu zamieszkania".

Nie wiem po co te złośliwości wydaje mi się że to forum służy do pomocy prawnej a nie uszczypliwości z pana strony

Mam pytanie moj A ma jutro komisje w ZK co to znaczy? Bo on mi tlumaczyl ale niezrozumialam.Dodam ze stara sie o SDE.

Ale czy po komisj bedzie wiedzial czy zostanie mu pszyznane sde?

No to po co ta komisja? czy moze mi ktos napiasc o co oni go tam beda pytac? czy jak? bo ja nierozumie tego...:(:(

Jak mi się wydaje to będzie nie komisja tylko posiedzenie o sde.

albo komisja o podgrupę, albo komisja o przydział pracy...

Witam!!!
A jest po komisj byla w sprawie sde.Opinia kuratora i wychowawcy bardzo dobra. :confused: Teraz musimy czekac na wyzyte kogos od kontroli warunkow no i wyznaczenie daty wokandy. Jak myslicie ile to moze potrwac???

sylwia13256 napisał:
Jak myslicie ile to moze potrwac???

Tyle czasu ile jest niezbędne. To nie taśma w fabryce samochodów. A jak tak bardzo chcesz wiedzieć ile to trwało u innych osób to po prostu przeczytaj ten temat.

Wie ktoś coś na temat tego że niby 1 marca mają się zmienić przepisy o SDE z roku do dwóch lat?

Witam , Mój narzeczony odbywa karę pozbawienia wolności w areszcie śledczym na Montelupich juz tydzien . Ma wyrok 1 rok pozbawienia wolności . Staramy się o sde .
Ja mieszkam z babcia , dziadkiem i z mama . Chodzi o to że nie wiem dokładnie co mam zrobić ? Zgoda wszystkich jest . Mój narzeczony mówił że mam wziąść z urzędu miasta jakies zaświadczenie o zamieszkających razem ze mną i że mam się dowiadywać co dalej mam z tym zrobić bo on sam nie wie do konca . W urzędzie miasta powiedzieli, że mam się dowiedzieć czy potrzebne jest samo imie i nazwisko czy też stopien pokrewieństwa żeby wypełnic podanie . Proszę o poradę .

A jak pisaliście taką zgode jakieś oswiadczenie czy wypelnialiscie jakiś druczek??

tak ,kazdy z domowników podpisał ten wniosek o zgode tylko nie wiem gdzie ja mam to zaniesc

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót