Szansa na niemieckie obywatelstwo a moja sytuacja

• Autor wątku Autor wątku Randolph_Carter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Randolph_Carter

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam

Wiem że podobnych tematów jest wiele - sporo z nich przeczytałem starając się rozwiać wątpliwości co do mego problemu lecz mimo to proszę o wyrozumiałość i w miarę możliwości o odpowiedź. Moja sytuacja jest o tyle trudna że nie mam kontaktu z cześcią mej rodziny która na stałę zamieszkuje w Niemczech stąd będe operował pewnymi ogólnikami w opisie swego problemu.

Czy mam szansę na uzyskanie obywatelstwa niemieckiego w sytuacji gdy mój dziadek(ze strony matki) walczył w Wehrmachcie i prawdopodobnie (lecz pewności nie mam) podpisał Volkliste ? Z pomocą dokumentów dziadka z tego właśnie okresu mój wuj(brat matki) wyjechał do niemiec jeszcze w latach osiemdziesiątych. Niestety wspomniani krewni nie utrzymują z nami kontaktu i dlatego nie dysponuje bardziej szczegółowymi informacjami. Sam urodziłem się w roku 1987.

Zważywszy na powyższą sytuacje jakie powinienem podjąć kroki w celu pozyskania obywatelstwa? Czy może się obyć bez udziału moich krewnych w Niemczech? Jeśli tak to gdzie szukać niezbędnych dokumentów?

Będę niezmiernie wdzięczny za każdą odpowiedź!

Obywatelstwo dziedziczy sie po rodzicach. Dziadkowie z Wehrmachtu i inni pociotkowie nie licza sie, niestety. Podobnie, jak i to, co bylo mozliwe w latach 80- tych ubieglego wieku.

Dziękuje za odpowiedź. Ale jeśli założyć że mój dziadek miał niemieckie obywatelstwo które mógłbym udowodnić to dziedziczy je po nim bezpośrednio moja matka a następnie ja, prawda? Gdzie popełniam błąd w tym przypuszczeniu?

To co pan pisze stoi również w sprzeczności z tym co napisano tutaj:

http://forumprawne.org/niemcy/233042-czy-mozna-dziedziczyc-obywatelstwo-po-prababce-niemce.html

i tutaj

polscyniemcy.de - niemieckie obywatelstwo - Niemieckie obywatelstwo przez pochodzenie (dziedziczenie)

a konkretniej z tym ustępem:

"Czasem wystarczy bowiem do stwierdzenia niemieckiego obywatelstwa fakt, że jeden z naszych przodków urodził się, przebywał na tych terenach i traktowany był jak obywatel Niemiec"

Będe wdzieczny za rozwianie mych wątpliwości.

Jak to nazywasz, błąd w przypuszczeniu i dziedziczeniu obywatelstwa leży tu, ze nie wszystko, co się miało szanse dziedziczyć, faktycznie przyjmuje się jako spadek czy brzemię spadku. Spadek można odrzucić bądź nie wiedzieć wcale o możliwości tego dziedzictwa.
A prostymi słowami- czy twoi rodzice i dziadkowie posiadają niemieckie obywatelstwo? Rodzice są dla ciebie niezmiernie wazni. Jeśli oni go nie maja, to zapomnij, niezależnie od tego, ze teoretycznie mogli je mieć.
Link pierwszy jedynie potwierdza to, co juz pisałam- gdy nie ma ciągłości obywatelstwa, osoby jak ty nie maja szansy na jego potwierdzenie.
Link drugi nie otwiera mi się.

To co mówisz jest bardzo racjonalne i w pełni dla mnie zrozumiałe. Lecz w innym wątku znalazłem takąż oto informacje:

Potocznie często używa się określenia „nabycia obywatelstwa po dziadku”. W rzeczywistości otrzymujemy je po ojcu (w niektórych przypadkach po matce), który dziedziczy je po swoim ojcu (naszym dziadku) na podstawie bezpośredniego pokrewieństwa. Nieważne jest w tej sytuacji to, czy nasz ojciec posiada formalnie obywatelstwo czy dopiero o nie się stara.

Po za tym w świetle tego co piszesz można wywnioskować że gdyby moja matka wyraziła obecnie chęć przyjęcia obywatelstwa niemieckiego po swym zmarłym ojcu to wtedy i ja nie miałbym z tym problemów, prawda?

Proszę o odpowiedź i życzę wesołych świąt ;)

A czy zmarły ojciec matki miał obywatelstwo niemieckie? Bo o nadawaniu posthum obywatelstwa nie słyszałam.

Tak, sądze że tak, z tego co mi wiadomo obywatelstwo uzyskał po podpisaniu volklisty; co jak pisałem w pierwszym poscie było podstawą do uzyskania obywatelstwa niemieckiego przez mego wuja - brata matki. Więc jak? Jest jakaś nadzieja?

Volkslista dzieliła na cztery kategorie: prawdziwych Niemców, mniejszość niemiecką na terenie przedwojennej Polski, takich z domieszką krwi niemieckiej (łatwych do zniemczenia) i pomieszany element (z pochodzeniem niemieckim, ale popierających przedwojenne władze polskie, po badaniach uznanych za wartościowych rasowo, innym chętnym). Dwie pierwsze kategorie dostawały obywatelstwo niemieckie automatycznie, III I IV zależnie od decyzji urzędnika (i chyba tylko na 10 lat). Tak więc nadal nie wiadomo czy dziadek miał obywatelstwo. A w latach osiemdziesiątych wielu Polaków otrzymywało niemieckie obywatelstwo na bardzo wątłych podstawach (były dowcipy, że ktoś dostał obywatelstwo, bo powołał się na posiadanie psa rasy owczarek niemiecki), wystarczyło, że ojciec, dziadek czy wujek byli wcieleni do Wehrmachtu.

Nie wiem, to sprawa do odpowiedniego urzędu. Wuj nie ma tu znaczenia, bo on to obywatelstwo otrzymał jeszcze według obowiązujących wtedy przepisów, dzisiaj bez znaczenia dla innych krewnych.

Dziękuje za odpowiedzi. Wnioskuję z tego że sprawą mimo niejasności warto się bliżej zainteresować. Spróbuję wtedy wyjaśnić kwestię obywatelstwa mego dziadka. Ostatnie pytanie: czy bez pośrednictwa mojej rodziny mieszkającej w Niemczech mogę to zweryfikować? Tj wiem że tu w Polsce nie ma żadnych papierów wszystko zabrał mój wuj na swój użytek lecz domyślam się że gdzieś zostały zarchiwizowane, prawda? Gdzie mógłbym zacząć pytać?

Pierwsza i druga kategoria Volkslisty to byli jak najbardziej pełnoprawni OBYWATELE Rzeszy.

Trzeba zacząć od rejestru żołnierzy Wehrmachtu z siedzibą w Berlinie - muszą mieć dane dziadka w tym również numer volkslisty
https://www.dd-wast.de/en/home.html
Powodzenia
Ps
Można to zrobić online w zakładce u góry "Antrag stellen", wybierając opcję i podać dane osoby. Wiąże się to z kosztami Od 4,60 euro do 25,50 euro w zależności od stopnia trudności

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję za ten link! Czegoś takiego szukałem. To jak na razie zamyka temat. Trochę zastanawiam się nad polem "Adress" ( w kontekscie mego dziadka) chodzi o adres przedwojennego zamieszkania prawda?

Randolph_Carter:

Dlaczego nie czytasz starych postow, tam takie watki byly rozpatrywane i eksperci forum z dziedziny "niemiec" się wypowiadali.

1. kiedy urodzil sie twoj dziadek, gdzie sie urodził, jakie papiery zostały po dziadku?
Czy masz jakieś rodowody? Nawet po samej lini, ilosc niemcow, polakow w rodzinie mozesz wywnioskowac czy moglabyc to kat. 2 czy kat 3 DVL.

2. kiedy ty sie urodziles? [przed czy po 1975r]

Zrób ten test:
Test na niemieckie obywatelstwo

Nie szukaj nic w Berlinie, bo to może zrobić BVA za darmo samo, ale możesz to sprawdzić, 2 lata temu robili to za darmo.

W Niemczech nic nie ma poza tym WAStem w Berlinie, bez papierów które zostały w 90% w Polsce nie masz szans nic udowodnić w BVA!

Skup sie na Archwach Panstwowych[ miejsce zamieszkania dziadka, jaki to byl land miedzy 1939-45 np. rzeczy z wartenlandu dzis znajdowac moga sie w lodzi, poznaniu lub kaliszu, bo sam land dzielil sie na 3], IPN-oni chyba moga najwiecej pomoc, bo maja bardzo duzo dokumentow, w tym DVL].

Tu chodzi o to, zebys nie robil sobie zludnych nadzieji na poczatku, jesli formalnie wniosek nie przejdzie.

Rozpatrywanie obywatelstwa przez BVA, to tez są koszty 18-25Euro chyba.. zalezy czy negatywna czy pozytywna decyzja.

Ostatnia edycja:
Szanowni Państwo,

bardzo proszę o sugestie w frapującej mnie sprawie. Otóż mój brat (ur. 1987) jest zainteresowany uzyskaniem obywatelstwa niemieckiego. Podstawą owego roszczenia jest wpisanie w latach wojennych jego dziadka na Volkslistę. Jako że jestem świadoma, iż podstawą roszczenia jest uzyskanie obywatelstwa przez matkę (ur. 1951, mieszkająca na stałe w Polsce), to proszę o informację czy jest to możliwe.

A czy istnieje zatem szansa, by matka rozpoczęła procedurę starania się o obywatelstwo? Pragnę zaznaczyć, że mama mieszka na stałe w Polsce (ur. 1951, jej ojciec był wpisany na Volkslistę).

Z Wrocławia przysyłają takie coś pocztą , co to znaczy?
feststellung der deutschen staatsangehörigkeit
Die deutsche staatsangehörigkeit kann nur im rahmen eines formgebundenen verfahrens festgestellt werden. dabei gilt es, durch vorlage aussagekraftiger unterlagen den nachweis uber den ursprunglichen erweb und weiteren besitz der deutschen staaatsangehorigkeit zu fuhren . Geeignete dokumente stellen u.a. personaldokumente, wehrpasse, soldbucher,volsistenausweise etc. dar. (siehe anl. merkblatt).
der vollstandig austandig ausgefullte antrag und die erforderlichen unterlagen sollen personlich abgegeben bzw per post an das generalkonsulat breslau ubersandt werden

i takie coś:
wenn die deutsche staatsangehörigkeit vom deutschen vorfahren abgeleitet wird (erwerb durch geburt) und durcggehender wohnsitz innerhalb der grenzen des deutschen reiches von 31.12.1937 bestand , sind folgende personenstandsurkunden (bis z den Vorfahen, die vor 1914 geboren wurden) eizureichen:
geburtsurkunde des grobvaters vaterlicherseits mutterlicherseits,wenn nichtehelich geboren.heiratsurkunde der grobvaters vaterlicherseits,mutterlicherseits,wenn nichtehelich.heiratsurkunde der grobeltern.geburtsurkunde des vaters/der mutter.heiratsurkunde der eltern.eigene geburtsurkunde.ggfs eigene heiratsurkunde.geburtsurkunde der minderjahrigen kinder,wenn sich der antrag auf diese erstrecken soll.auf zahlung der wohnsitze ort in deutscher bezeichung,strabe und hausnummer.
Hinweis:
-der erwerb der deutschen staatsagehorigkeit durch eheliche geburt efrolgte bis 31.12.1974 nur uber einen deutschen vater.eine deutsche mutter konnte bis dahin grundsatzlich die deutsche staatsangehorigkeit nicht vermitteln auber bei auberehelicher geburt.der erwerb wurde erst ab dem 01.01.1975 uber beide deutschen staatsangehorigkeit durch eintragung in die volksliste ab,so mussen sie neben dem nachweis hierzu auch unterlagen-vor allem deutsche originalurkunden-einreichen,die ihre deutsche volkszugehorigkeit belegen.
2). reichen sie alle dokumente ein,die hinweise auf den den besitz der deutschen staatsangehorigkeit ihrer familie geben(z.b staatsangehorigkeitsausweise,reisepasse,stammbucher,deutsch lebensmittelkarten aus den kriegsjahren,volklistenausweise,kennkarten,soldbucher,wehrpasse u.a)sowie alle deutschen unterlangen,aus denen hervorgeht,dass sie,ihre eltern oder grobeltern als deutsche betrachtet wurden.
3).Wenn es sich bei den vorgelegten unterlagen(personenstandsurkunden)um dokumente in polnischer sprache handelt,sind diese grundsatzlich zusammen mit deutssprachingen ubersetzungen eines vereidigten dolmetschers vorzulgen,es sei denn,eshandelt sich um gekurzte geburst-und heiratsurkunden auf neuem farbigen format.
4). fertigen sie eine liste uber alle beige fughten anlagen und fugen sie die anlagen in der angegebenen reihenfolge bei.bezeichnen sie dabei die urkuned und unterlangen genau (art der urkunde,verwandtscharftsgrad,name).
5). wenn sie im besitz von unterlangen sind,die ihre deutsche staatsangehorigkeit bzw.abstammung von deutschen staatsangehorigen belegen,konnen die antrage fur das feststellungsverfahren beim generalkonsulat oder vom bundesverwaltungsamt angefordert werden.eine personliche vorsprache beim generalkonsulat,auch wenn diese mit einer wartezeit verbunden ist,erspart ihnen und uns unnotige ruckfragen.
6). Die Antrage sind ollstandig und sorgaltig in Druckschrift auszufullen. Alle Urkunden sind im Oriinal einzureichen. om deutschen Dokumenten ist zusatzlich eine Fotokopie beizufugen.
7). Antrage, die nicht den in diesem Merkblatt beschriebenen Kriterien entsprechen, konnen nicht vom Bundesverwaltungsamt bearbeitet werden.
8).Geben Sie Ihre Wohnanschrift bzw. die ihrer Eltern in der Zeit von 1939 bis 1945 an (deutsche Bezeichung des Ortes und der Strasse mit Hausnummer). Auch bei Verstobenen ist unbedingt unter Punkt 11 deren letzte anschrift anzugeben.
9).Fertigen Sie eine Liste uber Verwantde (verwandtschaftsgrad bitte angeben) und bekannte, die in der bundesrepublik deutschland oder im westlichen Ausland leben und zu ihrem Antrag befrgagt werden konnen.
10).Falls sie nach kriegsende bereits in der bundesrepublik deutschland wohnhaft waren und fur immer nach polen eingereist oder zuruckgekehrt sind, legen sie bitte Grunde und umstande ihrer ruckkehr ausfuhrlich dar.
11). geben Sie bitte schriftlich eine Erklarung folgenden inhalts ab:

ERKLARUNG
Ich erklare hiermit dass ich keine fremde - insbesondere die polnische-staatsangehorigkeit auf antrag erworben und die deutsche Staatsangehorigkeit nicht ausgeschlagen habe.
ort, datum
unterschrift
Fur minderjahrige kinder geben die beiden (soreberechtigten) Elternteile eine schriftliche erklarung folgenden inhalts ab:
ERKLARUNG
wir erklaren hiermit, dass wir fur unsere minderjahrigen Kinder:
vorname , name
keine frende - insbesondere die polnische - Staatsangehorigkeit auf Antrag erworben und die deutsche Staatsangehorigkeit ausgeschlagen haben.
ort, datum
Unterschrift der mutter

Powrót