Szczególy umowy autorskiej

• Autor wątku Autor wątku E. K. Jozpas
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

E. K. Jozpas

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mam następujące pytania do treści umowy autorskiej:

1. Jeśli wydaje się powieść pod pseudonimem, czy powinno zostać to odzwierciedlone w umowie? (Zakładam, że tak.)

2. Czy w wydrukowanej książce, w informacji "copyright by..." może znaleźć się pseudonim, czy musi być nazwisko? (Wówczas używanie pseudonimu nie miałoby sensu).

3. Jeśli umowa zawierana jest na okres 5 lat i zapisane są jednocześnie w jej terści bezterminowe prawa wydawcy do wznowień i dodruków, to jakie ma właściwe znaczenie ten pięcioletni okres trwania umowy? Tylko tyle, że autor nie może sprzedać praw do tego utworu nikomu innemu?

4. Jeżeli strony umawiają się na % od sprzedanego egzemplarza powieści, to czy autor ma jakieś możliwości sprawdzenia ile egz. zostało sprzedanych = czy wydawca wywiązuje się z umowy? (Zakładam, ze nie ma żadnych.)

1. Należy zawrzeć w umowie, że powieść podpisana jest pseudonimem - w właściwy pseudonim. Chociaz tak na dobrą sprawę to czy Pan oznaczy utwór swoim nazwiskiem czy pseudo to jest tylko Pana decyzja i należy ona do prawa osobistych. Jesli ktoś mimo wszystko nazwisko bez Pana zgody ujawni to je złamie.

2. Można pseudonimem

3. Nie znam całej umowy ani dokładnych jej zapisów. Najlepiej pytać się wydawcy o jego interpretacje, potem można ją sprawdzić

4. MA prawo wglądu. proszę zapoznać się z art. 47 i 48 prawa autorskiego.

Bardzo dziękuję za odpowiedź!
Czy mogę przytoczyć szczegóły mojej umowy w kwestii pktu 4? (oczywiście na Forum). To tylko jeden §...

Za pozwoleniem kontynuuję kwestię praw Wydawcy podczas trwania umowy.

W § mówiacym o prawach wydawcy jest napisane:
"Wydawca nie jest ograniczony co do ilości wydań oraz wielkości nakładu"

Nastepny § stanowi:
"1.Autor udziela Wydawcy wyłącznej licencji na okres 5 lat.
2. Umowa zostanie przedłużona na kolejne 5 lat o ile zadna ze stron nie złoży pisemnego oswiadczenia o wypowiedzeniu umowy. Wypowiedzenie powinno być złozone na piśmie pod rygorem nieważności w terminie 3 miesięcy przed upływem pierwotnego termminu (to jest pieciu lat). Prawo Wydawcy dotyczy też wznowień i wydań nastepnych utworu."

Niejasne jest dla mnie czy Wydawca może dokonwać wznowień/dodruków po wygaśnięciu/wypowiedzeniu umowy.

Nie może. Umowa gaśnie po dziesięciu latach od dnia jej zawarcia albo po pięciu, o ile tylko zostanie skutecznie wypowiedzona, czyli o ile Wydawca otrzyma pisemne wypowiedzenie w okresie trzech miesięcy poprzedzających dzień upływu pięcioletnie okresu.

Również jestem tego zdania. Może wznawiać i dodrukowywać tylko przez czas trwania umowy. Ewentualne w/w czynności po wygaśnięciu umowy będą traktowane jako naruszenie praw autorskich.

Powrót