Szanse na obywatelstwo

• Autor wątku Autor wątku Dinsi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Dinsi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Każda sytuacja jest inna dlatego pozwoliłam sobie założyć nowy wątek.

Dziadek mój urodził się w 1872 r w Prusach Zachodnich. Był rannym w I wojnie i odznaczony żelaznym krzyżem kl II dlatego nie miał obowiązku podpisania DVL. Mieszkał 25 km od Gdańska. Oczywiście służył w Niemieckim wojsku, jego ojciec tez. Czy mój ojciec ma szanse na otrzymanie obywatelstwa niemieckiego?

Sorry, ale tutaj kazdemu sie wydaje, ze jego przypadek jest inny, a tymczasem prawie wszystkie przypadki sa podobnym standardem.....

Co bylo przed i podczas I Wojny Swiatowej, nie gra zadnej roli. Liczy sie

- gdzie mieszkal po zakonczeniu I Wojny: na terenach Rzeszy Niemieckiej czy Rzeczpospolitej Polskiej? Jesli na terenach RP, to stracil obywatelstwo na mocy Traktatu Wersalskiego i jak mu go na nowo nie nadali podczas II Wojny, to szans nie ma.
Sama sluzba wojskowa w wojsku niemieckim nie jest w mysl aktualnych przepisow niemieckich wystarczajacym dowodem na posiadanie obywatelstwa niemieckiego.

Von einer Wehrmachtszugehörigkeit könne allein aufgrund der bei der WASt vorliegenden einzelnen Meldung nicht ausgegangen werden, sie sei darüber hinaus aber auch kein ausreichender Nachweis für den Besitz der deutschen Staatsangehörigkeit.
OVG Nordrhein-Westfalen · Urteil vom 23. Februar 2001 · Az. 8 A 2935/00

PS
Zydzi tez walczyli po stronie niemieckiej podczas I Wojny, i tez czesto mieli Krzyz Zelazny, duzo im to nie pomoglo za rzadow nazistowskic....

Ostatnia edycja:
Ponoć miał 2 wezwania do UREGULOWANIA przynależności narodowej. Nawet to wezwanie gdzieś mam. Czyli bezapelacyjnie, żeby dostać po nim obywatelstwo musiał podpisać DVL?

Dinsi
Pobierz wniosek w ambasadzie Niemieckiej wypełnij dołącz posiadane dokumenty
składaj razem z ojcem w ambasadzie ci powiedzą co jeszcze potrzebujesz .
Wszystkich dokumentów zrób kopie.

Niekoniecznie musial podpisac DVL, moze to obywatelstwo mu nadali na mocy jakichs innych przepisow, skoro dwa razy go wzywali, to znaczy, ze jego obywatelstwo nie bylo uregulowane. Bez dowodow tego "uregulowania" raczej nic nie wskorasz

Nie rozumiem tylko dlaczego dziadkowi dali spokój i nie musiał podpisać...?

Ostatnia edycja:
Powrót