Szansa na niemieckie obywatelstwo a moja sytuacja

• Autor wątku Autor wątku Randolph_Carter
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1f3d8c64d418923c

Nie sadzisz chyba, ze ktos ci bedzie tlumaczyl tak dlugi fragment sformulowany w skomplikowanym jezyku urzedowym za friko, o by go kosztowalo 2-3 godziny zachodu a ty i tak nie bylbys w stanie wypelnic sam wniosku.
Nie znasz niemieckiego, to udaj sie do kompetentnej osoby, ktora ci to przetlumaczy i wypelni ci wniosek

Witam wszystkich :) zapewne nie jest to odpowiednie miejsce na dodanie tego zapytania ,ale jestem tu pierwszy raz i nie mam zielonego pojęcia gdzie powinnam napisać ten post :D mam jednak nadzieje ,że ktos pomoże mi w moim problemie .Zapytanie mam do mądrych tu głów od obywatelstwa niemeickiego ,sytuacja moja wygląda następująco :
Moja mama rocznik 61 ma 3 braci ,którzy mieszkają i funkcjonują do dziś w Niemczech i posiadają obywatelstwo niemieckie po Ojcu ,jedynie moja mama nigdy nie wyjechała i nie starała się o obywatelstwo ani potwierdzenie .Wysłałyśmy wniosek o obywatelstwo do konsulatu we Wrocławiu ,ale mamy bardzo mało informacji został wniosek odrzucony i proszą o informacje odnosnie pradziadka a moja mama go na oczy nie widziala ,nie wiemy nic o nim ,o dziadku też niewiele można powiedzieć .Jedynie akty urodzenia ,slubu z moja babcią i dokumenty mojej mamy ...wszystkie dokumenty jakie były kiedys bracia zabrali a z nimi nie mamy kontaktu ,siostra mojego dziadka i reszta rodziny mieszka rowniez w De ale też nie ma z nimi kontaktu od lat ..Wiem jedynie tyle ,że siostra mojego Dziadka potwierdzała obywatelstwo jego w urzędzie w de kiedy pierwszy wujek starał sie o obywatelstwo i na tej podstawie je dostał a pozniej natepni wujkowie i ich rodziny .W dokumentach napisałysmy rowniez list, opis sytuacji ,że dokumenty złożone kiedys na pewno są gdzies w urzedach w de ale nie wiemy gdzie i my nic więcej nie jestesmy w stanie przedstawic . Jestesmy teraz zawieszeni ,nie wiemy co robić ..ja rocznik 83 ,chce wyjechac do Niemiec na stałe z córką za parę miesięcy i z tego co wiem ,jesli moja mama nie dostanie obywatelstwa to ja juz moge o nim zapomnieć ..dodam ,że moja mam nie chce wyjechać ,zostaje w pl .Proszę Was bardzo o pomoc .. z góry dziękuję za każdą odp .Pozdrawiam

Z mojego doświadczenia wiem, że sprawy w BVA potrafią ciągnąć się miesiącami, latami. Dla nich liczą się fakty, dowody, dokumenty tylko potwierdzone i przetlumaczone. Poszukaj tych informacji, może w księgach parafialnych, może w archiwach miasta gdzie mieszkał.

Kiedyś przepisy były inne, a dziś są inne, więc nie możesz powoływać się na ciotkę czy wujka.

W sumie to po co ci obwyatelstwo, skoro jesteśmy obywatelami UE?
Kindergeld ci się należy. Obywatelstwo po 8 latach przebywania na terenie Niemiec dostaniesz, jesli nie przez pochodzenie.

Obywatelstwo po 7 latach: "osoby, które uczęszczały na KURS INTEGRACYJNY i uzyskały certyfikat jego ukończenia (Zertifikat Integrationskurs) mogą nabyć obywatelstwo już po 7 latach legalnego pobytu w Niemczech".

Ostatnia edycja:
Z mojego doświadczenia wiem, że sprawy w BVA potrafią ciągnąć się miesiącami, latami. Dla nich liczą się fakty, dowody, dokumenty tylko potwierdzone i przetlumaczone. Poszukaj tych informacji, może w księgach parafialnych, może w archiwach miasta gdzie mieszkał.

Kiedyś przepisy były inne, a dziś są inne, więc nie możesz powoływać się na ciotkę czy wujka.

W sumie to po co ci obwyatelstwo, skoro jesteśmy obywatelami UE?
Kindergeld ci się należy. Obywatelstwo po 8 latach przebywania na terenie Niemiec dostaniesz, jesli nie przez pochodzenie.

Warunkiem otrzymania niemieckiego obywatelstwa jest między innymi posiadania stałego miejsca zamieszkania w Niemczech od co najmniej ośmiu lat, dysponowanie własnymi środkami, pozwalającymi na utrzymanie siebie i rodziny bez pomocy ze strony państwa, znajomość języka niemieckiego oraz zaliczenie testu sprawdzającego znajomość niemieckiej historii i systemu politycznego RF

Obywatelstwo po 7 latach:
osoby, które uczęszczały na KURS INTEGRACYJNY i uzyskały certyfikat jego ukończenia (Zertifikat Integrationskurs) mogą nabyć obywatelstwo już po 7 latach legalnego pobytu w Niemczech".

Ostatnia edycja:
Sprawdzałam już parafie ,może archiwum państwowe jeszcze spróbuje napisać ,bo telefonicznie mnie przeganiają ..na pismo muszą odp hmm w sumie tez tak myslalam ze gdy juz się zamelduję w de złożyc dokumenty juz tam do urzędu miasta ,z wypowiedzi ludzi na forach często wynika ,że szybciej dostają te obywatelstwa ale jeśli bym miała nr sprawy ,która tak naprawdę chyba dotyczy wszystkich moich krewnych czyli w archiwach muszą mieć dokumenty na jakiej podstawie dostali wszyscy obywatelstwa? moja mama jest najmłodsza czwarta z rodzenstwa ..trochę to dziwne ,że nie uda nam się osiągnąć celu ...chore to by było ..może tylko mi się tak wydaje :)Niestety takowy nr sprawy posiadają wujkowie ,którzy za hasło "obywatelstwo " mają problemy ze słuchem albo oczekują pieniędzy .Czy tylko ja takie mam problemy z rodziną ?Czy to tak ludzie się zmieniją kiedy wyjadą do tych Niemiec?bo może się zastanwie nad wyjazdem :D Myślę ,że z obywatelstwem jest zupełnie inaczej z poszukiwaniem pracy ..na socjalu nie zamierzam być ,więc jeśli mi się nie uda zdobyć po Dziadku tego obywatelstwa ,to kiedyś spróbuję uzyskać go sama .

Powrót