Szczęście w Niemczech

• Autor wątku Autor wątku undertaker78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

undertaker78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
18
Witam mieszkam w Niemczech a pracuje w Holandii . Pracuje już 6 mieś i teraz mam przedłużony kontrakt na dłużej. Mieszkam u kuzyna . W styczniu chciałbym sprowadzić swą partnerkę życiową (nie żonę -jeszcze nie) partnerka ma córkę za pannę .Ojciec dziecka jest pozbawiony praw- nie uznał dziecka .Chcemy zostać na stałe .

Mam wiele pytań i proszę o odp.
1. Jakie podjąć pierwsze kroki.
2. O co się możemy starać (mam namyśli socjal , kg i tp).
3. Czy my będziemy musieli zdawać tzw (szprach kurs).
4. Co z dzieckiem gdzie się udać w celu zadbania o przyszłość jej córki.
5. Czy mamy szanse na stały pobyt

1-
2-sozial odpada ..rodzinne tez ,bo pracujesz tam(chodzi o podatki)..czyli Holenderski zasilek rodzinny plus wyrownanie w DE z racji zamieszkania..ale to jest troche skomplikowane tym bardziej ze nie jestescie malzenstwem

Wohngeld doplata do mieszkania(raczej tak)
3-jak bedziecie chcieli
4-
5-jak udowodnisz ze jestes w stanie utrzymac sie na terenie DE z wlasnych srodkow,wtedy na pobyt otrzymasz dokument Freizügigkeitsbescheinigung--beztermionowy

Ojciec dziecka jest pozbawiony praw- nie uznał dziecka

na terenie DE do dziecka nieślubnego(nawet uznanego) ma prawa tylko matka

ojciec musi je sobie wywalczyc:))))))

Ostatnia edycja:
belunia napisał:
2-sozial odpada ..rodzinne tez ,bo pracujesz tam(chodzi o podatki)..czyli Holenderski zasilek rodzinny plus wyrownanie w DE z racji zamieszkania..ale to jest troche skomplikowane tym bardziej ze nie jestescie malzenstwem

Wohngeld doplata do mieszkania(raczej tak)

wyrównanie w jakiej kwocie?

Odpowiedź dot. spraw holenderskich, jeżeli pracujesz w NL, możesz ubiegać się o zasiłek rodzinny, mimo to, że nie jesteś ojcem dziecka. Możesz uznać dziecko, ale nie koniecznie, zasiłek rodzinny w NL dostaniesz. Zasiłek rodzinny możesz otrzymać do roku czasu wstecz wraz z wyrównaniem za przepracowane pełne kwartały.
Odnośnie spraw niemieckich - niech się wypowie specjalista od tych spraw.

czyli mam jeszcze 1 pyt ja bede pobieral zasiłek a moja partnerka moze kindergeld?

jaki zasilek ?
Wohngeld?to jest doplata do mieszkania dla pracujacych o niskich zarobkach

Kindergeld-(zasilek rodzinny) w Holandii bo tam placisz podatki?? w Niemczech doplata do rodzinnego holenderskiego (roznica )z racji zamieszkania;czy przyznaja nie wiem na 100% -chyba wszedzie jest to samo prawo(w polsce tez od lat)ze pobiera ten u kogo dzieci przebywaja w gospodarstwie
tak samo jest w Niemczech

Google

dodatek dyferencyjny
Unijne przepisy przewidują, że zasiłek przysługuje w możliwie najwyższej wysokości. W tej sytuacji Niemcy wypłacą więc tzw. dodatek dyferencyjny, czyli różnicę w wysokości między holenderskim a niemieckim zasiłkiem rodzinnym

Ostatnia edycja:
nie zapomnij ze jest obowiazek ubezpieczenia zdrowotnego na terenie Niemiec

partnerka musi posiadac niemieckie jezeli tu mieszka

ślub rozwiazałby ten problem

tzn po slubie ona moze isc na moje ubezpieczenie o to pani chodzi?

mała ma 3 lata musi miec paszport lub dowód bedąc w niemczech

Po pierwsze
Dostaniesz rodzinne swiadczenia na małą ale w NL
Jeśli zamieszkacie w Niemczech to lepiej zebyscie byli małżenstwem poniewaz kazdy kto sie przeprowadza musi miec ubezpieczenie i udokumentowany dochód czyli pieniądze na zycie.
Jako Twoja żona bedzie na Twoim utrzymaniu.Jesli chodzi o ubezpieczenie mozesz dopisac małą do swojego partnerke też ale za nią zapłacisz ok 100 eur bez wzgledu czy jest Twoją żoną czy nie.Potem musicie z papierami z ubezpieczenia w NL wybrac ubezpieczyciela w Niemczech i wyrobić sobie karty.
W Holandii rodzinne to 194,99 euro na kwartał plus dodatek na dziecko 84 eur na miesiąc.
Jeśli dziecko mieszka od 6ciu miesięcy w górę na terenie niemiec to mozna sie starac o dopłatę wyrównania rodzinnego.Jesli Twoj dochód jest odpowiedni to otrzymacie dodatek mieszkaniowy ale dopiero po upływie trzech miesięcy od legalnego zamieszkania na terenie Niemiec(meldunek)Przez pierwsze trzy miesiące nic sie nie należy.
Radzę szybko załatwiać rodzinne bo troche to trwa ja czekałam prawie rok.
Jestem w podobnej sytuacji.Zycze powodzenia

Powrót