Szkoda całkowita auta leasingowanego; odszkodowanie;

• Autor wątku Autor wątku kujonka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Rozumiem i bardzo dziękuje za pomoc i wsparcie. Teraz wiem w jakim kierunku mam działać. Mam nadzieje, że wszystko jakoś sie ułoży, oczywiście z korzyścią dla nas. Pozdrawiam serdecznie. I oczywiście czekam na każdą wypowiedź, może ktoś miał podobny problem z ubezpieczycielem albo wie jak z nimi postępować.

spotkałem się również z przypadkiem takim, że kolega miał autolawete w leasingu, ktoś ją wynajął i została rozbita w niemczech, nie z winy kierującego lawetą. była wycena z OC itd, ale właściciel auta tj. firma leasingowa zleciła wykonanie likwidacji szkody z AC, poszła szkoda całkowita, licytacja auta i wyszło że do wypłaty bylo około 35000 zł, firma zdecydowała, że umowa leasingowa ulega wygaśnięciu i oni chcą swoje 50000 tego co zostało do spłacenia wg umowy, czyli wrak do kolegi + 15000 zł gotówką w 30 dni.

Nie wiem jak jest w przypadku owego mercedesa, ale też należy na to zwrócić uwagę, podejrzewam ze w dowodzie widnieje firma leasingowa, więc ona otrzyma odszkodowanie, jakie by nie było, a potem rozliczy się z leasingobiorcą.

Witam. Odgrzeję trochę temat bo przypadek jest podobny. Znajomy wziął w leasingu mercedesa. Po ok pół roku uszkodził go na nierówności w drodze spowodowanej remontem. Przyjechała pomoc, samochód zawieźli do serwisu, ponieważ samochód po przejechaniu ok 1 kilometra od przeszkody zgasł. Okazało się, że uszkodzeniu uległ silnik i skrzynia biegów. Warta potraktowała to jak szkodę całkowitą. Przysłała do znajomego pismo z wyceną. 60tys wrak, 80tys ubezpieczenie. Zapytali się znajomego czy chce wrak czy mają go sprzedać. Znajomy samochodu nie chciał leasingodawca poinformował znajomego, że umowa wygasa i dodatkowo odda mu ok 10tys tzw wpisowego. Po dwóch tygodniach znajomy dostał pismo z warty, że jednak nie wypłacą 80tys ponieważ w/g nich jechał on za szybko. Wrak oczywiście został szybciutko sprzedany, a leasingodawca wzywa go do zapłacenia 80tys. Co o tym Państwo sądzicie? Zostaje sąd?

Powrót