Szanse na uzyskanie obywatelstwa niemieckiego

• Autor wątku Autor wątku christopher7
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
przez te wszystkie lata zdążyłam się bardzo zżyć emocjonalnie z tym krajem i właściwie czuję się tam jak u siebie w domu...chodziliśmy z mężem tam do szkoły , córka ukończyłą pierwszą klasę mam świadectwo ..interesuję się historią Niemiec jak to wszystko wygląda?
Czy wniosek mam złożyć osobiście w Gdańsku w ambasadzie? czy muszę wypełnić też upoważnienie dla ambasady?

O ile pamietam, juz raz sie o to samo pytalas.

Jesli przyjechalas do Niemiec na zasadzie "poznego przesiedlenca" (Spätaussiedler), na co wskazuje wystawienie Vertriebenenausweis, ktory ci odebrano, i mialas tylko tzw. pochodzenie niemieckie (Volkszugehörigkeit) bez obywatelstwa (Staatsangehörigkeit), to dobrowolny powrot do kraju wysiedlenia (= Polski) skutkuje bezpowrotna utrata tego statusu. Zadne zainteresowanie kultura i historia Niemiec ani uczeszczanie dzieci do niemieckiej szkoly tego nie zmieni. Tego juz nie mozna odkrecic.

Jedyna mozliwosc teraz, to udowodnienie dziedziczenia obywatelstwa (a nie etnicznego/kulturowego pochodzenia) po jakims przodku. Wszystkie informacje na ten temat sa w watku przyklejonym na samej gorze forum "Niemcy". Wniosek sklada sie w konsulacie w Gdansku osobiscie i nie potrzebujesz zadnego "upowaznienia" dla konsulatu. Ale sama musisz wiedziec, czy twoj dziadek wzgl. ojciec przed wojna mial na 100% obywatelstwo niemieckie wzgl. czy w czasie wojny zostal zapisany na Volksliste 1 albo 2 i czy masz na to papiery

PS
Jest jeszcze teoretycznie mozliwosc ponownego nadania obywatelstwa "bylym obywatelom niemieckim" w mysl art. 13 Ustawy o obywatelstwie, do tego trzeba spelniac jednak szereg warunkow, m.in, byc w stanie utrzymac sie o wlasnych silach bez pomocy panstwa. I trudno mi powiedziec, czy w twoim przypadku ten paragraf moglby byc zastosowany.

Ostatnia edycja:
Bardzo dziękuję o odpowiedź..
Tak pytałam o to ..jednak moja rodzina się śmieje ze mnie bo " wracają " kolejne osoby i otrzymują dowód osobisty i wszystkie świadczenia ! dlatego mnie to dziwi bo oni też kiedyś powracali i jednak bez żadnego wyjaśniania .są " przymowani" na nowo ...
Nic więc z tego już nie rozumiem...
Ale dziękuję obszerne wyjaśnienie -Jolika

Bo to zalezy od statusu, jaki sie mialo po przyjezdzie do Niemiec, wyjezdzie z Niemiec i powrocie do Niemiec.

Ja to czesto probuje tlumaczyc, ale widocznie malo kto to rozumie.

Przecietny przesiedleniec mial status "Niemca bez obywatelstwa niemieckiego" (Statusdeutscher/Deutscher ohne die die deutsche Staatsangehörigkeit) - taka osoba po powrocie do Polski tracila bezpowrotnie status "Niemca". Dlatego tak bez powodu nie odebrali wam Vertriebenenausweisu, jak wracaliscie do Polski, tylko to mialo oparcie w przepisach.

Kto jednak w tamtych czasach mial status przesiedlenca z obywatelstwem niemieckim oddziedziczonym po przodkach, po powrocie do Polski tracil jedynie status "Vertriebener", ale nie tracil obywatelstwa.

Ty sama musisz wiedziec, jak to bylo u twoich przodkow: mieli obywatelstwo przed/podczas wojny czy nie mieli? Jak twoja rodzina sie tak smieje, to niech ci powie, jak to zrobila konkretnie w praktyce.

Ostatnia edycja:
żadnych przodków...służba w wermachcie ojca ..

to sie nie zgadza ...wielu ludzi wraca teraz do Niemiec..a przez wiele lat byli w Polsce..i to ludzie np bratowa powóciła choć już nie jest żoną.." Niemca" żadnych przodków nie było ...

To zalezy od tego, kiedy sie wrocilo do Polski, nowelizacja niemieckiej ustawy o obywatelswie z roku 2000 nadala wszystkim przesiedlencom z urzedu obywatelstwo niemieckie, wiec kto wrocil po roku 2000 do Polski, tego nadanego obywatelstwa nie tracil.

Poza tym mozliwe sa jeszcze rozne inne kombinacje: albo ktos fikcyjnie utrzymal zameldowanie w Niemczech albo urzad nie sprawdzil dokladnie faktow albo .... albo

Jesli twoja rodzina uwaza, ze to bzdura, jedz do miejscowosci, w ktorej mieszkalas, zamelduj sie raz jeszcze i zloz wniosek o dowod osobisty, wtedy sie przekonasz na 100%, bo inaczej to bedziemy gdybac w nieskonczonosc

wiem wiem ..bardzo dziękuję za wszystko ..pozostanie mi tylko taka możliwość..
należę jednak do ludzi ,że nie liczę na " drapane " kiedy prawnie się nie zgadza ..dziękuję serdecznie- Jolika

Witam, proszę o radę. Mieszkam w polsce, moi rodzice nie mają obywatelstwa niemieckiego chociaż matki ojciec takie posiadał. Pradziwdek także był niemcem. Czy po przyjezdzie do niemiec moge otrzymac wsparcie socjalne i mieszkanie czy to może potrwac. Dzięki za pomoc.

Dzień dobry
Miałam ojca Niemca ( nie żyje już, niestety), ale nie starał się o obywatelstwo dla mnie. Rozumiem,że mam szanse uzyskac obywatelstwo ( urodziłam sie w pazdierniku 1975 r). Jakie dokumenty muszę odgrzebać, i jak wygląda cała procedura?
dziękuję za odpowiedz, jeśli nadejdzie
:)

Witam,
Staram się o obywatelstwo po pradziadku z Łodzi, który w '42 roku podpisał DVL i otrzymał grupę III. Po wojnie za podpisanie w/w DVL otrzymał wyrok 6 miesięcy w więzieniu "na Sikawie" (aktualnie jestem w trakcie poszukiwań w/w wyroku, odnalazłem oskarżenie prokuratora). Czy jest szansa na obywatelstwo niemieckie? Siostra pradziadka wyszła za mąż za Niemca i otrzymała DVL kategorii I, żyła w Niemczech do ~'80 roku, po czym zmarła. Do dziś żyje tam jej córka (również z niemieckim obywatelstwem, znała mojego pradziadka), która może poświadczyć/złożyć przed notariuszem oświadczenia wszelkiej maści, które mogą pomóc sprawie.

Są jakieś szanse?

Celta, napisz cos jeszcze.....mialas ojca Niemca.....mama byla po slubie z twoim tatą? Jesli nie, masz akt uznania przed sadem? czekamy na odp. pozdrawiam

wysyłać tylko kopie a nie oryginały a brakujące oryginały można zdobyć w parafiach jeżeli są tak stare
jest ustawa o obywatelstwie przetłumaczona na polski, gdzie jest wszystko opisane
BGB - De-Iure-Pl.org - Program wydawniczy
powodzenia i miłej lektury

Powrót