System dozoru

• Autor wątku Autor wątku Anita288
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anita288

Użytkownik
Odpowiedzi
40
Czy ktoś z rodziny / znajomych stara się o dozór elektroniczny teraz jak jest podniesiony do 1,5 roku.. może ktoś już dostał zgodę mam kilka pytań

Mamy wokande 21 lipca, nie wiadomo czego się spodziewać. Moje pytanie czy teraz częściej przyznają dozór ? W jakim przypadku może być odmowa

Poza przedłużeniem wymiaru kary chyba nic się nie zmieniło.Sąd może stwierdzić że odbywanie kary w sde może nie być wystarczającą karą,może brać pod uwagę wcześniejszą karalność,zachowanie w ZK,ewentualne naprawienie(bądź nie)szkody.Na plus może przemawiać też zapewnienie podjęcia pracy zarobkowej po wyjściu z ZK.

Odbył już prawie połowę kary, zachowanie opinie od wychowawcy i z pracy bo tam pracuję ma dobrą. Był karany kilka lat temu i to drugi raz jeśli chodzi o dozór. Robił jakieś programy z psychologiem. Nie wiem co myśleć ..

Nic nie myśleć. Decyzję podejmuje sąd i to sąd uznaje, czy odbycie kary w SDE pozwoli osiągnąć cel kary pozbawienia wolności.

Może inaczej czy ktoś dostał dozór teraz ? Jak zmieniły się przepisy

Finister napisał:
A dlaczego mieliby teraz częściej przyznawać dozór?

Akurat na to pytanie odpowiedź jest bardzo prosta - skoro zwiększono wymiar kary zezwalającej na odbycie jej w SDE to automatycznie jest więcej kandydatów. Czyli to może być powód częstszego wyrażania zgody na odbycie kary w SDE.

A Czy do sprawy o.dozór może być adwokat ? Czy z adwokatem napewno dostanie wtedy dozór ?

Gdyby tak było to podejrzewam że każdy brałby adwokata.Nigdy nie będzie tak że "na pewno"-sąd może ale nie musi zgodzić się na odbywanie kary w sde,a to że jest taka możliwość nie oznacza że każdy z niej skorzysta.

Hm.. czyli jedna wielka lipaz tym dozorem , tyle załatwiania i czekania a tak naprawdę większą połową nie ma szans

Anita288 napisał:
Hm.. czyli jedna wielka lipaz tym dozorem ,

Ciekawe czy tak twierdzi ponad 5 tysięcy skazanych odbywających kary w systemie dozoru elektronicznego....

No tak widocznie mieli szczęście :)
Albo dobrych adwokatów.. bo w zk gdzie jest mój narzeczony wypuszczają tylko tych co mają adwokata.

Anita288 napisał:
bo w zk gdzie jest mój narzeczony wypuszczają tylko tych co mają adwokata.
forg napisz coś po swojemu bo mi słów brakuje :D

Anita288 napisał:
No tak widocznie mieli szczęście :)

Szczęście to masz jak w lotto grasz.

Anita288 napisał:
bo w zk gdzie jest mój narzeczony wypuszczają tylko tych co mają adwokata.

To zapytaj narzeczonego ilu z adwokatami nie dostało zgody na odbycie kary w SDE.

Mówił że ciężko jest dostać a wokanda za 1,5 tyg . Cóż będzie co ma być :)

Anita288 napisał:
Mówił że ciężko jest dostać

No ciężko. Przecież kara co do zasady ma być dolegliwa. Nie mają to być "wakacje na koszt podatnika".

To powinni właśnie najczęściej dawać pozwolenie na dozór żeby skazany mógł być w domu i sam się utrzymywać i normalnie pójść do pracy. Nie było by przeludnienia i nikt nie musiał by żyć z pieniędzy podatników.. Niestety to Polska

Powrót