szantarz przez firmę

• Autor wątku Autor wątku ewaldek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Status
Ten wątek został zamknięty.
E

ewaldek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Projektuje strony www i dostałem maila z szantażem od pewnej firmy która żąda zlikwidowania strony www reklamującej moje usługi. Straszą mnie Urzędem skarbowego oraz Policją Gospodarczą. Ja nie prowadzę firmy ale za każde zlecenie wykonania strony www płace podatki ponieważ jestem zatrudniany na umowę o dzieło a jeżeli robie dla osoby prywatnej to rozliczam się w rocznym zeznaniu podatkowym. Moim zdaniem ta firma dopuściła przestępstwa bo jest to normalny szantaż.
Proszę o pomoc.

[cytat="ewaldek"]Witam
Projektuje strony www i dostałem maila z szantażem od pewnej firmy która żąda zlikwidowania strony www reklamującej moje usługi. Straszą mnie Urzędem skarbowego oraz Policją Gospodarczą. Ja nie prowadzę firmy ale za każde zlecenie wykonania strony www płace podatki ponieważ jestem zatrudniany na umowę o dzieło a jeżeli robie dla osoby prywatnej to rozliczam się w rocznym zeznaniu podatkowym. Moim zdaniem ta firma dopuściła przestępstwa bo jest to normalny szantaż.
Proszę o pomoc.[/cytat]
Może firma postępuje niemoralnie.. Ale nie widzę tu złamania prawa..
Doniesienie obywatela do Urzędu skarbowego ,że kowalski moim zdaniem prowadzi nieuczciwe interesy nie jest przestępstwem..

A według mojej wiedzy od umowy o dzieło trzeba placic zaliczkę na podatek dochodowy.. a pan z tego co czytam nie płaci. ujmuje to pan w rozliczeniu rocznym..

art. 191 &1 KK

ponieważ pana czyn wyczerpuje ewentualnie znamiona wykroczenia karno -skarbowego ,a nie przestępstwa facet nie ma prawa panu tym grozić w związku z czym popełnia czyn z art. o którym wspomniałem

[cytat="Markiz32"]art. 191 &1 KK

ponieważ pana czyn wyczerpuje ewentualnie znamiona wykroczenia karno -skarbowego ,a nie przestępstwa facet nie ma prawa panu tym grozić w związku z czym popełnia czyn z art. o którym wspomniałem[/cytat]
KK 191 stanowi
[cytat:22wm55u5]Art. 191. § 1. Kto stosuje przemoc wobec osoby lub groźbę bezprawną w celu zmuszenia innej osoby do określonego działania, zaniechania lub znoszenia,

podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.

§ 2. Jeżeli sprawca działa w sposób określony w § 1 w celu wymuszenia zwrotu wierzytelności,

podlega karze pozbawienia wolności od 3 miesięcy do lat 5.[/cytat:22wm55u5]
A sam czyn moim zdaniem budzi wątpliwości..

Czy poddanie się kontroli przez US jest takim działaniem?? w myśl kk 191..??
Mam wątpliwości i to poważne..

godunow - nie wystarczy umieć czytać.... trzeba jeszcze rozumieć co się czyta....-- zrozum co napisalem wcześniej....

p. moze jak najpierw zrozumiesz co to jest groźba bezprawna w rozumieniu KK to pójdzie ci łatwiej... :wink:

[cytat:2imqzfaj] p. moze jak najpierw zrozumiesz co to jest groźba bezprawna w rozumieniu KK to pójdzie ci łatwiej...[/cytat:2imqzfaj] Wielu jest takich co rozumie i czyta teksty tylko własne..
Ja napisałem że mam wątpliwości ( w poprzednim poście..)
Mam wątpliwości co do procedury umowy o dzieło..Wnioskując po tekście autora.. mogę i mam uzasadnione wątpliwości o słuszności Twoje tezy..
Ty mnie zaraz od niezrozumialskiuch.. etc.. nieładnie szanowny panie..
Pozdrawiam..

PS.
Tak na marginesie miałem prawie podobny problem ale o tym innym razem/..

@ Godunow:
W tym temacie udzielam Ci upomnienia. Powody:
- brak interpunkcji w Twoich postach
- wprowadzanie w błąd (generalnie, np. w temacie o keylogerach lub tutaj: co to jest "procedura umowy o dzieło", o której piszesz?!?) - celowe?!?
- Markiz ma tu rację - nie masz nawet się o co sprzeczać...
- pisz tak, aby można było Cię zrozumieć (nie zaś w stylu "A sam czyn moim zdaniem budzi wątpliwości.." - powyżej)

Jeśli to upomnienie nie przyniesie oczekiwanego efektu, to dostaniesz ostrzeżenie (później ew. ban) - będę się przyglądać...

[cytat:1bdizhop] . w temacie o keylogerach [/cytat:1bdizhop]
Z całym szacunkiem . Masz Pan blade pojęcie o nowych technologiach.. i to wychodzi.. I glupot pan nie wypisuj.!!

Teraz z czystym sumieniem możesz mnie Pan zabanować..!!
Miłego banowania

Status
Ten wątek został zamknięty.
Powrót