System dozoru elektronicznego (elektroniczna opaska) - cz. II

• Autor wątku Autor wątku Ag_Maz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
On twierdzi że jak juz zostało do odsiedzenia mniej niż rok to można dodam ze to jeden z lepszych adwokatów w miescie wiec sama nie wiem co o tym myśleć

jaimojimperatyw napisał:
On twierdzi że jak juz zostało do odsiedzenia mniej niż rok to można dodam ze to jeden z lepszych adwokatów w miescie

Ile wziął za coś takiego?
Po drugie - zacytuj mu ustawę i zapytaj, co on na to.

Nic, bo prowadzil nam sprawe o przerwe w karze i to było w pakiecie

Byla wczoraj u mnie kontrola warunkow w sprawie SDE. Zapytalam faceta czy zasieg jest dobry a on mi z yekstem ze zasieg jest 48% a powinien byc minimum 50%. Pszegladalam cale forum i nikt nic nie pisal o tym ze pofawali w procentach zasieg wiec nic z tego nie rozumie moze ktos wie o co temu gacetowi chodzilo? A drugie pyyanie to ile sie czeka od kontroli na wokande dodam ze na kpntrole czekalam az miediac od zlozenia wniosku.Czy moze byc tak ze sad wyznaczyl juz date wokandy a potem pszyslal ludzi ma kontrole warunkow? Z gory dzieki za odpowiedz:)

u nas byli z monitoringu miesiac szybciej ale SDE i tak nie dostal

jaimojimperatyw napisał:
On twierdzi że jak juz zostało do odsiedzenia mniej niż rok to można dodam ze to jeden z lepszych adwokatów w miescie wiec sama nie wiem co o tym myśleć
Widać adwokat jest dobry ale tylko do jednego" do wyciągania kasy ".Nie trzeba być adwokatem żeby ze zrozumieniem przeczytać ustawę, zachęcam do lektury ustawy w której dokładnie jest napisane kiedy System Dozoru Elektronicznego można zastosować.

sylwia13256 W pierwszej kolejności musi być " opinia kuratora, środowiskowa, policji, następnie opinia dozoru a dopiero wtedy można ustalić termin wokandy.Co do tych % żaden pracownik dozoru nie powinien informować o tym czy jest zasięg czy nie.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
witam, kilka dni temu założyli mi obrączkę. Dziś na ulicy zaczepił mnie znajomy policjant z osiedla i ostrzegł mnie żebym uważał na siebie, ponieważ kurator który wypisał mi wniosek powiedział na komisariacie, żeby mi się dobrze przyglądnęli, stwierdził też że policja może przyjechać o każdej porze dnia nawet w nocy mi do domu i sprawdzić czy nie jestem pod wpływem alkoholu i narkotyków. Czy mógłby mi ktoś napisać coś na ten temat tzn jak to wygląda, czy jest tak jak mówił mi ten policjant? i czy oni mają do tego prawo jeśli nie daję do tego powodów?

Ja już pół roku jestem na SDE, i owszem mogą w każdej chwili przyjechać do Ciebie i sprawdzić stan trzeźwości, jak również to czy nie zażywałeś narkotyków, osobiście takich sytuacji nie miałem, ale Pani kurator informowała mnie o tym, że mają takie prawo, ale jeżeli będziesz grzeczny, nie masz się o co martwić jedno czy dwa piwka to jeszcze nie stan upojenia alkoholowego.

ja juz jestem po sde ale majac opaske spytal;em sie kuratorki wlasnie o picie piwka i mi oswiadczyla ze jesli niemam w postanowieniu sadu o przyznawaniu dozoru powstrzymywania sie od alkocholu to wlasnie jedno czy dwa piwka mozna wypic

Do mnie kurator dzwonił na komórkę, bo akurat byłem w szpitalu. Przenosiłem dozór z powodu właściciela domu, co zresztą mam potwierdzone na decyzji Sadu, że przenosiny są z jego winy. Kurator potem też przyjechał do domu, do żony. Dokładnie to Pani kurator porozmawiała z małżonką jakieś pół godziny i pojechała. Przeniesienie oczywiście dostałem. Potem kuratora w domu już nie było. Tylko ja do niego jeździłem raz na 6 tygodni lub jak potrzebowałem załatwić zgodę na czasowe oddalenie się z powodu szkolenia i rozmów z klientem na drugim końcu Polski. Dostałem zgodę bez problemu. Również Pani kurator zapytała mnie jakie godziny potrzebuję na wyjście z domu do pracy. Mam swoją działalność więc dostałem czas on-pt 7:30-18:00, sob 8:00:15:00 i w ndz 8:30 - 12:30. Bardzo dużo zależy od kuratora a ja nie mogę narzekać. Teraz już jestem bez opaski i podziękowałem kuratorce za ludzkie podejście do mnie.

Jak macie jakieś pytania, to piszcie śmiało. Jak będę wiedział, to pomogę.

Starałem się również o zwolnienie warunkowe z dozoru, ale mi się potem już nie opłacało bo mało zostało. Już wolny i spokojnie mogę wyjechać z Polski.

Wita czy może mi ktoś pomóc ponieważ staram się dla męża o ten dozór mam oświadczenie podpisane przez współlokatorów od właściciela też opinię też mi nawet napisał pozytywną umowę też mam najmu mieszkania ale mąż nie ma meldunku nigdzie czy to przeszkadza w czymś ale umowę ma że wynajmuje oraz druga spraw mąż mówił że wszyscy musza podpisać to dwa razy bo jedno do sądu orginał a drugę do dyrektora czy tam wychowawcy a nie mogę zrobić ksero i on by to ksero by dał tam do zk a orginał do sądu proszę o pomoc bo nie znam się na tym a chcę pomóc mężowi

Witam.

Brak meldunku nie jest problemem przy staraniu się o system dozoru elektronicznego. Jak ja starałem się o sde to dokumenty składałem tylko do Sądu a nic do zk, czy wychowawcy. Po złożeniu wniosku o sde w terminie około kilku dni będzie kontrola mająca na cele zbadanie czy jest zasiąg i czy wszystko działa ok. Teraz raczej działa wszędzie bez problemu. System łączy się ze pomocą telefonii komórkowej, więc jak jest zasięg komórek to nie ma problemu. A jak z jednej sieci nie działa, to mają urządzenia podpięte również pod inne sieci. Równocześnie będzie kontakt ze strony kuratora, który musi napisać opinię. Jest to bardzo ważna opinia dla sprawy. Bardzo ważna jest również opinia, która dostanie mąż z ZK od wychowawcy czy kogoś innego. Ja od złożenia wniosku o sde, poprzez weryfikację techniczną, opinię kuratora do terminu posiedzenia czekałem około 7 dni. Jest to ekspres. Jednak normalnie jest to około 4 tygodni do 6 tygodni. Trzeba wziąć pod uwagę możliwości sądu. We wniosku podaj do siebie numer telefonu, żeby osoba z dozoru mogła do Ciebie zadzwonić i się umówić. Jak masz możliwość, to również możesz sama zadzwnonić do Sądu i delikatnie zapytać o termin posiedzenia.

Będzie dobrze. Jak masz jakieś pytania, to pisz śmiało na pw do mnie.

Dozórr elektroniczny

Witam. została mi zasądzona kara grzywny którą następnie rozłożono mi na raty po prawie 600 zł. Nie mam dużych dochodów 4 dzieci na utrzymaniu. Mam pytanie czy można wystapić do Sądu o zamiane tego na dozór elektroniczny . Zaznaczę że mieszkam w Krakowie. Bedę wdzięczny za konkretą odpowiedz

O sde można się starać jak jest wyrok do 1 roku pozbawienia wolności, nie za grzywnę.

A czy dają za grzywnę bez wyroku o zamianę na pozbawienie wolności?

Ostatnia edycja:
Dziękuję za odpowiedz już jestem trochę spokojniejsza to mój mąż napisze im wtedy mój nr jak co będę pisać i przekaże mu informacje

jurekf58 napisał:
A czy dają za grzywnę bez wyroku o zamianę na pozbawienie wolności?

Słusznie - przegapiłem. Grzywna nie może zostać odbyta w sde. Zastępcza kara pozbawienia wolności za przestępstwo - owszem.

bransoleta elektroniczna

Jakie są szanse na przyznanie bransolety elektronicznej? Mój chłopak odbywa karę 1 roku pozbawienia wolności, jest w zakładzie 2 tydzień. W sobotę przyjechała pani z Warszawy, by pomierzyć i sprawdzić sygnał- jest bardzo dobry w całym domu. Byłam pewna, że dostanie on bransoletę, jednak właśnie do mnie zadzwonił i powiedział, że w środę jest wokanda sądu i dopiero wtedy wszystko się okaże, podobno rzadko jest ona przyznawana. Dodam, że ma on dobrą pracę, wyrok został mu odwieszony, ale nie popełnił on przez ostatni rok żadnego przestępstwa. Jeśli nie przyznają mu bransolety zostanie on przewieziony do zakładu karnego w woj. opolskim (mieszkamy na górnym śląsku). Proszę o pomoc.
Odpowiedz
Edytu

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót