System OS X na PC

• Autor wątku Autor wątku ramewn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

ramewn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
System OS X jest systemem tworzonym przez Apple i według polityki firmy, urządzenia przez nich wypuszczane są jedynymi autoryzowanymi do instalacji tego systemu, oraz jedynymi, co wedle licencji mają prawo działać na tym systemie.
Jest jednak pewien haczyk, bo w praktyce sam system może zostać zainstalowany na nieautoryzowanym komputerze (hackintosh), a na sam system można oddzielne zakupić licencje z oficjalnego sklepu; w zamyśle firmy, miały to być płatne upgrade'y systemu dla ich urządzeń wspieranych już tylko biernie.

Czy jeżeli zakupie licencje na system w sposób legalny, jednak nie zastosuje się do wytycznych licencji, mówiącej o ograniczonej możliwości dot. instalacji na nieautoryzowanych urządzeniach, to łamie polskie prawo? - wydaje mi sie, że jeżeli mam licencje to moge instalować nawet na odkurzaczu

Naczytałem sie bardzo wiele wątów w internecie ale co do żadnego nie mam pewności, żaden nie odpowiada jednoznacznie na pytanie; za pomoc z góry dzięki.

Ostatnia edycja:
ramewn napisał:
... jednak nie zastosuje się do wytycznych licencji, ...
To może grozić odstąpieniem od umowy licencyjnej a w konsekwencji bezprawne korzystanie z programu.

Ostatnia edycja:
Panie Leszku, a jak Pan skomentuje ten cytat z ***

***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
marekbo napisał:
... a jak Pan skomentuje ten cytat z *** ...
Nie zajmujemy się komentowaniem doniesień prasowych. Polemikę z autorem proszę uprawiać u źródła.

Ostatnia edycja:
Rozumiem, chodziło mi tylko o te przepisy na, które się powołują, ale skoro Pan to usunął to rozumiem że to bzdura.

Jak napisałem wyżej, tylko tyle.
Warto jeszcze przypomnieć, że programy komputerowe są wyłączone z dozwolonego użytku osobistego.

PS.
W poście #2 była literówka, która mogła błędnie zmieniać moja odpowiedź.

Ostatnia edycja:
Takie działanie było legalne do momentu w którym OS X był płatny. (Snow Leopard) Od czasu jak jest darmowy (Sierra i High Sierra) nie ma mowy o jego zakupie (nie występuje w sklepie) a tym samym postanowienia licencji są wiążące (o ile nie są niezgodne z prawem) dla użytkownika.

PS. Jeśli nie jest to czysto teoretyczne rozważanie- lepiej kupić sprzęt od Apple- w przeciwieństwie do Hackintosha działa.

Pierwsze słyszę, żeby odpłatność decydowała o tym czy możesz zainstalować na czym chcesz, czy nie. Takie regulacje są zawarte w umowie licencyjnej, i to ona decyduje, jaki masz zakres praw do wykorzystania oprogramowania.
Poza tym: Apple nie przenosi własności oprogramowania na użytkownika.

Powrót