Szablony allegro!

• Autor wątku Autor wątku Nanus
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

Nanus

Użytkownik
Odpowiedzi
55
Witam,
czy sprzedawanie szablonów do aukcji allegro, jest wbrew prawu gdy nie ma się zarejestrowanej firmy? Proszę o odpowiedź.

Słyszałem tez o czymś takim jak niskiej szkodliwości gdzie do jakiejś kwoty można sprzedawać bez zakładania firmy jaka to kwota? i czy takie coś w ogóle istnieje?

Czyli dobrze rozumiem, że nie muszę ?

W końcu nie działam w sposób zorganizowany (tzn. nie skupuje towaru żeby go potem sprzedać) wolałbym jednak żeby ktoś potwierdził że nie muszę rejestrować działalności gospodarczej.

Dodam że będą to szablony aukcji, za jakieś 5zł/sztuka.
Myślę że nie zdołam sprzedać więcej niż 50 takich na miesiąc. Więc będzie to chyba źródło zarobku uboczne co o tym myślicie?

Ostatnia edycja:
Nie musisz. Po prostu sprzedajesz własny pomysł robiony "domowym sposobem" i tylko swoimi umiejętnościami.

Zohan napisał:
Nie musisz. Po prostu sprzedajesz własny pomysł robiony "domowym sposobem" i tylko swoimi umiejętnościami.

ale to nie ma nic do rzeczy czy domowym sposobem czy nie, jeżeli działa "zorganizowanie" i w ciągłości to to już podpada pod działalność gospodarcza.

OK, teoretycznie podlega to pod działalność gospodarczą. Taki szablon jest jednak "utworem" w rozumieniu ustawy. Według mnie można go zatem sprzedawać w oparciu o prawo autorskie. Malarz czy pisarz nie musi przecież zakładać działalności gospodarczej, by sprzedawać swoje dzieła, prawda? Poprawcie mnie, jeśli się mylę.

Powinien jednak odprowadzić podatek od czynności cywilno prawnej, aby umowa była legalna.

Przy zbyciu licencji PCC płaci kupujący.

Witam serdecznie!

Odpowiedzi na to pytanie trudno jednoznacznie udzielić.
Ponieważ jest jeszcze minimalny próg przychodu którego nie trzeba opodatkowywać, wtenczas nie ma się czym przejmować.

Jeśli jednak jest to prowadzone w sposób ciągły - to powinno się założyć działalność własną. Nie ma tutaj znaczenia 'domowy sposób' ponieważ jak go rozumieć? jest wiele firm zarejestrowanych pod adresem domowym, więc można o nich również powiedzieć, że usługi przez nich świadczone są realizowane 'domowym sposobem'.

Powrót