Szanse na uzyskanie obywatelstwa niemieckiego

• Autor wątku Autor wątku christopher7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

christopher7

Użytkownik
Odpowiedzi
199
Witam. Czy mam szanse na uzyskanie obywatelstwa niemieckiego?
Przedstawię pokrótce jak wygląda sprawa. Ojciec mojej matki, czyli dziadek był rodowitym Niemcem, pochodził z Dortmundu, zmarł pod koniec II wojny światowej. Moja matka posiada po nim jak i jego przodkach dokument Stambuch. Matka urodziła się w 1944 roku w Gliwicach i miała obywatelstwo niemieckie, po wojnie władze zmuszały do zmiany na polskie, więc takie też obecnie matka posiada. Czy na tej podstawie mogę wyrobić sobie obywatelstwo niemieckie? Jeśli tak, czy jest to możliwe tylko i wyłącznie za życia matki czy również po jej śmierci? Od razu dodam, iż matka nie będzie się starać o nic, jest schorowana, w podeszłym wieku, ma emeryturę i nie potrzebuje ani obywatelstwa niemieckiego ani wyjazdu do Niemiec. Chodzi tylko o mnie. Jeśli uzyskałbym obywatelstwo niemieckie, czy mam wtedy pewność, że dostanę w Niemczech mieszkanie i pracę?
Bardzo proszę o odpowiedź
Pozdrawiam serdecznie
Krzysztof

Witaj Krzysztof....jak zauważyłeś, bo to zakładam....pewnie czytasz to FORUM...to napisz jeszcze w którym TY roku się urodziłeś....bo sprawa wygląda tak, ze do grudnia 1974 można było dziedziczyć obywatelstwo tylko i wyłącznie po ojcu...
pzdr

Jeśli otrzymam mieszkanie z czego je utrzymam skoro pracę muszę szukać sam a wiadomo, że to wymaga trochę czasu? Czy Niemcy dają jakiś zasiłek do momentu znalezienia pracy?
Poza tym czy wyrobienie obywatelstwa jest możliwe tylko i wyłącznie za życia matki czy również mogę to wszystko załatwić po jej śmierci?

czy twoja mam zyje w momencie skladania wniosko o obywatelstwo czy nie, nie gra zadnej roli.

Z niemieckim obywatelstwem masz teoretycznie prawo do tzw. socjalu, zanim nie znajdziesz pracy, ale to jest powiazane z obowiazkiem przyjecia kazdej pracy, ktora ci zaoferuje urzad pracy

Chciałem Was zapytać jakie dokumenty są mi potrzebne aby starać się o obywatelstwo niemieckie? Z dokumentów jakie posiadam to stambuch, akty urodzenia: mój i matki (niemiecki). Trzeba podobno wypełnić wniosek, czy jest to trudne? Czy można poradzić sobie samemu? Jaki jest czas oczekiwania na uzyskanie obywatelstwa niemieckiego od momentu złożenia wniosku?
Poza tym chciałbym zapytać o tzw. socjał, bo wiadomo, że od razu pracy się nie znajdzie. Czy socjał przysługuje od razu po zameldowaniu się w Niemczech czy po jakimś czasie?
Pozdrawiam
Krzysztof

Witam, potrzebuje porady :)
W lutym 2012 złożyłam dok. w konsulacie. We wrześniu przyszło mi pismo z Koloni z prośba o przedłożenie dok.
1. w którym roku dziadek nabył obywatelstwo polskie cytuje:(Bescheinigung der zustandigen Stelle uber den Zeitpunkt und die Rrchtsgrundlage des Erwerbs der polnischen Staatsan. fur Ihren GroBvater)-czy dobrze rozumiem?, gdzie ja mam takich dokumentów szukać?
Dziadek urodził się(1913r.) i mieszkał w Niemczech. a w 1920r. wrócił z rodzicami do Polski(Leszno)
2.Zaświadczenie o pierwszym zameldowaniu w Polsce (Meldebescheinigung uber den Zeitpunkt seiner Anmeldung in Polen)- ten dok. posiadam :)

Znalazłam także dziadka AUSWEIS P - z 1944r.
Nie wiem czy wysyłać im ten dokument?
W miejscu Volkszugehorigkeit jest wpisane -Pole
a Staatsangehorigkeit: Schutzangehoriger -co to znaczy???

Dziwi mnie także fakt, że dziadek mając 26 lat w 1939-1945 zamiast walczyć na wojnie pracował u Niemca w Browarze(przecież Polaków w sile wieku brali na wojnę!-możne miał jakieś przywileje ale gdzie tego szukać??)

Proszę o pomoc doświadczonych forumowiczów :)

Leszno bylo w okresie miedzywojennym miastem polskim, a wiec wszyscy, ktorzy przyjechali tam na stale w tym okresie, stawali sie na mocy Traktatu Wersalskiego automatycznie obywatelami polskimi i tracili obywatelstwo niemieckie. Dlatego Köln sie pyta o dokumenty nadania tego obywatelstwa.

Skoro dziadek mial dowod "P" = POLE = Polak, w czasie wojny byl najwyrazniej tez traktowany wylacznie jako obywatel polski, a poniewaz po aneksji terenow polskich do Rzeszy panstwo polskie przestalo istniej, bylych obywateli polskich okreslano jako "Schutzangehöriger" czyli "osoby znajdujace sie pod opieka panstwa niemieckiego" (ale bez posiadania obywatelstwa niemieckiego, czyli de facto jako bezpanstwowcow).

A ze pracowal w browarze to nic nie znaczy, bo byl obowiazek pracy. Na wojne brano tylko obywateli niemieckich.

Nie widze wiec zadnych szans na obywatelstwo.

Mam do Was jeszcze jedno pytanie. Mam zamiar starać się o przyznanie obywatelstwa niemieckiego po dziadku. Aczkolwiek moja matka posiada obywatelstwo niemieckie, ale niepotwierdzone, ponieważ władze po wojnie zmieniły jej na polskie. Mam zamiar starać się z własnej inicjatywy, jednakże kolega namawia mnie abym złożył 2 wnioski: o przyznanie obywatelstwa dla matki i dla mnie, ponieważ jeśli złożę tylko dla siebie mogą mi nie przyznać, gdyż będzie przerwa w pokoleniu. Moja matka jest w podeszłym wieku i jest schorowana, dlatego nigdzie nie pojedzie do konsulatu aby to załatwić. Czy jest możliwość aby upoważniła mnie pisemnie do załatwiania tych spraw? Czy musiałaby jednak osobiście pojechać do konsulatu? Jeśli nie, czy upoważnienie musi być załatwione w konsulacie osobiście przez moją matkę czy może je podpisać w domu?
Pozdrawiam

To, co mowi Twoj kolega, jest kompletna bzdura. NIe ma czegos takiego jak "przerwa w pokoleniu". Obywatelstwo jest abstrakcyjna kategoria prawna i nie zalezy od tego, czy przodek wystepowal o jego oficjalne potwierdzenie czy nie.

Musisz zlozyc wniosek o stwierdzenie obywatelstwa twojego. Urzad w Kolonii sprawdzi po kolei, czy twoi przodkowe po ktorych wywodzisz to obywatelstwo , je
a) w ogole mieli
b) czy go nie stracili.

Jesli stwierdza, ze mama nie stracila obywatelstwa niemieckiego w mysl prawa niemieckiego (polskie sie tutaj nie liczy), to ty je dostaniesz po niej, bez wzgledu na to, czy ona sama bedzie skladac jakies wnioski czy nie. Oczywiscie pod warunkiem, ze urodziles sie po roku 1975.

Załóżmy, że moja matka chce mieć potwierdzone obywatelstwo niemieckie, gdyż tak naprawdę miała je w momencie urodzenia, ale władze zmieniły jej na polskie. Jak już wspomniałem matka jest w podeszłym wieku i jest schorowana. Czy jest możliwość przekazała na mnie pełnomocnictwo? Czy musiałaby w tej sprawie pojechać do konsulatu, czy wystarczy, że w domu podpisze odpowiedni druk tym samym wyrażając zgodę? Czy na tej podstawie będę mógł wszystko załatwić? Czy matka musiałaby też jeździć do konsulatu? Jak to wygląda?
Pozdrawiam

Proponuje czytac ze zrozumieniem. Twoje poswiadczenie obywatelstwa nie zalezy od tego, czy twoja matka tez o takie wystapi czy nie. Jesli ona tego nie potrzebuje, to jest zupelnie zbedny krok

Witam,
W kopercie dowodowej ojca znalazłam wniosek w wydanie dowodu osobistego, gdzie w pozycji narodowość jest wpis:niemiecka.
Prosze poradźcie mi, czy ten wpis będzie pomocny w BVA do potwiedzenia obywatelstwa?
Jeżeli tak, to bedę musiała tłumaczyć wniosek u tłumacza przysięgłego, jeżeli nie, to nie ma co zawracać sobie głowy.

a o jaki wniosek chodzilo? Na polski dowod osobisty po wojnie? Jesli tak, to cos takiego nie jest dowodem, jedynie przeslanka, bo nardowosc kazdy moze deklarowac wg swojego widzimisie.

Urzedy niemieckie sprawdzaja ciaglosc posiadania obywatelstwa, a to nie zawsze jest kategoria tozsama z narodowoscia.

Ślicznie dziękuję Pogodniak z odpowiedż. Tak, tu chodziło o wniosek o wydanie polskiego dowadu osobistego. Też mi się wydaje, że ten wpis nie gra żadnej roli dla BVA.
Szkoda pieniędzy na tłumaczenie.
A proszę powiedz mi jeszcze, czy ostęplowane pieczątkami wnioski, które wysyłałam do Archiwum I w Berlinie mogą się przydać w BVA? Na wnioskach sa jedynie pieczątki archiwum mówiące o tym, z jakich baz korzystano ( przynajmniej swego czasu dałeś mi taką odpowiedź).

mozesz im wyslac kopie, zeby drugi raz nie szukali w tym samym miejscu, to zaoszczedzi troche czasu w rozpatrywaniu wniosku

Witam serdecznie :) Zwracam się z prośbą o wypowiedź czy mam szansę na uzyskanie obywatelstwa po dziadku. A więc mój dziadek (ojciec mojego ojca ) Gutsch Gotlip urodził się 11 stycznia 1893 r. w ?? " Smerdzin " bądź "Szmedin" w akcie małżeństwa jest Smerdzin w akcie zgonu Szmedin. nie wiem gdzie szukac aktu urodzenia bo nie mam pojecia gdzie taką miejscowosc odnaleźc prosze o pomoc

Bardzo proszę o pomoc..jestem w beznadziejnej sytuacji, mimo posiadania dwóch zawodów medycznych-położna-20 lat pracy , opiekun medyczny..nie mam pracy i nie mam szans na pracę, cała moja rodzina..tzn rodzice, bracia z córkami , kuzynostwo są w Niemczech..wszyscy mają niemiecki dowódy osobiste, mieszkają tam od 30 lat( tata był w wermachcie ..mają osobne registrierscheiny i wszystkie przywileje socjalne...
ja byłam z mężem i córką w 1988 byliśmy zameldowani u rodziców, otrzymaliśmy vetribenescheiny..ale po pół roku mąż zagroził rozwodem więc odmeldowaliśmy się i wtedy zabrano nam te zielone dowody...przez te 24 lata bywałam w Niemczech średnio 4-5 razy w roku, od kilku lat opiekuję się chorymi rodzicami na zmianę z braćmi , średnio kilka miesięcy w roku, w tamtym roku opiekowałam się legalnie innymi chorymi przez polską agencję pracy, teraz jednak z powodu braku pracy chcę wyjechać do Niemiec na stałe , znam jezyk na poziomie komunikatywnym i ciągle się uczę bo bardzo polubiłam ten kraj..czy w zwiazku z tym wszystkim mam szansę ubiegać się o obywatelstwo?

Powrót