Szkoda CAŁKOWITA - czy mam wybór?

• Autor wątku Autor wątku JBANAS
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

JBANAS

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Mam dwa kosztorysy:
1. specjalista od ubezpieczyciela 59tys.
2. ASO: 90tys.
Wartość pojazdu wg. ubezpieczyciela 75 tys. (zaniżona o ok. 5tys - co nie zmienia statusu sprawy)

Ubezpieczyciel stwierdził, na podstawie kosztorysu ASO, szkodę całkowitą i chce mi dać 28 tys - pozostała kwota po sprzedaży 'wraku' pojazdu.
Czy musze się zgodzić? Czy mogę dostać te 59 - z pierwszej wyceny (zanegować kosztorys 2) )i naprawić auto w innym warsztacie (nie ASO)?
Według moich informacji kwota z pierwszej wyceny wystarczy mi na naprawę auta.
Wiem, że ubezpieczyciel woli szkodę całkowitą , bo wypłaca 28tys zamiast 59tys. CZY JA MAM MOŻLIWOŚC WYBORU?

Ostatnia edycja:
Możesz się odwołać od decyzji i załączyć wartość pojazdu przed wypadkiem, tylko opinia musiałaby być rzeczoznawcy bardziej by był jakikolwiek dowód niż z ASO.

Zawsze dostajesz taką ilość pieniędzy, czyli
wartość pojazdu - wartość wraku = różnica to co dostajesz. Jeśli nie sprzedaż wraku po cenie, której ubezpieczyciel Ci wskazał możesz ich poprosić by znaleźli kupca za który tyle kupi. Również możesz dostać pieniądze od ubezpieczyciela i pojazd naprawić we własnym zakresie.

Szkoda z OC sprawcy - ja jestem poszkodowany, znaczy moje auto jest...

W takim razie masz prawo do zwrotu koszów naprawy maksymalnie do wartości samochodu przed szkodą.

Powrót