System wyszukiwania ofert

• Autor wątku Autor wątku kwasnyp
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kwasnyp

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Zastanawia mnie legalność pewnego pomysłu na aplikację internetową.

Aplikacja miała by gromadzić informacje niezbędne do wyszukiwania podstron w kilku dużych portalach aukcyjnych. Wyszukiwarka była by raczej odwrotnością rozwiązania od google których zaawansowany algorytm rozpoznaje co miał użytkownik na myśli wpisując wszystko w jedno pole. W proponowanej aplikacji wyszukiwanie polegało by na parametryzowaniu w zależności od kategorii (czyli bardziej jak w allegro). Inne pola były by dla kategorii samochody, a inne dla kategorii komputery itd. W każdym razie tą ścieżkę decyzyjną przechodził by użytkownik.

Mam wątpliwości jednak co mogę gromadzić w swojej bd i co pokazywać użytkownikowi:

Czy legalne było by
1. gromadzenie linków do podstron konkretnych serwisów aukcyjnych (czyli do konkretnych ogłoszeń)
2. gromadzenie szczegółowych informacji na temat tych ogłoszeń w tym
a. data zamieszczenia ogłoszenia
b. cena
c. lokalizacja
d. cała treść ogłoszenia
e. zdjęcie znalezione na podstronie aukcji (jakaś miniatura)
f. informacje niezbędne do wyszukiwania po parametrach (np dla kategorii samochody informacje o pojemności silnika, typie nadwozia, przebiegu itp.)
g. informacji z jakiego serwisu pochodzi wraz z logiem serwisu
3. Prezentowanie użytkownikom wyszukanych linków wraz z danymi z pkt.2.

Ostatnia edycja:
1. Tak;
2. Tutaj możemy mieć do czynienia z bezprawnym przetwarzaniem bazy danych zarówno z tytułu ochrony prawnoautorskiej jak i Ustawy o ochronie baz danych (a, b, c, f) jak i bezprawnym rozpowszechnianiem utworów (d, e).

dane do parametrów nie były by pobierane z bd serwisów aukcyjnych a jedynie wyselekcjonowane z ogólnie dostępnych treści na danej podstronie. Z kodu html.

Jak to robi google? Wydaje mi się że własnie tak. Również analizuje treść każdej podstrony. Zlicza słowa, sprawdza linki, wyszukuje treści niecenzuralnych i to co się nadaje to grupuje i zapisuje. Osobno zapisuje tytuł podstrony, osobno słowa kluczowe, i ilość wystąpień danych słów. Zapisuje na pewno również linki jakie dana podstrona zawiera. na pewno zapisuje date ostatniej modyfikacji

Ogólnie można odejść od publikacji zdjęcia i całości tresci. Wystarczy jak w google - cytat z treści i link. Ale wyszukanie, selekcjonowanie i analiza treści które stanowiły by w aplikacji wartość parametrów po których dokonywało by się wyszukiwanie była by niezbędna w tym projekcie.

Czy bezprawne przetwarzanie bd zachodzi również kiedy przetwarzam ogólnie dostępne treści?

kwasnyp napisał:
... przetwarzam ogólnie dostępne treści?
To, że coś jest ogólnie dostępne nie oznacza automatycznie zezwolenia na dowolne korzystanie. Jeśli wynik wyszukiwania jest wyświetlany wyłącznie na ekranie użytkownika nie uznaje się to jako rozpowszechnianie. Zatem zdarzenia opisane w poście #2 będą miały miejsce w zależności od Twojego działania. To czy Ty gromadzisz jakieś dane i je udostępniasz ogółowi czy tylko indeksujesz a użytkownikowi dostarczasz wyłącznie mechanizm wyszukiwania.

Powrót