Szanse na niemieckie obywatelstwo

• Autor wątku Autor wątku weiss66
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

weiss66

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Z siostrą złożyliśmy aplikacje o niemieckie obywatelstwo.Wiadomość do nas dotarła 15 stycznia 2015 roku.Jakie mamy szanse na nie?Jest ono po matce , a linia genetyczna jakiej użyliśmy była matka--babcia--pradziadek żołnierz niemiecki urodzony na terenie 2 rzeszy.Dowody daliśmy następujące :
-ausweiskarte
-soldbuch
-besitzzeugnis
-anmeldung zur polizeilichen einwohnererfassung(jego żony, gdyż zdeklarowała narodowość niemiecką i język mówiony w domu polsko/niemiecki, konsul mówił,że poprzez małżeństwo mogła zdeklarować tą narodowość).
Słyszałem, że czeka się do 2 lat.Słyszałem też, że to zależy na jakiego urzędnika to trafii ile mają ludzi.Więc jakie mamy szanse?

pozdrawiam
ps.uslyszałem 50% (siostra trzydzieści dwa lata ja osiemnaście)

Ostatnia edycja:
Chce dołączyć do pytania. Chodzi o uzyskanie obywatelstwa po naszym ojcu. Zaczne od poczatku. Nasz tata otrzymal obywatelstwo niemieckie po swoim ojcu i dziadku w roku 1997. W swoim Staatsangehörigausweiss wpisal także mnie. Piec lat temu dostalam niemiecki dowod bez problemow. Teraz chcialam pomoc bratu. Ale pani w caritasie powiedziala ze moj brat moze uzyskac obywatelstwo tylko wtedy gdy nasz tata bedzie mieszkal na terenie niemiec i to on go tu sprowadzi. Czy to jest prawda? Wszedzie gdzie czytam nie ma nic o tym napisane. Mieszkam w leverkusen. Nie wiem gdzie moglabym jeszcze uzyskac informacji. Za wszystkie odpowiedzi serdecznie dziekuje

Bulba-1993@o2.pl
W Caritasie tego nie załatwiają.
Brat może się zameldować u ciebie i papiery składa w biurze dla obcokrajowców dla twojego miejsca zamieszkania (potrzebuje żółtą kartkę ojca itd)

Bylismy sie tam tylko zapytac co i gdzie zalatwic a ona nam to powiedziala. To ausländeramt? Dziekuje za odpowiedz. Tzn pani\na zdaniem powinien dostac?

Marian, po jakiego grzyba znowu podajesz nieprecyzyjne inormacje? To wcale nie musi byc Ausländeramt, bo w zaleznosci od lokalnej organizacji urzedu komunalnego moze byc Bürgeramt, Ordnungsamt, Standesamt albo jeszcze cos innego

niemieckie obywatelstwo szanse

Witam

Z siostrą złożyliśmy aplikacje o niemieckie obywatelstwo.Wiadomość do nas dotarła 15 stycznia 2015 roku.Jakie mamy szanse na nie?Jest ono po matce , a linia genetyczna jakiej użyliśmy była matka--babcia--pradziadek żołnierz niemiecki urodzony na terenie 2 rzeszy.Dowody daliśmy następujące :
-ausweiskarte
-soldbuch
-besitzzeugnis
-anmeldung zur polizeilichen einwohnererfassung(jego żony, gdyż zdeklarowała narodowość niemiecką i język mówiony w domu polsko/niemiecki, konsul mówił,że poprzez małżeństwo mogła zdeklarować tą narodowość).
Słyszałem, że czeka się do 2 lat.Słyszałem też, że to zależy na jakiego urzędnika to trafii ile mają ludzi.Więc jakie mamy szanse?

pozdrawiam
ps.uslyszałem 50% (siostra trzydzieści dwa lata ja osiemnaście),czy to możliwe,że przez wiek mam większe szanse?

Powrót