szanse na wyjazd do niemiec

• Autor wątku Autor wątku joanna 2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

joanna 2000

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
chcialabym wyjechac do niemiec na stale,ale nie mam obywatelstwa ani pochodzenia.jestem samotna matka ,moja corka jest w wieku szkolnym,wiec musialaby sie tam uczyc,niemieckiego nie znamy.starsza corka mieszka tam z mezem i dzieckiem ale nie chce byc na jej utrzymaniu.czy mam jakies szanse na zycie tam.chodzi mi o konkretne odpowiedzi na tema ubezpieczenia,podjecia pracy oraz wyslania dziecka do szkoly.dodam ze mam 53 lata.

Odpowiedz pod wzgledem formalnym jest w miare prosta, ale pod wgzledem praktycznym duzo ci nie da:

- jako obywatelka unii europejskiej mozesz juz dzis przyjechac do Niemiec, ale od panstwa niemieckiego nie dostaniesz ani grosza pomocy, bedziesz musiala otworzyc dzialalnosc gospodarcza, zeby pracowac, znalezc sobie na wlasna reke mieszkanie i zawrzec ubezpieczenie chorobowe, ktore bedzie cie kosztowalo minimum 300 euro miesiecznie.

- corka moze tu isc do szkoly bez problemow, jak sie zameldujesz, szkoly sa w Niemczech bezplatne

Od 1 maja 2011 r. przestaja obowiazywac tzw. okresy przejsciowe, a wiec od 1 maja nie bedziesz potrzebowala zezwolenia na prace, ale.... bez znajomosci jezyka i w wieku 53 twoje szanse beda tu niestety niewiele lepsze niz na polskim rynku pracy, czyli marne.

Jedyny zawod, na ktory jest zapotrzebowanie, to opiekunka osob starszych, ale do tego na wlasna reke bedziesz sie musiala nauczyc podstaw jezyka.

Powrót