Sytuacja drogowa mandat za przewrócony motocykl

• Autor wątku Autor wątku HansMaj
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

HansMaj

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry, potrzebuje pomocy w związku z zdarzeniem drogowym w którym brałem udział. Włączając się do ruchu z parkingu podziemnego przestraszyłem motocyklistę, który wywrócił mi się przed maską. Nie wjechałem na jego pas ruchu, mój samochód nie miał żadnego kontaktu z motocyklem. Przed rozpoczęciem włączenia się do ruchu, zatrzymałem się, rozejrzałem po drodze. Upewniłem się, że mogę wykonać manewr, ustąpiłem pierwszeństwa samochodowi po prawej stronie. Motocyklista jechał z mojej lewej strony, zjeżdżał z ronda. Zasłoniła go tablica informacyjna, należąca do galerii, z której wyjeżdżałem. W momencie, w którym zobaczyłem motocykl, przerwałem manewr włączania się do ruchu. Mój samochód ruszył się co najwyżej kilka centymetrów, pozostając na wyjeździe z parkingu.
Ponieważ nie widziałem swojej winy w tym zdarzeniu, motocyklista wezwał policję. Policja stwierdziła moją winę na podstawie „niezachowania szczególnej ostrożności”. Ponieważ nie zgadzałem się z tym co powiedzieli panowie policjanci, nie chciałem przyjąć mandatu, chciałem skierować sprawę do sądu. Jeden z policjantów stwierdził, że to nie ma sensu, bo i tak sąd oprze się na notatce policyjnej i stwierdzi moją winę, a ja zostanę obciążony kosztami sądowymi. Ostatecznie mandat przyjąłem, z uwagi na słowa policjanta o dodatkowych kosztach sprawy sądowej.
Moje pytanie brzmi, czy na pewno w tej sytuacji jestem winny, czy może powinienem się odwołać od mandatu ?
Mam film z wideorejestratora, który ilustruje to wydarzenie. Ale nie mogę go dodać tutaj.

1. Z opisu wg mnie twoja wina.
2. Mandat przyjęty - spawa zakończona. Nie masz możliwości skutecznego odwołania się za tak wpisane wykroczenie na mandacie.

Opis jest niepełny. Czy manewr włączania się do ruchu zmusiłby motocyklistę do zmiany kierunku ruchu? Policjant obecny na miejscu zdarzenia widocznie uznał, że tak było.

A może było tak, że motocyklista zareagował nieadekwatnie, podjął nieuzasadnione hamowanie które na skutek braku umiejętności zakończyło się wywrotką? Tego nie wiemy. To mógłby ocenić sąd na podstawie opinii biegłego - co nie oznacza że biegły jest nieomylny (szczególnie trudno o biegłego, który zna się na technice jazdy motocyklem).

Powrót