szantaz własciciela-wyrzuci nas na bruk?

• Autor wątku Autor wątku _Vivi_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

_Vivi_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Moja sytuacja wygląda tak:
Mieszkam razem z mama od 14 lat w mieszkaniu, którego jedynym prawnym właścicielem jest mój ojciec. 14 lat temu mieszkanie te kupiła moja babcia zapisując je na syna (mojego ojca). Było to w trakcie małżenstwa moich rodziców.

Ojciec mieszkał w tym mieszkaniu około roku. Potem wyprowadził sie do kochanki (którą miał juz wczesniej) i od tej pory nie miał zadnego kontaktu pozytywnie emocjonalnego w stosunku do nas i do mieszkania.
Zostałysmy wtedy z mamą w trudnej sytuacji materialnej, jednak mimo to zawsze do chwili obecnej płacilysmy regularnie wszystkie świadczenia zwiazane z mieszkaniem. Dzis opłaty wynosza około 750-800 zł, sam czynsz około 500 zł. Mój ojciec nie dał na to nigdy złamanego grosza.

Bardzo czesto mój ojciec w pijackim amoku telefonujac szantazuje nas w bezczelny sposob, że jako jedyny własciciel sprzeda te mieszkanie a nas wyrzuci na bruk.Rzadko sie z nim kontaktujemy, a jesli juz to zwykle konczy sie to jego awanturą o mieszkanie. mama jest z nim w separacji nie orzeczonej sądownie.

Mam wiec pytania:
1) czy możemy wymeldowac ojca bez jego wiedzy i zgody za pomoca decyzji administracyjnej o wymeldowaniu? Dodam ze gdyby o tym wiedział na pewno by niczego nie podpisał i nie popuscił.

2) Czy ojciec moze nas wymeldowac bez naszej zgody?

3) czy ojciec moze sprzedać mieszkanie bez naszej zgody?

4) Czy nie moge jako córka przejac włascicielstwa mieszkania za zycia ojcia?

Dodam, że jestesmy powaznymi i uczciwymi ludżmi ( nauczyciel, służba zdrowia). Każdy miesiac opłat to dla nas powazny wydatek. Nie kierujemy sie checia zemsty czy szybkiego zysku. Chcemy jedynie prawnego świętego spokoju i wyzwolenia od alkoholowych wizji i oszczerstw.

Pomózcie proszę jakąś radą.

1.Jeśli ojciec nie mieszka w tym mieszkaniu można go wymeldować decyzją administracyjną. Ale to jest bez sensu, bo on jako właściciel może się powtórnie zameldować.
2.Ojciec może próbować wymeldować Was bez Waszej zgody decyzją administracyjną.Ale taka decyzja nie zapadnie, jeśli faktycznie mieszkacie w tym mieszkaniu.
3.Teoretycznie ojciec może sprzedać mieszkanie bez Waszej zgody, ale nie sądzę, żeby ktoś chciał kupić mieszkanie z lokatorami.
4.Nie możesz.
mama jest z nim w separacji nie orzeczonej sądownie.To znaczy,że są ciągle małżeństwem ?Proponuję złożyć pozew do sądu o rozwód i o ustalenie sposobu korzystania z mieszkania.

Powrót