Sytuacja w supermarkecie...

• Autor wątku Autor wątku kristoff8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kristoff8

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Ostatnio zastanawiała mnie kwestia dotycząca tzw. regulaminu supermarketu; otóż przy jego wejściu ustawiona jest tabliczka, na której napisane jest, że nie można wnosić na teren sklepu plecaków, dużych toreb itp.
Czy jako klient jestem formalnie zobowiązany do przestrzegania tego zapisu, pomimo tego, że moją wolą nie jest chęć oddania plecaka do depozytu (z dowolnego powodu)? Czy w takiej sytuacji ktoś mógłby mnie wyprosić z obrębu sklepu? Jeśli tak, co stałoby się (do czego miałby prawo właściciel) w wypadku niewykonania tej prośby?

Problem może jest błahy, jednakże ja nie jestem specjalistą i nie znam jednoznaczej odpowiedzi na to pytanie. Po prostu zastanawiam się, czy regulamin jest formą prośby, zalecenia; czy też ma moc obowiązującą. Proszę o podanie normy prawnej, która regulowałaby tą kwestię?

Dziękuję...

wchodzac do sklepu (czy innego lokalu) godzisz sie na przestrzeganie regulaminu tam panujacego...jesli sie nie godzisz...-nikt ci nie każe korzystac z usług tego właśnie sklepu (lokalu)...

Dobrze ale czy nie ma norm prawnych chroniących kupujących przed przepisami wewnętrznymi nie mającymi uzasadnienia?

Przytoczę przykład:
Kobieta z dowolnie niemal dużą torebką może wejść na teren sklepu, natomiast mężczyzna z plecakiem już nie?
Czy klient musi się spowiadać dlaczego bierze plecak? (ma w nim leki , wartościowe przedmioty, itp...)

Czy sytuacja może sie kwalifikować pod odmowę sprzedaży?

art. 135 kodeksu wykroczeń „kto, zajmując się sprzedażą towarów w przedsiębiorstwie handlu detalicznego lub w przedsiębiorstwie gastronomicznym, ukrywa przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru, podlega karze grzywny”.

Bo czego nie można zrobić z torebką czego nie można zrobić z plecakiem?

[cytat="Mekare":3ajxlkmh]

art. 135 kodeksu wykroczeń „kto, zajmując się sprzedażą towarów w przedsiębiorstwie handlu detalicznego lub w przedsiębiorstwie gastronomicznym, ukrywa przed nabywcą towar przeznaczony do sprzedaży lub umyślnie bez uzasadnionej przyczyny odmawia sprzedaży takiego towaru, podlega karze grzywny”.[/cytat:3ajxlkmh]
Nietrafne :)

Powrót