Szkoda całkowita z OC sprawcy Axa obniżenie wartości

• Autor wątku Autor wątku Tomek8500
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

Tomek8500

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Mam następujący problem z ubezpieczycielem Axa.
Auto uszkodzone niegroznie w tył. Ubezpieczalnia celowo wyliczyła szkodę całkowita, odszkodowanie wypłacono lecz w niezadowalającej kwocie.
Wartość auta obniżono z 2 powodów -
Pierwszy jest taki że według nich auto 6lat temu było taksówka przez 1 rok (tak twierdza)- posiadam oryginalna kartę pojazdu nie żaden duplikat i nie ma tam żadnego zapisku ponadto ani przebieg ani stan tego nie pokazują, danych na temat taxi brak w cepik.
Po drugie twierdzą że auto zostało sprowadzone w 2009 roku do Polski po "szkodzie całkowitej" - na aucie jest pierwszy lakier 120 mikronów, czy mogą obniżyć wartość nawet jeżeli auto jest dobrze naprawione? Nadmiernie że jestem 3cim właścicielem w pl i nic mi o takiej przeszłości nie wiadomo.
Proszę o poradę
Pozdrawiam

Witaj,

Jak TU może zrobić szkodę całkowitą, to to robi, bo ma w tym interes.

Jeśli chcesz - mogę bezpłatnie zweryfikować, czy i ile uda się od nich odzyskać, do kalkulacji potrzebna będzie kalkulacja szkody oraz wycena wartości pojazdu przed szkodą.

Ocenimy gdzie i o ile dokonano zaniżeń.

F24.pl napisał:
Witaj,

Jeśli chcesz - mogę bezpłatnie zweryfikować, czy i ile uda się od nich odzyskać, do kalkulacji potrzebna będzie kalkulacja szkody oraz wycena wartości pojazdu przed szkodą.

Chodzi mi konkretnie o te 2 punkty - czy mogą prawnie obniżyć wartość pojazdu z takich powodów?

F24.pl napisał:
Witaj,

przeprazam ze sie podepne mam podobny problem czy moge napisac PW ?

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

Masz wycenę pojazdu od TU. Napraw za powiedzmy 90% kwoty z wyceny i zaskocz TU rachunkiem.
To, że wg Tu jest szkoda całkowita nie oznacza, że naprawić nie możesz.

Shocked napisał:
Masz wycenę pojazdu od TU. Napraw za powiedzmy 90% kwoty z wyceny i zaskocz TU rachunkiem.
To, że wg Tu jest szkoda całkowita nie oznacza, że naprawić nie możesz.

Auto mam już naprawione - wybaczcie ale potrzebuje konkretnej odpowiedzi na moje 2 pytania bo mam poważna wątpliwość co do zaniżania wartości z tytułu wcześniejszej szkody całkowitej która nawet nie była w Polsce, ja patrzyłem przed zakupem w raporcie i nic o tym nie bylo

Będą musieli udowodnić Ci, że jednak była taka szkoda całkowita wcześniej.

Ps. Skąd auto było sprowadzane?

Ostatnia edycja:
F24.pl napisał:
Będą musieli udowodnić Ci, że jednak była taka szkoda całkowita wcześniej.

Ps. Skąd auto było sprowadzane?

Podobno Francja.
Potrzebuje konkretnej odpowiedzi -
" Jeżeli była szkoda całkowita np 8lat wstecz w innym państwie a auto jest naprawione, czy ubezpieczyciel ma prawo obniżyć wartość pojazdu"?

Ma takie prawo jeżeli fakt, ze samochód jest powypadkowy wpływa na cenę rynkowa. A wiemy, ze tak własnie jest.

Powrót