Szczepienie a nagroda pieniężna

• Autor wątku Autor wątku juleczka89
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

juleczka89

Użytkownik
Odpowiedzi
87
Cześć,
Czy jest zgodne z prawem wynagradzanie pieniężne (dodatkowe pieniądze) za poddanie się szczepieniu? Rozumiem że urlop jest OK,ale nagrody pieniężne?

A kto zabroni prywatnej firmie płacenia za szczepienie?

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Rozumiem, ale czasami nie jest tak że informacja o szczepieniu jest daną wrażliwą? Taka praktyka wynagradzania za szczepienie nie będzie służyć napiętnowaniu osób, które mimo wszystko nie chcą się szczepić?

juleczka89 napisał:
Rozumiem, ale czasami nie jest tak że informacja o szczepieniu jest daną wrażliwą?
Jeśli będzie przekazywana dobrowolnie przez zaszczepionego, to w czym problem?
juleczka89 napisał:
Taka praktyka wynagradzania za szczepienie nie będzie służyć napiętnowaniu osób, które mimo wszystko nie chcą się szczepić?
Prawo tego nie zabrania.

No dobrze, to czy w takim razie jest możliwość aby pracodawca wyciągnął konsekwencje finansowe za nie zaszczepienie się?

Ostatnia edycja:
Nie, szczepienie jest dobrowolne.

Wysłane z mojego SM-N975F przy użyciu Tapatalka

Takiej możliwości nie ma.

Chodzi mi jeszcze o taką sytuację, gdzie po zakładzie krąży lista z osobami które dobrowolnie chcą się zaszczepić. Taka lista jest legalna?

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Krąży lista - czyli wszyscy pracownicy mają dostęp do wszystkich nazwisk?

Tak. Taka lista.

U mnie w pracy np. żeby wypisać się ze szczepienia należy przesłać oświadczenie w kopercie z dopiskiem rezygnacja ze szczepienia. Przechodzi ona przez ręce osób, które nie są zobowiązane do tajemnicy w takich kwestiach (czyli nie są to tylko np. Kadrowe). W chwili gdy zrezygnowałam że szczepienia już pół zakładu wiedziało o tym.

Jeszcze poruszę kwestie nagród. Czy to nie jest czasami sprzeczne z zasadą równego traktowania? Bo co jeśli stan zdrowia nie pozwala mi na zaszczepienie się?

Nie musisz rezygnować z dobrowolnego szczepienia. Wystarczy brak oświadczenia o chęci zaszczepienia.

Powrót