Szanse na Obywatelstwo

• Autor wątku Autor wątku agata1747
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

agata1747

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,

Proszę lepiej poinformowane osoby o przedstawienie swojego zdania w sprawie moich szans na obywatelstwo niemieckie.

Urodziłam się w roku 1990. Jestem oczywiście obywatelką Polski.
Mój tata urodził się w roku 1955 - nigdy nie ubiegał się o obywatelstwo niemieckie (nie posiada) ale jego mama miała obywatelstwo niemieckie.

Jego mama a moja babcia urodziła się w 1919 Bochum i miała obywatelstwo niemieckie (posiadam jej dokumenty, akt urodzenia, akt pracy itp.)
Jej mąż nie był niemcem (nie miał obywatelstwa) ale służył w niemieckiej armii na co rowniez mam dokumenty. Mam ich akty urodzenia i ślubu. Rodzice babci ,w tym oczywiscie jej tata, rownież mieli obywatelstwo niemieckie i zamieszkiwali w Bochum. Dodatkowo jej tata również służył w armii niemieckiej na froncie. Mama babci miała z domu na nazwisko "von Jablonowska" co moze (jeszcze nie jestem pewna) swiadczyc o szlacheckiej przynaleznosci.

Czytalam ze moge ubiegac sie o pochodzenie (zarowno ja jak i moj tata) tylko w linii meskiej , ale slyszalam o tylu wyjatkach,ze juz nie jestem tego pewna.

Czy w tej sytuacji mam jakiekolwiek szanse aby ubiegać się o obywatelstwo? A jeśli nie to czy mój tata ma takie szanse?

Twój ojciec może tylko mieć obywatelstwo po swoim ojcu, i ty po swoim ojcu, albo matce. Babcia od strony ojca i jej rodzice nie wchodzą w grę. Twój ojciec jako urodzony w 1955r. może tylko dziedziczyć po swoim ojcu. Wyjątkiem będzie, kiedy jest dzieckiem nieślubnym.

czyli jezeli ojciec taty poślubił niemkę to nie ma to żadnego znaczenia dla sprawy?

Może mąż babci nabył obywatelstwo niemieckie w czasie wojny? . W przeciwnym razie samo małżeństwo nie ma znaczenia. Liczy się tylko obywatelstwo, nie zaś pochodzenie. Jest to błędne myślenie, że ktoś się stara o pochodzenie. Tak można było do wczesnych lat 90. wyjechać. Ale to już historia. Teraz się liczy tylko formalne obywatelstwo, a dziadek może pochodzić z Chin.

Ok, a znalazłam cytat mowiacy o mozliwosci starania sie o paszport niemiecki mowiacy o tym ze trzeba udowodnic iz dziadek lub ojciec byli wpisani na niemiecka Volkliste. Moj ojciec nie byl ale dziadkowie to inna historia. Czy jezeli znajde taki dokument to faktycznie jest to jakies ulatwienie? - caly czas szukam tych wszystkich dokumentow i dokopuje sie roznych faktow

Wtedy jest już jakaś szansa, i najlepiej by mieli II grupę. Najważniejszy dziadek od strony ojca, reszta bez znaczenia.

Dziękuje bardzo. Wlasnie zastanawiam sie jak moglabym sprawdzic czy dziadek / pradziadek podpisali te Volksliste. A czy jest jakas zależnosc miedzy poborem do armii a podpisaniem tej listy? Tzn. czy osoby ktore byly brane do wojska musialy ja podpisac czy to raczej kompletnie niezalezna sprawa? Czy powinnam tej listy szukac w archiwach państwowych czy po jakiś urzędach?

Trochę za mało faktów. Rozumiem, że po 1920 roku zamieszkali w II RP. Radziłbym sprawdzić w lokalnym archiwum państwowym czy podpisali volkslistę (oczywiście jeśli AP je posiada). Skoro dziadek służył w Wehrmachcie to napisz też do WaST (Deutsche Dienststelle (WASt)) (archiwum Wehrmachtu) być może posiadają tam informację o obywatelstwie dziadka.

Witam wszystkich forumowiczów... Urodzony jestem 15.01.1975...Mam następującą informację i pytanie: Moja babcia urodziła się w Westfalii (Bottrop) w 1915 roku. Właśnie dostałem dokumenty z urzędu miasta Bottrop, że ona i cała jej rodzina posiadała obywatelstwo pruskie i była tam zameldowana. Póżniej jej rodzice, przenieśli się na tereny Bydgoszczy (chyba po I Wojnie Światowej, albo w czasie). Młodszy brat babci urodzony w 1921 roku ukończył niemiecką szkołę - Berufsschule w Brombergu (Bydgoszcz), w czasie II Wojny Światowej służył w Kriegsmarine, w stopniu Matrosengefreiter (I Volksliste). Dziadek pochodził z terenów Bydgoskiego, urodzony w 1918 roku w Gościeradzu (metryka urodzenia niemiecka)... Dziadek i babcia pobrali się w lutym 1940 roku we Wtelno, koło Bydgoszczy, czyli po wkroczeniu niemieckich wojsk w 1939 roku...(dziadkowie mówili w rodzinie po niemiecku). Urzędowy akt ślubu wystawiony po niemiecku "w imieniu III Rzeszy", wpisy w księgach kościelnych również po niemiecku. Moj ojciec z tego braku urodził się w 1944 roku, na terenie III Rzeszy w granicach 1937 roku - (Pomorze, obecnie należące do Polski, metryka niemiecka była, ale zaginęła w kościele w Świdnicy, ksiądz powiedział, że musiał komuś pomóc na te papiery wyjechać do Niemiec w czasach Komuny). Ponoć po wojnie w 1945 roku dziadek i babcia zostali wypędzeni z gospodarstwa rolnego koło Bydgoszczy, udali się na tak zwany punkt przerzutowy dla Voklsdeutschów w okolicach Świdnicy -Jaworzyny Śląskiej na Dolnym Śląsku, celem dalszej ewakuacji na Zachód, ale mój ojciec ciężko tam zachorował i ponoć jakaś polska kobieta (z przesiedleńców na ziemie odzyskane) pomogła im tam zostać. Tyle, co wiem na dzień dzisiejszy. Ojciec już nie żyje od 16 lat, w związku z tym nie mam dostępnych kolejnych informacji na temat moich przodków. Jakie kroki muszę obecnie uczynić, żeby ewentualnie starać się o obywatelstwo niemieckie? Obecnie, od kilku lat mieszkam w Niemczech.

Jesli mieszkasz w Niemczech, idz to odpowiedniej komorki w twoim urzedzie miasta, tam gdzie jestes zameldowany, w razie czego, zapytaj sie, gdzie jest "Staatsangehörigkeitsbehörde" w tym urzedzie, przedstaw im ta sprawe i popros o przeprowadzenie Staatsangehörigkeitsfeststellungsverfahren /podstepowanie w celu stwierdzenia obywatelstwa niemieckiego/ - oni ci powinni pomoc w tym calym postepowaniu

Ale to jest Bawaria, oni w niczym nie chcą pomagać, tylko utrudniają i wymagają kolejne papiery, byłem już tam trzy razy i za każdym razem wymyślają nowe dowody, jak by nie mogli powiedzieć od razu konkretnie.

Siedzi jeden urzędnik z kucykiem i na bosaka, bo jest gorąco i tak sobie się bawi z klientami niestety...

To nie chodz tam osobiscie, tylko zloz formalny wniosek na wystawienie Staatsangehörigkeitsausweis, i oni beda ci musieli pisemnie odpisac, czego jeszcze potrzebuja, zeby ten wniosek rozpatrzyc

Powrót